59433 februar 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

FN har 17 forskjellige mål som alle vil forbedre verden til et bedre sted hvis alle bli oppfylt. Dette har dem som mål å gjøre innen 2030. Mål 1 handler om å utrydde alle former for fattigdom rundt om i hele verden. Dette er det flere organisasjoner som jobber med hver dag. Redd barna, UNICEF og mange flere, men for oss i Norge og store deler av verden er det disse organisasjonene som vi kjenner til best.

https://www.normisjon.no/prosjekt/ut-av-fattigdom/

Hva er fattigdom?

Vi kan si at fattigdom er mangel på livsviktige ressurser. Ikke nødvendigvis for lite penger, men det handler om at det begrenser menneskers mulighet til et verdig liv. FN bruker begreper som absolutt fattigdom og relativ fattigdom.

ABSOLUTT FATTIGDOM

Dette begrepet innebærer at man ikke får dekket det grunnleggende behovet som mat, klær og hus. Det er derfor det er flere og flere i de fattige landene som bor i selvlagde hus av gjørme og søppel. Dette er mennesker som tjener 1.90 dollar eller mindre som regnes som absolutt, eller ekstremt fattige. En rapport fra SDG Progress i 2017 skriver at det er 767 millioner mennesker som lever i denne type fattigdom.

RELATIV FATTIGDOM

Dette begrepet tilsier at man er fattig sett i forhold til størstedelen av befolkningen i et land. Det som er spesielt er at alle land setter sin egen fattigdomsgrense. Norge har en fattigdomsgrense som gjør at du blir regnet som fattig hvis du tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten. Andre land har andre grenser og definisjoner på fattigdom.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=9_DfzWkGH7k&feature=emb_logo

Hvordan jobber FN med bekjempelse av fattigdom?

FN har som hovedmål å få fattigdomsgrensen ned til det minimale. Regler og lover bør kunne legge til rette for både fattigdom og menneskerettigheter. FN har fått til flere programmer som hjelper forskjellige personer som er innenfor fattigdomsgrensen. FNs utviklingsprogram (UNDP) er dert største fondet og programmet. Hovedoppgaven her er å utrydde fattigdom og skape en bærekraftig utvikling.

FNs barnefond (UNICEF) jobber for at alle barn skal få like rettigheter. UNICEF jobber for at alle barn verden rundt skal være mette, sykdoms fri, trygge og gå på skolen for å få en utdanning. UNICEF jobber også får nødhjelp og langsiktig utvikling i disse områder.

https://www.google.com/search?q=unicef&sxsrf=ACYBGNSevVoIBrYZK4lZzU7s9lB2b4h4ZQ:1581597947347&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiK1tC-x87nAhXox6YKHYodAvoQ_AUoAXoECBEQAw&biw=1280&bih=643#imgrc=xfmUmKXQ8hUHpM

Hvorfor er det så mye fattigdom i verden?

Grunnen til fattigdom er mange og de er komplekse. Det starter med at et land blir fattig grunnet kapitalflukt, klimaendringer, gjeld og verdenshandel. Dette gjør at de som står med makten i et fattig land, tar det lille som er igjen til seg selv, mens arbeiderne får lite eller ingenting av det resterende. Selv om arbeiderne er dem som står for at landet skal gå rundt med tanke på utdanning, byggeprosjekter og mer. Vi ser spesielt at det er mange land i Afrika som ligger nederst på fattigdomsgrensen, mens det er hovedsakelig land i Europa, Nord-Amerika og Australia som ligger på toppen av FNs HDI skala. HDI er en målemetode som ser på levealder, utdanningsnivå og inntekter. HDI står for Indeks for menneskelig utvikling.

https://www.google.com/search?q=HDI+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjsyOa_x87nAhXFdJoKHflUA60Q2-cCegQIABAA&oq=HDI+&gs_l=img.3..0l5j0i30l5.203203.205676..206214…1.0..0.64.508.9……0….1..gws-wiz-img…..10..35i39j0i67j35i362i39.UnNHLytGt3Q&ei=_URFXqzWMMXp6QT5qY3oCg&bih=643&biw=1280#imgrc=z6NToELjSHqXmM