Brage Tellebon april 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Jeg er nå inne i tredje modul av Digital Markedsføring som handler om e-varehandel, og for det første blogginnlegget skal vi velge noe fra en av forelesningene vi finner interessant og skrive om det. Jeg velger derfor å skrive om e-postmarkedsføring, fordi vi i tillegg har en eksamensoppgave hvor vi skal lage og markedsføre en nettbutikk, og dette emnet kan være nyttig å fordype seg i. 

E-postmarkedsføring er en markedsføringsteknikk som benytter seg av e-post som kommunikasjonsform. Ofte er hensikten med e-postmarkedsføring å bygge tillit og lojalitet blant kunder, samt bygge merkebevissthet. 

Vi er som regel tilgjengelig hele dagen med en smarttelefon i hånda, og dette er da en gylden mulighet for å nå ut til mennesker gjennom e-post. jeg får selv hundrevis av e-poster hver dag. For å starte med e-postmarkedsføring må man sette seg et mål, hva er budskapet du ønsker formidle, hvem er målgruppen, og hvor ofte skal du sende de mail?

Bygg deg en mailingliste

Før man i det hele tatt starter å sende ut e-poster må man såklart ha noen å sende til. Ifølge den norske markedsføringsloven har man nemlig ikke lov til å sende ut reklame til hvem som helst uten at de har godtatt det. Derfor må man lage en liste med personer man kan sende e-poster til som har tillatt deg å lagre informasjonen deres. Så hvordan gjør man dette? Tenk deg hvilke incentiver som ville fått deg til å melde deg på en mailingliste. For eksempel, konkurranser, rabattkoder, informasjon og nyhetsbrev. Utvidelser som kan legges til på nettsiden for å samle inn e-poster inkluderer SumoMe, Sleeknote, Optinmonster. Og for å slippe å bruke Gmail, Outlook og lignende til å sende mail til kunder, kan man bruke programmer som for eksempel MailChimp. Programmet lar deg organisere kampanjer og analysere resultatene av de, samt organisere listene dine.

Send kundene dine er velkomst e-post
Photo by Tyler Lastovich on Unsplash

Når en kunde har skrevet seg opp på din mailingliste er det på tide å begynne med relasjonsbygging. Den første e-posten du sender bør derfor være en velkomst e-post.

Det er flere måter å formulere en slik e-post på for å kommunisere budskapet ditt og vise hva kunden kan forvente av deg. Skal det være profesjonelt eller uformelt? Dette bør gjenspeiles av merkevaren din. I velkomst e-posten burde man takke mottakeren for at de er interessert i produktet eller tjenesten din, fortelle om merkevaren, hvor de kan kontakte deg og finne deg på diverse sosiale medier og lignende.

Forskjellige typer e-poster man kan sende til kunder

Det er en rekke forskjellige “typer” e-poster man kan sende ut til kundene sine av forskjellige årsaker.

Nyhetsbrev er jevnlige oppdateringer som blir sendt for å informere kunder om hva som skjer med bedriften.

Tilbuds e-poster har som mål å øke selg ved å gi for eksempel rabattkoder eller informere om diverse salg og tilbud som er tilgjengelig eller kommer i fremtiden. Ved å gi kunden et tydelig Call-to-action øker man interesse og motivasjon hos kunden.

Kunngjøringer informerer om lanseringer av nye produkter og lignende. Det er ganske likt nyhetsbrev, men fokuserer kun på det enkelte produktet eller lanseringen. Transaksjons meldinger blir sendt til kunden så de har en kvittering på transaksjonen som er blitt gjort.

Remarketing blir sendt til kunder for å minne de om at det er varer i handlekurven deres. Det er også noen bedrifter som velger å sende rabattkoder for å øke sjansen for at kunden gjennomfører kjøpet.

Fang oppmerksomhet
Photo by Webaroo on Unsplash

Det er viktig å fange oppmerksomheten til mottakeren fra første øyeblikk. Hvis emnefeltet ikke vekker interesse forblir e-posten ulest samme hvor godt skrevet innholdet er. Det gjelder å være tydelig i det du vil kommunisere og ikke gjøre innholdet for langt. Du skal være ganske interessert for å lese en e-post i ti minutter. Det er viktig å ha et klart Call-to-Action.

Lag deg gode landingssider 

Det er viktig å skreddersy landigssidene til kampanjen slik at mottaker slipper å måtte lete seg fram til budskapet. Ofte har hjemmesider flere budskap så det er viktig å sende kundene til riktig side. Sender du en tilbuds e-post hvor du annonser et salg vil det være viktig at kunden enkelt kan trykke seg direkte videre til salget. Dette vil hjelpe kunden med å redusere transaksjonskostnader og det vil ha en positiv innvirkning.

Hvordan analysere effektiviteten av e-postene dine

Man må lære å kjenne målgruppen sin. Man må finne ut av hvilke e-poster som lykkes i å konvertere kunder og hvilke e-poster som må forkastes eller endres på. For å gjøre dette, kan man analysere resultatene på forskjellige måter.

Man kan se på antall e-poster som ikke har blitt levert, kalt “bounces”. Man kan telle antall personer som har åpnet e-posten, antall personer som har klikket på en link i e-posten, antall salg som har kommet fra e-posten, eller antall personer som har meldt seg av mailinglisten.

Oppsummering

E-postmarkedsføring er et effektivt verktøy for å kommunisere med kundene sine. Når noen har sagt ja til å legges til i listen din er det viktig å ikke sende for mye, kun det nødvendige, slik at du ikke ødelegger tilliten deres til deg. Så lenge innholdet du produserer er bra skrevet, fanger oppmerksomheten deres og sender de til gode landingssider kan du komme langt.

Photo by Hannes Johnson on Unsplash