winniewold January 25, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Man tenker kanskje ikke så mye over hva slags innhold det er som dukker opp feeden sin i sosial medier. I følge Facebook, bruker en nordmann i gjennomsnitt litt over fire timer på skjermtid hver dag, og vi bruker i gjennomsnitt 1,7 sekunder på hvert innlegg.

En filterboble sørger for å tilpasse innholdet du får opp basert på hva du liker å se på/lese. Algoritmene klarer å plukke opp et mønster basert på hvor du trykker deg, eller stopper å scrolle. Konsekvensen av en filterboble er at man kun får opp poster som støttet det som du allerede er enig i. Dette er skummelt med tanke på at tankene dine slutter å bli utfordret. Dersom vi slutter å bli utfordret, vil vi slutte å tenke kritisk, som igjen vil føre for at vi tar poster for god fisk. Da vil vi leve i et uopplyst, trangsynt samfunn. Dette kalles for ekkokammere.

Et relativt uskyldig eksempel på en filterboble er Spotify sine “Discover Weekly”-spillelister. Her ser de hva slags musikk du liker å høre på, og finner nye sanger innenfor samme sjanger. Jeg setter pris på at de finner nye sanger som de tror jeg vil like, men jeg blir ikke eksponert for noe som er i andre enden av musikkspekteret. På denne måten risikerer jeg å ikke oppdage sjangre jeg kanskje hadde likt veldig godt.