kristian_ostlie januar 8, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Smarte kontaktlinser, 3D printet bygninger og selvkjørende biler kan høres veldig science fiction ut, men faktum er at dette er fremtidsrettet teknologi som jobbes med den dag i dag. Selvkjørende biler er nok den av de tre som allmenheten kjenner mest og det som har fått mest medieoppmerksomhet men det betyr ikke at 3D printet bygninger eller smarte kontaktlinser er noe lenger frem tid.

Smarte kontaktlinser

Smarte kontaktlinser kan høres ubrukelig, skremmende og veldig “Black Mirror” aktig. Det er derimot slik at smarte kontaktlinser er noe som blir utviklet den dag i dag. Har du hørt om selskapet Verily? De er idag ett av de ledende selskapene i denne utviklingen. Hvis du ikke har hørt om de så har du med stor sannsynlig hørt om Google, som eier Verily. Hvorfor er Google involvert i utviklingen av smarte kontaktlinser tenker du kanskje? De vil ganske enkelt eie irisen din. Ved at du som forbruker tar i bruk en slik smart kontaktlinse får Google tilgang til ny data om deg, din hverdag, hvem du sosialiserer med osv. Det gjør at de kan skreddersy annonser for deg og dermed tjene enda mer penger. Det er ikke bare Google som utvikler dette. Sony og Samsung har også patenter på smarte kontaktlinser med forskjellige bruksområder. Her er mulighetene alt fra å få et varsel når blodsukkeret ditt er for lavt til å lese mail rett på øyet. Mulighetene er uante!

3D printet bygning

I 2017 3D printet en San Francisco basert start up bedrift et hus på 24 timer i en Russisk landsby. Huset er ikke større enn et standard hotellrom, men til gjengjeld kostet det kun i overkant av 80 000kr å produsere. Det gir uante muligheter for byggebransjen, da de kan produsere billigere. På sikt kan vi kanskje klare å produsere et hus til alle mennesker i verden? Se video av hvordan huset ble printet under.

Selvkjørende biler

Hva skjer med transportnæringen når selvkjørende biler rulles ut for fullt? I 2017 offentliggjorde GM at de skulle lansere selvkjørende drosjer innen to år. Konserndirektør i GM Dan Ammann at de kommer til å ha 20-30% fortjenestemargin på de selvkjørende drosjene. Til sammenligning har de hatt en fortjenestemargin på 3,85% de siste fem årene på andre typer biler.

GM er ikke de eneste med planer om selvkjørende biler. Alle de store bilprodusentene samt de største teknologiselskapene jobber med forskjellige selvkjørende prosjekter.

Hva har disse tre til felles?

Smarte kontaktlinser, 3D printede bygninger og selvkjørende biler har det til felles at de er fremtidsrettede. De kan på hver sin måte revolusjonere forskjellige markeder og bringer uante muligheter – samt utfordringer. Kommer vi for eksempel til å eie biler selv om 15 år? Kan rettsvesenet se opptak av hva en mistenkt har gjort ved å koble seg på den smarte kontaktlinsen til personen? Har vi hus som er rimelige nok til at alle kan kjøpe det?

Teknologien er der. Er vi klare for å ta den i bruk for alt den er verdt?

Kilder:

https://www.computerworld.com/article/3066870/wearables/why-a-smart-contact-lens-is-the-ultimate-wearable.html

https://www.tu.no/artikler/gm-lanserer-selvkjorende-drosjer-innen-to-ar/413303

https://www.engadget.com/2017/03/07/apis-cor-3d-printed-house/