kristianeaustad januar 31, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Facebook filtrerer for å påvirke følelser ? Facebook har filtrert nyhetsstrømmene til rundt 700 000 brukere for å forstå om dette kan påvirke brukeres følelser. Er dette etisk riktig at de kan gjennomføre dette uten noe tillatelse fra brukerne selv? I følge The Guardian blir Facebook nødt til å filtrere bort enkelte poster, fordi en gjennomsnittlig person får opptil 1500 historier fra sine venner og sider opp i sin nyhetsstrøm, hver gang de oppdaterer siden. Om hver bruker skulle ha fått opp alt og fulgt med på alt dette, hadde enhver bruker blitt overveldet. De forklarer det derfor ved at de gjør det for brukeren sin egen del, ved at de ikke skal gå glipp av noe som kunne vær interessant. Men vet Facebook akkurat hva brukeren finner interessant til enhver tid?

Hvordan Facebook filtrerer for å påvirke følelser:

Siden Facebook har muligheten til å bestemme hva brukerne får se i sin nyhetsstrøm og dermed muligheten til å påvirke følelsene til brukeren. I følge Forbes var følelsene smittsomme ved at når positive uttrykk ble redusert, delte brukerne mindre positive poster, men flere negative poster. Og omvendt når negative poster ble redusert. Facebook gjorde også ett forsøk ved å ta vekk alle poster som kunne vekke følelser, dette førte til at personen ble mindre uttrykt ved å skrive mindre statuser og annet.

Bilde: https://financialtribune.com/articles/economy-sci-tech/79473/mark-zuckerberg-vows-to-fix-facebook

Disse resultatene indikerer at følelsene som blir uttrykt på Facebook påvirker våre egne følelser. Videre gir dette bevis for massiv smitte gjennom sosiale medier. Poenget med forskningen var å se hvordan følelser kan bli spredd rundt i sosiale medier.

I følge NY Times gjorde ikke Facebook noe ulovlig, men de gjorde det ikke riktig ovenfor sine brukere. Brukerne fikk ikke noe beskjed om at de ble overvåket eller at deres følelser ble «manipulert». De kan lovlig filtrere nyhetsstrømmen til brukerne, uten å gi beskjed. Selv til forskning som dette.

Etiske bekymringer

I følge Independent hadde til og med forskeren etiske bekymringer angående metoden. Hvis til og med forskeren var usikker på etikken i dette, hvordan kunne de gå videre med det? Videre sier en professor på Princeton University at det er etisk greit fra regulerings perspektivet, men etikk er en sosial beslutning. Det finnes altså ikke noe helt riktig svar på dette. Siden det er opp til enhver person å avgjøre om det er etisk riktig eller ikke.

Mine kilder:

https://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2014/06/28/facebook-manipulated-689003-users-emotions-for-science/#5205425a197c

https://www.theguardian.com/technology/2014/jun/30/facebook-news-feed-filters-emotion-study

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/facebook-manipulated-users-moods-in-secret-experiment-9571004.html

 

The post Facebook filtrerer for å påvirke følelser appeared first on Studentblogg:.