theaaeide januar 18, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Å vite hvilke regler som gjelder for bruk av bilder man finner på internett kan virke vanskelig, det var i hvert fall det for meg før jeg «forsto» det til en viss grad, kanskje har jeg misset noen punkter, i så fall: Jeg blir veldig takknemlig hvis du lar meg høre det!

Innhold

 • Kort oppsummert
 • Først: Hvilke bilder KAN du bruke?
 • Opphavsrett: regler

Kort oppsummert

Opphavsretten gjelder for alle bilder. Det finnes ikke noen unntak. Men det finnes lisenser som er utviklet og kan benyttes på toppen av(Merk: !uten at unntak fra opphavsretten er spesifisert i lisensavtalene, gjelder disse fortsatt!) denne universelle lovgivningen, og dermed gjør det enklere for opphaver å dele sine verk, og lettere for deg og meg å kunne benytte oss av det på en enkel måte. Flere nettsider har samlet bilder med ulike lisens-typer i databaser på nett, og vilkårene for bruk av disse bildene, varierer noe.

Dersom du finner bilder du ønsker å bruke på andre steder, som du ikke vet om du har lov til å bruke, er det alltid best å følge reglene for opphavsrett som jeg har oppsummert nederst i dette blogginnlegget. Brudd på åndsverkloven kan man ofte slippe unna med, mens i andre tilfeller kan det koste deg dyrt, og ikke minst «se dumt ut». Jeg håper dette innlegget kan bidra til å gjøre det lettere.

Kredittering: Det kreves ikke alltid kreditering av opphaver ved bruk av alle bilder. Noen lisenser tillater deg å bruke bildene uten noen forpliktelser «whatsoever», og du kan laste ned og bruke som du vil. Andre, som «Creative Commons» krever ALLTID kreditering. Til tross for forskjeller setter stort sett opphaver pris på om du krediterer dem.

Først: Hvilke bilder KAN du bruke?

«Creative Commons»

Jeg hørte om dette ganske tidlig fra forelesere og medstudenter, men forsto ikke helt hva det var, og hvordan jeg visste hvilke bilder som «hadde det»?

Creative Commons er en ideell organisasjon som som har utarbeidet lisenser for å gjøre deling av bilder enklere. Jeg anbefaler å bruke deres søkemotor for lisensierte bilder, hvor de har samlet over 500 millioner bilder i databasen, og hvor man enkelt kan huke av alternativer dersom man ønsker å finne bilder som man har lov til å modifisere og/eller bilder man ønsker å bruke kommersielt. Felles for alle lisensene er at de krever at du må kreditere opphaveren. For utenom det kan reglene variere, og derfor er det lurt å finne ut hvilke regler som gjelder de ulike lisensene. Mer informasjon om det finner du her: Ulike typer lisenser

Potensielle konsekvenser? – Dersom du stjeler noens eiendom i form av medier, kan dette få konsekvenser som er et produkt av hvor den fornærmede holder til, og hvor viktig det er for han/henne å verne om sitt og kreve erstatning. Mens noen hverken skjekker eller bryr seg stort, er andre, spesielt profesjonelle som må verne om sitt omdømme og inntekt, flinkere til å følge opp og kreve erstatning.Vis bilder av hvor man leter etter koder på et bilde og hva det betyrInne på databasene, finner ikke alle på google.Pixabay, osv, også på pinterest så har de en egen søkemåte for å finne bilder man får bruke.Kildehenvisning må man uansett gjøre.

Hva er «kommersiell sammenheng»? At noe er kommersielt, betyr at det har som mål å oppnå profitt. Dersom du for eksempel har en nettbutikk, må du være mer forsiktig med å bruke bilder du finner på nett, enn om du for eksempel skriver en blogg.

Det finnes også ulike nettsider hvor det er opprettet egne lisenser. Pexels har samlet bilder i sin database med «Pexels license». De krever ikke at de som laster ned bildene krediterer opphaveren, men skriver at de setter pris på om de gjør det. «No strings attached».

Eksempler på flere slike sider med egne lisenser:

Unsplash.com

https://pixabay.com/

https://burst.shopify.com/ (Egen lisensavtale og Creative Commons lisenser)

Det finnes flere slike nettsider, og gjennom et kjapt google-søk kan du finne en rekke av dem, og se hva du ønsker å bruke. Informasjonen om hvilke vilkår som gjelder for bruk av bilder man finner på disse ulike nettsidene finnes lett tilgjengelig inne på hver nettside. Hvis du trenger hjelp til å finne dette, sleng gjerne inn en kommentar på dette innlegget, så kan jeg kjapt sende deg til den informasjonen du leter etter, dersom du skulle ha vansker med å finne frem!

Opphavsrett: regler (KILDE)

Når noen har produsert et åndsverk (bilde, musikk, tekst, e.l.) så blir verket automatisk beskyttet av opphavsretten.

 • Skal ikke brukes i krenkende sammenheng
 • Skal navngi opphaveren
 • Kan ikke kopieres uten at opphaveren har gitt samtykke til det
 • Kan ikke spres og deles uten tillatelse

Unntak:

 • Privat bruk
 • Fremføring i undervisning
 • 70 år etter opphaverens død
 • Gjengivelse av fotografiske verk til bruk i populærvitenskapelige fremstillinger(Her må du betale, men trenger ikke opphavers samtykke: tvangslisens)

For mer detaljert informasjon om opphavsrett(norsk lov): TRYKK HER


Hvis du har lest helt ned hit i innlegget, vil jeg gjerne stille et spørsmål til deg. Det er nemlig noe jeg lurer på. Hvilke regler gjelder for deling av skjermbilder? Kunne jeg for eksempel ha tatt et skjermbilde av de sidene som jeg refererer til i dette innlegget, for å legge til en ny visuell dimensjon? Er det sånn at man alt som vises på dette bildet, i så fall, må være lov å dele i henhold til reglene om opphavsrett? Og er nettsider i så fall beskyttet?

https://snl.no/Creative_Commons

https://no.wikipedia.org/wiki/Kommersiell_virksomhet

https://www.creativecommons.org/about/

https://search.creativecommons.org/

https://www.regjeringen.no/no/tema/kultur-idrett-og-frivillighet/opphavsrett/innsiktsartikler/Opphavsrett1/id2000944/