marteeie February 1, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Facebook er et nettsamfunn kjent for de aller fleste. Et lettvint sosial medie som tilknytter deg til de fleste vennene dine! Per dags dato har 3 415 000 norske mennesker opprettet bruker på verdens mest brukte sosiale nettverk. Og Facebook har blitt en større avhengighet enn man skulle tro for den enkelte, og flere faktorer spiller inn. Men vet vi egentlig hva Facebook forventer tilbake av oss som forbrukere?

Det som startet som en plattform for medstudenter av Mark Zuckerberg ved Harvard Universitet, har Facebook hatt en massiv vekst siden dag 1, og da de ble introdusert på børsen 18.mai 2012 ble de verdsatt til over 100 milliarder dollar. Men hvordan klarer Facebook å være et konsern med en så stor økonomisk verdi på bakgrunn av at det hverken koster deg en krone som forbruker å opprette eller bruke Facebook som nettsamfunn?

For å opprette en Facebook profil må man, som på lik linje med de fleste andre sosiale medier oppgi både fullt navn og fødselsdato, e-post samt endel andre opplysninger om oss selv. Og for å ikke toppe det hele, ja da trykker vi jo selvsagt på ¨Ja, jeg samtykker brukervillkårene¨ hvor svært få kan si de faktisk har lest brukervilkårene.  Side opp på side ned med ganske liten skrift, og generell kjedelig tekst blir lett hoppet over, og byttet ut med ¨Neste¨.

Ikke nok med at Facebook er kjent, populært og lettvint å bruke og av den gode tro at vi hverken legger inn kortinformasjon eller må finne frem bank brikka må vi tenke at vi bruker oss av Facebook gratis? Men realiteten er ikke slik. Alle søk du foretar deg på nettsamfunnet har Facebook full rett til å selge videre til aktører som drar nytte av deg som bruker nettsamfunnet for salg av deres produkter.

Har du noen gang opplevd å få se akkurat de skoa du så på dagen før i en reklame som havner midt på nyhetsstrømmen din? Eller har du sett på leiligheter lokalisert midt på Grünerløkka, med en prisantydning på mellom 2.500.000-3.000.000kr, og dagen etter kommer en lignende leilighet med samme standard og pris?

For det er nettopp det du betaler med for å være bruker av Facebook, en liten bit av deg selv og hva du foretar deg på nettsamfunnet Facebook INC.
Så hvor mye vet egentlig Facebook om deg?