David Neegaard Ljung januar 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse som beskriver en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon.

Vi lever i en tid der vi får nyheter på minuttet om noe skulle skje uansett hvor i verden det måtte være. Kan man stole på alt man blir fortalt gjennom media? Vi kan for eksempel ta Facebook som et eksempel. Her bombarderes vi med nyheter og hendelser i newsfeeden daglig. Det mange ikke vet er at alt som kommer opp i newsfeeden din bestemmes av algoritmer. Algoritme beskriver ganske enkelt en serie operasjoner som skal utføres for å løse et problem. Det er for det meste brukt av matematikere og folk som jobber innenfor informatikk. Det som er litt skummelt er at Facebook har enormt mye informasjon om egentlig alt også deg. Du har kanskje søkt på noe spesielt på google eller handla eller sett på noe spesielt på en nettside og litt senere så kommer det opp forslag på Facebook angående det du nettopp har sett på. Dette gjør Facebook fordi de ønsker å presentere deg ting du tror du vil like, basert på hva du tidligere har likt, hva dine venner liker osv.

Et eksempel kan være at man ser masse klipp om trening på Facebook. For å være enda mer spesifikk periodisk faste og styrketrening. Trykker du like, kommenterer på videoer om dette og ser mye vil newsfeeden din fylles med innhold som dette. Jeg har ikke noe problem med akkurat dette da jeg er interessert i kosthold og trening, men desverre så kan man også bli bombardert med negative saker i newsfeeden basert på hva du kanskje har sett på et par ganger eller kanskje du er medlem i en gruppe der ting blir delt og skrevet som du kanskje ikke er enig i.

Dette er veldig skummelt fordi du risikerer å bare få informasjon om en side av saken. Du får opp de samme negative sidene av saken daglig hele tiden og du får ikke et balansert bilde av virkeligheten. Dette gjelder alt, enten det er politikk, religion, samfunn osv. Når man bare får servert ting som underbygger deres eget syn får vi det som blir kalt Ekkokammer effekten.

Filter Boble:

Den amerikanske forfatteren Eli Pariseer mener som følgende av alt dette at vi blir fanget i en filter boble. Det vil si at vi ikke blir eksponert for ting som kan utfordre oss eller få oss til å tenke annerledes.

Hvordan unngå Ekko effekten i din bruk av sosiale medier?

Man kan for eksempel bestemme seg for å følge flere aviser enn bare en. Man kan like og kommentere flere ting enn det man vanligvis gjør. Tenke seg godt om før man deler, kommenterer eller liker innlegg. Jeg tenker at det viktigste uansett er å ha et åpent sinn og kunne se to sider av en sak uansett hva det enn måte være.