christinalundsten april 27, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Ikke jeg hvertfall, slikt er det ikke tid til. Vi er nå i gang med siste del av kurset VHA2200, og fikk på tirsdag lære enda flere nye og spennende ting. Denne gangen har vi samlet min klasse og elevene fra Digital Markedsføring (DIG2103) og fikk denne gangen besøk av Julie Melby Foss, Ola Bjørnes Olsen og Marius
Schafferer som før har gått samme valgfag som oss, og til denne eksamen skal vi gjør det samme som de gjorde – altså lage egen nettbutikk! Jeg har alltid drømt om å starte egen butikk og nettbutikk, så dette passer meg ypperlig.

 

Ola og Marius startet opp sin nettbutikk brisenshop.no og det er et merke som selger t-shirt’s og longsleeve’s i rene design med en enkel logo. De har fokus på et ukomplisert design og deres tre stikkord er jovial, avslappet og inkluderende.

Marius og Ola lærte oss mye om hvordan man starter en nettbutikk fra bunnen av. Alt fra hvordan man velger plattform til planlegging av photoshoot og vareprøver.

Først og fremst er man nødt til å komme opp med et konsept. For denne eksamen skal vi ikke nødvendigvis selge noe fra denne nettbutikken da det er ment som en promoversjon, men dersom man ønsker har man en gylden mulighet til å starte sitt eget firma. Dette konseptet burde være relevant for dagens samfunn, og navnet må være fengende for at noen skal huske det. Det finnes i dag så mange nettbutikker fra før av, at man må ha noe spesielt for å bli lagt merke til.

Under lister jeg opp noen av de viktigste punktene jeg tar med meg fra historien til guttene.

 • Lag en plan
  Hva ønsker du å selge? Hva skal nettbutikken hete? Man burde ha en klar visjon på hva du ønsker nettbutikken din skal oppnå. Hva må du gjøre for å selge produktene du har valgt, og hvordan skal du anskaffe de?
 • Sett deg mål og OKR
  En av eksamensoppgavene er å lage OKR. Det er et system for gjennomføring og bokstavene står for Objective Key Results. «Det er et enkelt styresett for bedrifter som benyttes for å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og holde fokus på de viktigste aktivitetene til enhver tid». (Inevo)

OKR deles inn i to spørsmål som virksomheten burde svare på i alle ledd i hvert kvartal:

Objective – Hva er målet ditt?

Key Results – Hvordan skal du oppnå målet?

 • Skaff domene og bygg nettsiden
  Start med å kjøpe domene på det navnet man ønsker å bruke som merkenavn. Designe og utforme nettbutikken. Man bør tenke på at layouten burde passe til flere enheter, spesielt til mobil. 
 • Prøv å gjennomføre på en god måte
  Selv om det å starte er en nettbutikk er en eksamensoppgave, er det gøy om man velger å gjennomføre på en god måte – gjerne som om det var den man skal drive i fremtiden.
 • Undersøk mye, Google alt!
  Bruk den informasjonen som blir udelt i forelesningene, men også søk og undersøk mye via google.

Ved å svare på disse spørsmål i alle ledd i virksomheten, blir fokuset i virksomheten riktig. 

“Talentfulle og engasjerte mennesker ønsker å jobbe i organisasjoner der deres personlige mål samsvarer godt med bedriftens verdier og mål. Talentfulle mennesker liker å sette høye mål og bli målt på fremdriften. Organisasjoner som blir vant til å sette høye mål og jobbe hardt for å oppnå målene skaper suksesshistorier!”(Inevo)

Det å starte en nettbutikk har lenge vært en drøm for meg, så når jeg fikk vite at det skulle være en del av eksamen for dette valgfaget visste jeg umiddelbart at dette var riktig fag for meg. Det er en krevende oppgave, men samtidig en veldig spennende og kul oppgave som gjør at vi får lært det vi skal gjennom i praksis. Når jeg fikk hørte Ole og Marius fortelle om deres reise gjennom denne eksamensoppgaven og hva de har fått til i ettertid ble jeg motivert  og inspirert til å gjennomføre oppgavene med å opprette en velfungerende nettbutikk. Det er også en gylden mulighet for meg å skape mine egne erfaringer rundt dette, slik at jeg kan bruke det når jeg skal starte min egen butikk eller nettbutikk.

 

Tusen takk til Karl Philip Lund, Marius Schafferer og Ola Olsen for en spennende og inspirerende forelesning!

Kilder:
Inevo
Brisenshop.no