Mia Marie January 22, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hver enste dag legger vi igjen spor på våre datamaskiner eller mobiltelefoner via «likes» og søk, algoritmer fanger opp dette og er med på å lage vår helt egen filterboble. Google bruker denne type algoritme for å samle inn informasjon om ting de tror du kommer til å like og ting de tror du ikke kommer til å like.

Hva er filterbobler?

La oss se litt på politikk; si at to personer søker på det samme på internett, valg 2021 er søkeordet. Disse to personene som søker på det samme kommer ikke til å få opp de samme artiklene. Ut i fra tidligere søk og «likes» så kommer deres datamaskin til å finne frem artikler og skrifter som mest sannsynlig passer til det akkurat den personen stemmer ved valg.

Problemet med dette er at man går glipp av de andre partiene og deres synspunkter og meninger. Filterbobler filtrerer ut ting som er irrelevant for deg, og hvis du stemmer Arbeiderpartiet så er det irrelevant at Høyre sine fordeler og kamper kommer opp. Kan sammenligne det med at man får et slags «tunnelsyn» på ting, man blir veldig obs på det ene og ikke det andre.   

Hva er ekkokammer?

Definisjonen på ekkokammre ligger i selve ordet. I mens filterbobler filtrerer det en kan like og ikke så vil effekten ved ekkoramme være når informasjonen/søkeresultatet som dukker opp er gjentakende/repeterende. Ulempen ved ekkokammre er at de deler inn oss mennesker etter verdier og ulike syn på ting og til slutt så vil det vi får med oss av ekkokammre være det eneste riktige – igjen, tunnelsyn.

Effekten av filterbobler og ekkokammre

Det finnes både fordeler og ulemper ved disse to effektene. For det første så er også denne teknologien med på å gjøre livet vårt bittelitt enklere, men på en god eller dårlig måte? For det andre så kan denne teknologien være med på å forme oss, og her kan man også spørre oss selv, på en god eller dårlig måte? Man kan si at etterhvert som Google har lært oss å kjenne, så lever vi inni en slags liten filterboble, egendesignet for deg. En boble hvor alt irrelevant ute forblir – alt Google tror du ikke liker. Kun det som Google tror er relevant «popper opp».  Det kan dermed være lurt å være kritisk når man leter etter både ny og gammel informasjon.

Bilde hentet ndla.no

Jeg synes dette er et veldig interessant tema, og jeg tror ikke folk er klar over hvor mye påvirkningskraft det kan ha. Det blir spennende å se om det kommer til å utvikle seg noe særlig mer, eller om det nærmer seg slutten før det tar over hele samfunnsutviklingen.

/Mia

Kilder

http://www.krokan.com/arne/

https://ndla.no/nb/subjects/subject:14/topic:1:185993/resource:1:107782