IrisEidee January 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Visste du at vi legger igjen spor på mobiltelefonen og datamaskinen hver eneste dag? Dette gjør vi via likes, søk og nettsider vi besøker. Disse sporene fanges opp av algoritmer som gjør at hvert enkelt menneske får sin helt unike filterboble. Når du for eksempel søker på Google leter algoritmene altså fram informasjon fra dine tidligere søk for å gi deg de mest relevante treffene for deg.

Hva er en filterboble?
En filterboble er en individuell tilpasset ramme av informasjon på nettet. En filterboble lages når en algoritme på en nettside sorterer informasjon basert på tidligere søk brukeren har gjort. To personer kan for eksempel søke på akkurat det samme, men få opp helt ulike resultater fordi brukerens interesser og dermed er søkehistorikken forskjellig. Google kan til og med tilpasse innholdet i ditt søk ved å se hvor du er, om du er på farten eller sitter stille, hvilke nett du er koblet til og om du bruker en datamaskin, et nettbrett eller mobilen. Det finnes altså ikke lenger noe standard Google, alle har sin egen Google som baserer seg på hvem du er og hva du gjør.

Hva er et ekkokammer?
Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse av informasjon og oppfatninger som blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon. En ulempe med ekkokamre er at det gir mulighet for aktørene å spre usann eller ukorrekt informasjon, fordi brukeren blir eksponert for  samme informasjon flere ganger slik at man tar det for en sannhet. Et eksempel på hvor et ekkokammer kan bli brukt er i politikken der politikere lager ekkokamre for å påvirke oppfatningen til velgerne. Ekkokamre deler oss mennesker inn etter meninger og verdier, noe som kan føre til tunellsyn i befolkningen.

Konsekvensene ved filterbobler og ekkokamre
Et naturlig spørsmål å stille seg er om dette har gått for langt. Det er ikke alle som er klar over at filterbobler og ekkokamre eksisterer – internett får oss til å se det internett tror vi ønsker å se, men ikke nødvendigvis det vi trenger å se for å få et bredere perspektiv på en sak. Er man for eksempel veldig for amerikansk republikansk politikk og gjør et kjapt google søk eller scroller nedover Facebook feeden sin, vil man basert på likes og tidligere søk utelukkende få opp positive saker innenfor politikken det republikanske partiet fører. Slik kan filterbobler og ekkokamre påvirke valgresultatene.

Før internett hadde vi menneskelige «gatekeepers» som bestemte hva vi skulle se og høre. definisjonen på gatekeeper er en person som bestemmer hva slags informasjon som slippes frem til ønsket mottaker. Da vi fikk internett kunne hele verden komme sammen og finne all ønskelig informasjon selv. Etter hvert som internett har blitt smartere har vi fått tilbake «gatekeepers», det er bare det at algoritmene bestemmer – vi har fått algoritmiske «gatekeepers». Når algoritmene bestemmer hvilken informasjon vi får, kan dette føre til at vi ikke får med oss det hele og fulle bildet av en virkelighet.  

Personlig mener jeg at filterbobler og ekkokamre kan stå i veien for utviklingen i samfunnet fordi vi bare blir eksponert for det vi allerede vet og tror. Det er dermed svært viktig at vi mennesker er klar over disse forholdene og forholder oss kritisk når vi leter etter informasjon på nettet.