fridagjermstad januar 11, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Inn i vår første forelesning med Arne Krokan, lærte vi mye om det digitale nettsamfunnet. Et av temaene som oppslukte meg mest var nemlig disruptiv teknologi. Disruptiv teknologi tar nemlig store steg inn i fremtiden. Eksempler på dette kan være kunstig intelligens, medisinsk innovasjon, high speed travel, robotikk, blockchain teknologi, automatisk kjøretøy, fornybar energi og 3D-printing. Dette er noen, ut av mange endringer man tenker seg inn i fremtiden.

Man jobber på helt andre måter nå, enn tidligere. Teknologibruken fra bare noen år tilbake, som var litt under radaren, endres og tar over for mange arenaer. Selv om det høres spennendes ut å tenke at biler kjører av seg selv, roboter som gjør arbeidsoppgaver for deg og smartere løsninger i samfunnet, finnes det også konsekvenser for hva teknologien kan ha for samfunnet og økonomien.

I timen diskuterte vi om ulempene 3D-printing har for samfunnet og økonomien. Nemlig det at robotene tar over og mange vil komme til å miste arbeidsplassene sine. Om fremkomstmidler, som bil og fly, etterhvert skal klare å kjøre av seg selv uten sjåfør, vil det skjer store endringer. Lastebiler kommer til å bli elektriske, samt flere og flere andre biler. Å ta bort sjåførene reduserer kostnad ved transport med 75%. Tenk så mange som vil miste arbeidsplassene sine? Taxisjåfører, lokomotivførere, piloter, kjøreskolelærere, bensinstasjoner og mange fler. Det vil bli større ulikhet og forskjell på kompetanse, der de med mindre kompetanse vil falle lettere ut.

«…Spole tilbake, og se hverdagen på repeat.
Tenk så kult?!»

Et godt eksempel på disruptiv endring er serien, Black Mirror, som sikkert mange har sett ligge på Netflix og hørt om i media. Den omhandler nemlig høyteknologiske tanker om fremtiden, og fordeler og ulemper teknologibruken kan skape. I en av episodene viser de til uvanlige kontaktlinser som tar opp hva du gjør i løpet av dagen, der man kan spole tilbake og se hverdagen på repeat. Tenk så kult?! Men her også finnes det ulemper. Om noe forferdelig har skjedd ønsker man ikke å se dette på nytt? Selv om man ikke trenger å se det, er det noe i oss som handler automatisk.

Disruptiv teknologi er spennende, fengslende og hårreisende. Selv om det er negative sider ved ny teknologi, er det også positive sider. For eksempel 3D-printing, i timen syntes jeg dette var veldig fascinerende. Om en pasient har brudd i benet eller noe har skjedd slik at pasienten ikke kan gå lenger, kan 3D-printing være revolusjonerende. Ved å scanne benet som har blitt defekt, kan man produsere akkurat det samme ved hjelp av teknologi, og operere det inn der det skal. Dette er medisinsk innovasjon og er en av de mange tingene jeg ser på som interessant. Det at ny teknologi kan kunne hjelpe mennesker i ulike medisinske situasjoner ser jeg på som en ekstraordinær oppdagelse, da man trenger all den hjelpen man kan få.

Disruptiv teknologi har mange sider, og jeg ser frem til å lære mer. Om det er noen spørsmål er det bare å kommentere eller sende meg en mail.

 

/Frida Gjermstad