annikenuhl mai 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I denne ukens blogginnlegg har vi fått i oppgave å oversette et engelsk dybdeinnlegg til norsk. Dette innlegget jeg nå skal skrive er derfor i utgangspunktet skrevet av Hiten Shah «How to Build a Brand from Nothing». Bakgrunnen for at jeg valgte akkurat dette innlegget er fordi det er høyest relevant i denne perioden hvor vi har eksamen i både E-handel og Digital markedsføring, hvor det blant annet faktisk handler om å skape en merkevare fra start. Dette innlegget har dermed kunnet hjelpe oss på veien, med inspirasjon og tips til hvordan vår nettbutikk blant annet kan deles ned andre og hvordan den potensielt kan vokse og bli større. Dette innlegget er derfor skrevet i samarbeid med Madelen Bodahl.

De første månedene som medgrunder i Buffer, skrev Leo Widrichs to til tre gjesteinnlegg hver dag. Han begynte i selskapet i Januar 2011, og allerede i April samme året hadde merkevaren hans blitt omtalt i over 100 ulike blogger. Dette igjen resulterte i at ni måneder senere, var det registrert over 100 000 brukere.

Metoden han brukte for å gjennomføre dette kalles for innholdsmarkedsføring, kundeoppkjøp og «doing things that dont scale»

Så i løpet av de ni månedene, ved bruk av disse teknikkene, klarte Leo i rekordfart å bygge en meningsfull merkevare.

Merkevarens betydning

«Når du har klart å feste deg i hjernebarken på folk, vet du at du har bygget opp en merkevare»

Har du tenkt på hvorfor Amazon er så vanedannende? Dette er fordi de har klart å «fange» en del av hjernen på forbrukeren. Hver gang vi tenker på å kjøpe nesten ethvert nytt produkt, vil forbrukerens første tanke være å sjekke Amazon. Her vil de som oftest også finne produkter til den laveste prisen. Når du vet at du bare kan åpne appen, trykke to ganger og produktet ligger på døren om to dager, så ville vel hvem som helst vurdert dette alternativet?

I startfasen og de første dagene hvor du bygger et merke, vil du se at du begynner å få direkte besøkende til nettstedet ditt. Disse er ikke tildelte, men rett og slett folk som klikker seg inn uten noen spesiell grunn, ved at merkevaren muligens har festet seg i bevisstheten et sted. De hadde en tanke som utløste behovet for å besøke nettstedet ditt.

På lang sikt vil dette være med på å spre merkevaren din. Du har nå klart å feste deg til noen som vil hjelpe deg godt på veien, ettersom at disse nå vil fortelle om akkurat din merkevare videre til familie og venner. Det er nemlig dette som vil skape vekst og du ser viktigheten av det å bygge opp merke.

Så for å bygge opp merkevaren din fra ingenting, vil det være to nødvendige ting du bør huske på; originalitet og repetisjon

Originalitet

«Å være nyskapende, original og uvanlig»

Helt siden 1999 har 37signlas blogget om hva de gjør, hvorfor de gjør det og hvordan de tenker om det å bygge opp sin egen virksomhet. Dette var noe som var utrolig uvanlig på denne tiden. Det var nemlig ingen andre som delte en slik informasjon, blant annet om hvordan de gjorde A/B – testingen for deres SaaS virksomhet. De ble etterhvert et forbilde for Saas bedrifter, for at de valgte å gå sin egen vei, blant annet ved å dele og hjelpe andre å bygge sin egen merkevare.

Slik definerte Leo Widrich orginalitet for Buffer.

Repetisjon

For å kunne få en plass i noens hodet, vil det være helt nødvendig med en repetisjon. Det skal repeteres igjen og igjen, helt til du er der for å bli. Så i dette punktet vil «innholdsmarkedsføring» være nøkkelen.

Innhold kan være en tweet, et Facebook – innlegg, et blogginnlegg eller hva som helst som kan produseres og distribueres gjentatte ganger.

Kraften til innholdet er at den kan skalere(inndele), både når det gjelder antall mennesker som kan konsumere et individuelt innhold, og de forskjellige måtene innhold kan pakkes og produseres. Det er akkurat dette som skaper repetisjon og som gjør merkevaren.

Når Leo snakker om sin gjestebloggstrategi, understreker han hvor viktig kvantitet er over kvalitet (5 key lessons learnt from 2 years of content marketing)

«Folk overvurderer ofte merkevaren og undervurderer repetisjonen av merkevarer»

Leo holdt innholdet kort og sentrert rundt hvordan det gikk bra på Twitter. Han satte fokus på repetisjon og skaffet seg over 150 gjesteinnlegg, noe som gjorde Buffer til en autoritet, ved bruk av de gode mulighetene gjennom Twitter.

Hos Quick Sprout bygde vi et merke gjennom min medgrunder Neil Patel. Det vi gjorde var å sette nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, på sidefeltet til bloggen, på Twitteren hans, på hans personlige side og mer. All denne repetisjonen legger dermed opp til å gjøre et minneverdig inntrykk, som igjen risset ut en plass i folks hoder.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-3-1024x981.png
I bildet over ser du et eksempel på repetisjon, ved bruk av ansikt. Bilde lånt av https://hitenism.com/build-brand/

Andre eksempler på repetisjon som bygger en merkevare

Eksempel 1

Hos AdEspresso drikker hvert teammedlem espresso, og bruker også de samme bildene på tvers av Facebook – og Tvitter – profilene deres.

For en av grunnleggerne Armando Biondi, er det «lavintensitetsfrekvensen som bygger merkevare og selvtillit.»

På bildet under ser du eksempelet som er beskrevet over.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-4-1024x598.png
Bilde lånt av https://hitenism.com/build-brand/

Eksempel 2

På ReadMe legger de owl – oppstartsmaskotten overalt på nettstedet sitt, de bruker det i alle sin sosiale media og kommunikasjon med kunder, og har det også over hele kontoret, og skaper humor rundt det.

For grunnlegger Greg Koberger betyr gjentakelsen at «kundene våre kjenner Owlbert nå, men enda viktigere er at de vet at selskapet vårt er litt annerledes»

På bildet under ser du Owlbert, og et eksempel på hvordan de bruker dette som en gjentakelse.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-5.png
Bilde lånt av https://hitenism.com/build-brand/

Den beste måten å bygge en merkevare starter hos deg

Når du starter med ingenting, er du det beste merket du kan bygge for bedriften din. Dette er bakgrunnen og filosofien som har fått folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich til å bygge opp både personlige merker og selskapet merkevarer fra bunnen av.

  • Orginaliteten er basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten
  • I begynnelsen og startfasen vil repetisjonen være lett, fordi du blant annet kan gjøre den rettet mot deg selv og historien din. Folk liker å høre historien, og er alltid nysgjerrige på hvorfor du startet bedriften.

Når du gjør dette vil du samle den kollektive stammen rundt deg, og du vil etterhvert bli husket. Gjennom repetisjon og kontinuerlig opprettholde originaliteten vil du kunne skille deg ut, og ta mer og mer plass.

Før du vet ordet av det har folk allerede gjort seg sine egne tanker om deg og bedriften din. Fordi du nå har festet deg til «hjernebarken» deres vil de snakke om deg, og dele produktet ditt med både venner og familie.

Å bygge et merke handler om mer enn å gi ut gratis merch med logoen din på. Det handler mer om å lage historier. Produktet ditt og selskapet ditt eksisterer for å gjøre jobber for kundene dine og hjelpe dem med å lykkes.

Til syvende og sist er det merkevaren din som selskap og produktet som skiller seg ut, som vil være i tankene til kundene dine. Det er merkevaren du trenger å fokusere på for å kunne konkurrere i dagens overfylte markeder.