Robert Sagaas juni 7, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I denne ukens blogginnlegg har jeg fått i oppgave å forklare hva som er forskjellen på organisk og betalt søk. I tillegg skal jeg forklare hvordan digitale markedsførere brukere begge disse elementene.

De aller fleste legger merke til at man får opp en enorm mengde med resultater når man gjør et søk i Google. Derfor er det svært vesentlig for enhver bedrift å kunne vite hva man kan gjøre for å dukke opp blant de mest relevante treffene hvis man ønsker at din bedrift eller ditt produkt skal dukke opp høyt i søkemotoren til Google.

Bilde hentet fra Pixabay.com

Hva er organisk søk?

Organisk søk er de søkeresultatene som dukker opp i søkemotorene når noen gjør et søk. Dette er ubetalte resultater. Disse resultatene blir listet opp etter Google, eller andre søkemotorer, mener er de mest relevante for ditt søk. Derfor er det hele tiden viktig at man optimaliserer nettsidens innhold og kvalitet for at den skal kunne dukke opp høyere når folk gjør et søk. Spesielt viktig er det siden folk flest som oftest ikke blar lengre enn side 1 i søkeresultatene.

Tips til bruk av organisk søk

Når du skal optimalisere din side kan dette arbeidet gjøres gjennom det som kalles SEO; søkemotoroptimalisering. Det er flere ting man kan gjøre for å optimalisere din side slik at den blir mer relevant i søkemotorene. Nedenfor har jeg listet opp noen punkter som kan hjelpe deg på vei. Les mer om flere av disse tipsene her:

1. God kvalitet på innhold – Innholdet på siden din bør være relevant og engasjere dem som besøker den. Hvor mye tid de som er innom siden din bruker der inne kan ha mye å si for hvordan søkemotorene rangerer siden din. I tillegg er det større sjanse for at innhold av god kvalitet kan bli delt i sosiale kanaler, som for eksempel LinkedIn. Det styrker også din relevans i søkemotorene.

2. Tenk over titler – både tittel og mellomtitler er vesentlige hvis du ønsker å rangere høyt i søkemotorene. Tenk godt over ordene du bruker og bruk gjerne titler som skiller seg ut fra andre.

3. Omfattende, men korrekt innhold – For å kunne rangere høyt i søkemotorene er det viktig at lengden på det du skriver er av en viss standard. Du må skrive lengre og mer omfattende artikler enn dine konkurrenter, skriver Nettly. I tillegg er det viktig at innholdet ditt er uten skrivefeil, har god setningsoppbygging, et godt språk og inneholder få feil av tegnsetting. På denne måten sørger du også for å få troverdighet.

4. Engasjerende metabeskrivelser– metabeskrivelser forklarer hva din side handler om. Bruk et par setninger på dette slik at leseren kan bli overbevist til å klikke seg inn på din side.

5. Mobilvennlig – mange mennsker bruker mobiltelefonen når de er på Internett. Sørg derfor for at siden din er optimalisert for slik bruk. Et verktøy man kan bruke for å optimalisere siden sin er Google search console. Sørg også for å ha Google Analytics integrert slik at du kan måle hvordan din side gjør det.

6. Link til andre sider med relevant innhold – Neil Patel forteller at dette gjør siden din mer verdifull og skalerbar. Husk å sjekke om kilden er troverdig når du skal linke til andre sider.

7. Brukervennlige URL – sørg for å ha en URL som er enkle å forstå både for lesere og søkemotorer.

8. Bruk riktige nøkkelord til bilder– fatt deg i korthet, forsøk å være konsekvent og begynn med det viktigste først.

Bilde hentet fra Unsplash.com

Hva er betalt søk?

Betalt søk er annonsering i søkemotorene og er forkortet til SEM (Search engine marketing). Betalt søk er de resultatene som kommer først i søkemotorene. Det er disse som kommer over de organiske resultatene av ditt søk. Disse søkene er det som defineres som å betale for annonseplass i søkemotorer.

Den største og mest kjente markedsplassen for slike annonser er Google AdWords. Dette fungerer gjennom at man oppretter en annonsetekst der man forteller hva man har å tilby. Deretter må man tenke over søkeordene som skal være relevante for din annonse. Tenk spesielt over disse spørsmålene;

1. Hvilke ord kan vi bruke som kan skille oss ut fra andre?

2. Hvilke ord kan vi bruke for at brukeren skal klikke seg inn på din annonse?

Til slutt velger du hvor mye du ønsker å betale per klikk på din annonse. PPC (Pay per click). Betalte søk handler om å få din annonse høyt oppe i trefflisten når relevante søk for din bedrift eller nettside utføres. Videre bør annonsene være utformet mot det som søkes etter, og den bør lede til en side der brukeren finner det de leter etter uten å måtte søke på andre sider. Finner ikke brukeren det man ønsket med en gang, vil brukeren fort gå ttil neste annonse eller søke videre i søkemotoren.

Tips til bruk av betalt søk

SEO spiller også en konkret rolle når det gjelder betalte søk. Nettrafikk har her noen konkrete tips til hvordan man kan bruke betalt søk, og her er noen av tipsene:

1. Søkeordsanalyser og utvidelser – Sammen med Google Analytics kan man bruke Google search console for å se hvilke ord som driver trafikk til nettsiden din. På denne måten kan du finne gode søkeord for betalte søk.

2. Skriv engasjerende tekster – annonsetekster fra betalt søk som har høy konverteringsrate i tillegg til høy klikkfrekvens kan gi deg ideer til metabesrkivelser og titteltagger for SEO-arbeid. Man kan også gjøre et forsøk med å bruke tekst fra toppinnhold fra organiske sider for å teste ut hvordan disse fungerer i betalte annonser.

3. Ideer til nytt innhold– før du skal skape innhold for utvalgte søkeord på nettsidene dine, kan du teste de ut med betalte søk.

4. Identifiser konkurrentene– Gjennom betalte søk kan du identifisere konkurrenter som du tidligere ikke har sett på som konkurrenter. Adwords har en innsiktsrapport der du kan se hvordan du gjør det i forhold til andre annonsører i konkurranse etter utvalgte søkeord.

Bilde hentet fra Unsplash.com

Uansett om du skal bruke organisk eller betalt søk er det derfor flere ting å tenke over. Likevel har begge to fellestrekk ved at SEO er viktig for at man skal lykkes innenfor begge kategorier. Selv om man i betalt søk betaler for å havne høyt i søkeresultatene, må man også her huske på at kvalitet og innhold har mye å si.

Bilder hentet fra Unsplash:

https://unsplash.com/photos/qqaFqXKBMig

https://unsplash.com/photos/zhZydTyNMPg

Bilde hentet fra Pixabay.com:

https://pixabay.com/illustrations/hand-magnifying-glass-earth-globe-1248053/

Kilder:

Google AdWords. Sist oppdatert: Ikke oppgitt. «Skap vekst i bedriften med Google Ads». Hentet 7.juni 2020 fra: https://ads.google.com/home/

Google analytics. Sist oppdatert: Ikke oppgitt. «Google analytics». Hentet 7.juni 2020 fra: https://analytics.google.com/analytics/web/#/

Google search console. Sist oppdaert: ikke oppgitt. «Oppnå bedre resultatet på Google Søk». Hentet 7.juni 2020 fra: https://search.google.com/search-console/about

Idium. Sist oppdatert: 14. april 2020. «Hva er egentlig SEO?». Hentet 7.juni 2020 fra: https://www.idium.no/b/hva-er-egentlig-soekemotoroptimalisering-seo

Neil Patel. Sist oppdatert: Ikke oppgitt. «The 10 Most Important SEO Tips You Need to Know» Hentet 7.juni 2020 fra: https://neilpatel.com/blog/10-most-important-seo-tips-you-need-to-know/

Nettly. Sist oppdatert: 27. januar 2017. «13 konkrete steg til eksplosiv økning i organisk trafikk fra Google» Hentet 7. juni 2020 fra: https://www.nettly.no/blogg/%C3%B8kt-synlighet-i-google

Omega media. Sist oppdatert: Ikke oppgitt. «Organisk søk». Hentet 7.juni 2020 fra: https://www.omegamedia.no/organisk-sok

Innlegget Forskjellen på organisk og betalt søk dukket først opp på Robert Sagaas.