MatsRino January 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I vårt samfunn får vi stadig tilgang til nye dingser og duppeditter som gjør hverdagen litt enklere. Ta for eksempel den første Iphonen, som ble sluppet for drøyt 12 år siden. Apple endret hverdagen til folk flest på svært kort tid. Med tiden har smarttelefoner utviklet seg til å bli en stor del av livene våre. Vi føler oss nakne om vi ikke har med telefonen. Dette er et godt eksempel på disruptiv teknologi. Innovasjoner som i stor grad endrer måten forbrukere, industrier og bedrifter arbeider på kalles disruptiv teknologi. Den erstatter gamle systemer eller vaner blant befolkningen, og endrer hverdagen til samfunnet.

Kunstig Intelligens

Når temaet disruptiv teknologi blir diskutert, er det umulig å komme utenom kunstig intelligens. Hvis vi ser bort ifra hysteriet og de mange debattene som følger dette temaet, skyver bort tanken om at robotene skal ta over verden, er dette disruptiv teknologi på sitt aller beste. Ett godt eksempel på hvordan kunstig intelligens kan gjøre hverdagen lettere fikk jeg høre i en av de første forelesningene til Arne Krokan. Hvis du skal søke om en politiattest kan du gjøre dette ganske enkelt via politiets nettsider. Men det som ikke er like enkelt er prosessen til de som mottar søknaden din. Den blir nemlig sendt til Vadsø, der det sitter 23 utdannede politifolk, som sjekker i flere forskjellige databaser om du har noe på rullebladet. Dette er en ren kognitiv prosess som tar opptil 2 uker.

Ved hjelp av kunstig intelligens kan man utvikle ett system som umiddelbart kryssjekker navnet ditt opp mot de nødvendige databasene, og man kunne fått svar på søknaden i løpet av sekunder istedenfor uker. Kunstig intelligens kan programmeres til å gjøre slike jobber mye raskere enn vi mennesker får til, og dette kan anvendes i stort sett alle bedrifter på en eller annen måte. Vi må bare være villige til å ta det i bruk, og vi trenger kompetansen til å utvikle og vedlikeholde det.

Autonome kjøretøy

For ikke mange år siden var selvkjørende biler en fantasi i en fjern fremtid. Slik er det ikke nå lengre. Bilmerket Tesla tilbyr funksjonen «Autopilot» på de nyere modellene sine. Autopilot er riktignok ikke helt selvkjørende, men ett stort steg mot dette. Systemet tilbyr for eksempel «Smart Tilkalling» som gjør at bilen din navigerer på egenhånd tilbake til deg gjennom en parkeringsplass eller liknende, og stopper pent foran deg. Bilene er også i stand til å navigere på egenhånd langs motorveier og landeveier. Systemet blir bedre og bedre for hver oppdatering som kommer til bilene, og Tesla sier selv at de nærmer seg helt selvkjørende biler.

I Mai i fjor ble den første selvkjørende bussen tatt i bruk i Oslo. Bussen kjører mellom Vippetangen og Rådhuset. Dette er en økende trend i mange land, og vi kan forvente oss å se store endringer i transportbransjen de neste 10 årene. I en rapport fra tenketanken Rethink X spår de at innen 2030 vil 95% av all transport være autonome biler. Dette vil si at du ikke lenger har behov for å eie egen bil. Du er kanskje skeptisk til dette ved første øyekast, men det har med seg langt flere fordeler enn ulemper. Det vil på det billigste koste 10% av summen det koster å ha egen bil i dag, antall biler og klimautslipp vil også bli drastisk redusert.

Alt dette er eksempler på disruptiv teknologi/innovasjon, som er svært spennende å følge utviklingen til, fordi det har så stor effekt på samfunnet. Det er vanskelig å spå hva slags teknologi som kommer i fremtiden med 100% sikkerhet, men en ting kan vi være helt sikre på den teknologiske utviklingen kommer ikke til å stagnere. Ønsker du å lese mer om flere typer spennende disruptiv teknologi kan du gjøre det her. Jeg håper du har hatt glede av å lese mitt aller første blogginnlegg, og at du kommer til å følge meg videre!

Hva tenker du om selvkjørende biler?

Bildet er hentet fra Unsplash.