Magnus Ruud Johannessen January 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Tenk deg alt du er inne på eller trykker på, alt du liker, alle du chatter med – det kan bli mye informasjon om deg. Du har kanskje hørt om Cambridge Analytica-skandalen, som DinSide har skrevet om her. Et britisk byrå hadde samlet inn opplysninger gjennom Facebook fra omkring 50 millioner (!) brukere uten tillatelse. Derfor er det alltid en risiko å dele mye informasjon på nett, og du samtykker til å dele informasjon gjennom informasjonskapsler, kalt cookies. Men hva vet Facebook om deg?

Facebook produserer i utgangspunktet ikke eget innhold, det er det vi brukere som står for. Her er en oversatt og endret liste over hva Facebook vet om deg, skrevet av Todd Haselton fra CNBC:

  • Hvor du befinner deg, og hva du bruker til å logge deg inn med (modellnavn på din PC/telefon/nettbrett)
  • Om du elsker eller hater Donald Trump
  • At du liker Nike-sko, og ofte engasjerer deg i annonser om dem
  • Hvilken politisk side du tar
  • At du er gift, skilt eller lignende
  • Når du har bursdag
  • Hvem du jobber for
  • Hvilken plattform du liker best å være på

Logger alt du gjør

Listen består av litt av informasjonen de har om deg, og den er kanskje åpenbar og logisk for mange – da vi gledelig deler mye av denne informasjonen når vi oppretter en profil. Ofte er det også slik at du trykker «log in with Facebook», og det bidrar ytterligere med å samle informasjon om deg. Facebook lærer seg å kjenne deg.

Facebook eier i tillegg Instagram og WhatsApp. Her logger de også alle handlinger du gjør, hva du liker og hvilke sider du liker. Denne innsikten kan forklare ganske godt hvem du er som person, og som vi så i Cambridge Analytica-saken kan det havne i feil hender.

Innsikten og informasjonen de henter om deg i kombinasjon med dine egne profilopplysninger, samt hvor du befinner deg gir markedsførere muligheten til å «spesialtilpasse» markedsføring/reklame mot deg. Det er en fordel for oss, men også en fordel for deg. Da slipper du å se sminkeannonser rettet mot kvinner på 20 år når du er mann på 50 år selv.

Vær skeptisk

Hovedpoenget mitt er at du skal være litt forsiktig med hva du deler på Facebook og i andre plattformer. Alt du poster blir lagret, og kan fint hentes opp igjen eller søkes opp på Google ved å google navnet ditt. Tenk på dette neste gang du skriver noe du ellers ikke ville sagt til andre, eller deler svært upopulære meninger. Selv ser jeg dette altfor ofte. Dette er ikke særlig heldig når du skal søke jobb, da de fleste arbeidsgivere også sjekker deg opp på nett før et eventuelt jobbintervju.

Konfigurer og se hva Facebook lagrer

Logg inn på Facebook, gå til innstillinger og trykk «annonser».

Det er her du vil se en oversikt av det Facebook vet om deg, inkludert interessene dine, annonsører du har engasjert deg med (likte du et innlegg? åpnet en lenke til et produkt Facebook viste deg?) og mer. Vær oppmerksom på at du også kan justere innstillingene, slik at du kan slå av interessebaserte annonser, kontrollere hvem som kan se interaksjonene dine med annonser og mer.

– Todd Haselton, CNBC

Om du har innspill eller forslag til dette innlegget eller til hva jeg kan skrive om neste gang – blir jeg veldig glad for en kommentar!