maritaystevik januar 10, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Tenk at vi mennesker har gått fra å benytte oss av hest og kjerre til å sende en Tesla til verdensrommet på bare litt over 100 år. Det er med andre ord ingen tvil om at teknologien utvikler seg raskt, og nå raskere enn noen gang. 

I dag styres hverdagen i aller største grad av teknologi, noe som har både negative og positive sider. Mobilen som har hatt en stor utvikling siden tidlig 2000-tallet er et godt eksempel på akkurat dette, og nå må man nærmest sette på timer for og legge den bort. For knappe 10 år siden brukte vi mobilen for å spørre om og finne på noe, i dag kan vi knapt finne på noe uten den. Likevel har mobilen gitt oss muligheten for å møte nye mennesker via nett og den har forenklet det aller meste for oss. Alt i fra å samle venner på middag til og finne kjærligheten. 

Ulemper med teknologisk utvikling 

Den raske utviklingen gjør at det stadig opp maskiner som forenkler ulike prosesser i ulike settinger. Mennesker har blitt erstattet med mange av dem opp gjennom årene og det ser ikke ut til og stoppe nå. Når det gjelder det sosiale har vi kanskje fått en tendens til å bry oss mer om hva som skjer der ute enn det som skjer her og nå. Kanskje er vi dårligere til å lytte enn vi var før? 

Vi lever i en digital verden og det kan i visse tilfeller ha store konsekvenser for hva vi gjør i den virkelige verden. Vi mennesker er lett påvirkelige og noen i større grad enn andre. Det å leve i en digital verden kan føre til økt kriminalitet, økt statistikk i forhold til depresjon og angst for å nevne noe. Dette har vi allerede sett en utvikling på og spesielt nå under covid, hvor man nærmest blir tvunget til å leve i den digitale verden. 

Fordeler med teknologisk utvikling 

Til tross for at mennesker i noen tilfeller blir erstattet av maskiner, har teknologien gitt oss ekstremt mange arbeidsplasser. I dag har vi bokstaveligtalt muligheten til å ha jobben i bukselomma. Vi kan jobbe fra hvor som helst i verden og med et lite tastetrykk kan vi gjøre store endringer for oss selv og andre. Her synes jeg det er helt sentralt å trekke inn covid med tanke på miljøkrisa vi står ovenfor. Covid har nemlig lært oss å bruke zoom istedenfor å fly frem og tilbake uke etter uke. Zoom sparer både tid, penger og ikke minst miljøet. 

Noe av det viktigste innen teknologisk utvikling er at vi kan dele informasjon. Det er nesten ingenting man ikke kan lære via internett og vi får tilgang på enklere og smartere løsninger hele tiden. Tilgjengelig informasjon er gull verdt og vi kan benytte oss av store deler av det gratis. 

Etter covid har til og med den eldste generasjonen komt seg på nett og vi kan nå holde kontakt med besteforeldre enklere enn noen gang. Det kommer som oftest noe godt utav enhver krise og utvikling av teknologi er som oftest helt sentralt. 

Hva som gjør det interessant og hva jeg synes

Teknologisk utvikling har altså veldig mange fordeler selv om det også har sine ulemper, og jeg tror vi har mye spennende i vente. Jeg synes dette er et interessant tema fordi det er så sentralt i livet vi lever. Det er veldig interessant å se hvordan de ulike generasjonene reagerer på utviklingen, og personlig er jeg glad jeg fikk muligheten til å oppleve mine første år uten noe form for sosiale medier. 

Jeg tror oppriktig jeg slapp unna mye press nettopp på grunn av det. Jeg ble ikke eksponert for det barn blir eksponert for i dag og jeg tror teknologisk utvikling er en stor grunn til at mange i dag sliter med psykisk helse. På den andre siden har det bidratt til mer fokus på temaet, og man har i dag muligheter for å få hjelp anonymt. Men det er et helt annet tema jeg muligens kan gå innpå en annen gang. 

Teknologisk utvikling er et svært spennende tema og jeg er spent på hva fremtiden bringer. Tenk at for oss er mobil og biler en helt normal del av hverdagen. For ikke så mange år siden var det utenkelig. Nå som vi har den kunnskapen vi har kan vi jo bare glede oss til alt fremtiden vil bringe. Eller burde man kanskje være litt skeptisk til hvor stor den utviklingen burde være? Dette vil jeg komme nærmere innpå senere i eget innlegg om kunstig intelligens.