Mia Marie February 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Denne uken kommer det hele 3 blogginnlgegg, den første oppgaven vi fikk av vår foreleser, Arne Krokan, er å gjennomføre et nettbasert Google kurs og skrive om Google Powersearch.

Kurset vi skulle gjennomføre heter Google Powersearch, det er et gratis kurs som alle kan gjennomføre. Selve kurset tar noen timer og krever høy konsentrasjon, men jeg vil så absolutt anbefale flere å ta det – nå skal jo jeg legge ved noen enkle triks man kan bruke, så hvis dere ikke ønsker å gå like i dybden som meg, så holder det å lese nedenfor.

Man lærer hvordan Google sin søkemotor fungerer, flere tips og triks, og mest sannsynlig er mye av det nytt for mange av dere.

Spesifiser bildesøket

Vi søker ofte etter bilder på Google, men ikke alle er klar over hvor mange hjelpemidler man har for å spesifisere bildesøket. Muligens et rart eksempel, men la oss si jeg søker på kollektivtransport på Google Images Search. Siden vil da se slik ut:

Screenshot tatt fra Google Bilder

Videre kan man trykke på verktøy, og deretter kan man velge størrelse, farge, brukerrettigheter, type og tidspunkt. Om jeg ønsker mer spesifisert, la oss si, rød kollektivtransport, vil siden se slik ut:

Screenshot tatt fra Google Bilder

Ekskluder søk

Mange bruker Google til å søke etter oppskrifter. Om det er noe man ikke liker, eller ikke tåler kan man skrive inn i søkefeltet «kake -sukker». Oppskriftene som dukker da vil være uten sukker fordi man skrev inn et minus tegn. Det kan komme opp oppskrifter med sukker også selv med minus tegnet, men disse oppskriftene er ads og kommer opp uansett når søkeordet «kake» dukker opp.

Å bruke minus tegn kan man bruke på de fleste søk og er en enkel måte å ekskludere søk som ikke er relevant.

Søk etter ord

Dette trikset er genialt og jeg bruker så og si hele tiden. Ofte er man ute etter et spesielt ord og forklaring rundt det, men det blir gjerne vrient når alt man får opp er artikler på 50 sider eller mer. Det tar bare unødvendig mye tid å se igjennom hele artiklene når det kun er en ting man ser etter. For å finne ordet/temaet man er ute etter bruker man kommandoen «CTRL+F» på vanlig PC og «CMD+F» på mac. Da vil alle ordene man søker på bli gulet ut og det er mye enklere å finne det man leter etter. 

Søk med bilde

Noe annet nytt jeg lærte av kurset er at man kan søke med bilde, det var helt nytt for meg! Men nok et triks som gjør søket ditt lettere. La oss si du har møtt noen på dating-appen tinder, alt du har et bilde av han/hun. Istedenfor å søke med navn, kan man legge til bilde av ansiktet til personen og informasjon popper opp – Facebook og forskjellige profiler for eksempel. Bare prøv med et bilde av deg selv og se hva som dukker opp.

Screenshot tatt fra Google

Håper disse tipsene og triksene var til nytte og at dere kanskje lærte noe nytt. Jeg synes i hvertfall det er spennende å lære om det her, alt som gjør livet bare litt enklere.

/Mia

Kilder