kristian_ostlie april 24, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

SEO er ikke vanskelig, det er bare tidkrevende.

Utsagnet over kan gjøre mange som lever av å SEO optimalisere nettsider sure, men faktum er: SEO er ikke vanskelig.

Det er mange eksempler på nett om bedrifter som vil hjelpe deg og din bedrift med å oppnå bedre resultater hos søkemotorene. De fire første søkeresultatene på google ved å søke på SEO beviser dette. Dette er fint og flott, men ved å kunne litt grunnleggende SEO kan mange gjøre en del av jobben selv.

Enkelt søk på SEO

Enkelt søk på SEO viser fire annonser som går på å gjøre din side mer SEO optimalisert

Denne bloggen var på mange måter mitt inntog på internett. Dette er første gang jeg fikk muligheten til å tilpasse alt selv og bygge min digitale identitet fra bunn av. Derfor var det heller ikke mye morro om meg på Google i forkant, men nå ca. fire måneder etter oppstart ser det slik ut når du googler «Kristian Østlie». Resultatet er uten et bevist forhold til SEO og uten at jeg har gjort mye konkret for at mitt SEO arbeid skal være vellykket.

Googlesøk på Kristian Østlie

Enkelt søk på Kristian Østlie på Google

Tre av de fire første resultatene er om meg. Det er også tre av seks bilder. Hvis vi ser bort i fra resultatet fra LinkedIn kommer mye av dette fra SEO.

Fordelene med å jobbe aktivt med SEO er mange, men jeg vil blant annet trekke frem økt organisk trafikk. Økt organisk trafikk kan igjen føre til økt konvertering. Det betyr også at bedrifter kan ha lavere markedsføringsbudsjett. Det er igjen viktig å trekke frem at SEO ikke løser alt, men er en del av en sammensatt klynge med viktige elementer som igjen bygger grunnlaget for suksess på internett.

 

Søkemotorrangeringsgraf

Den første organiske linken på første side har en stor fordel

Før man starter med SEO arbeidet er det viktig å forstå hvorfor man skal gjøre det. Som Maylinn skriver: «Søkemotorens mål er å hjelpe folk å finne det de leter etter. Så om du kan hjelpe søkemotoren å forstå at du er det søkerne leter etter, da har du et godt utgangspunkt.» Når vi også vet at Google har 3,5 billioner søk hver dag(1) burde det ikke være vanskelig å skjønne hvorfor SEO arbeid er viktig. Hvis det ikke holder for deg, ta en titt på denne grafen. Den forteller viktigheten av å være høyt (ideelt først) på førstesiden uavhengig av søkemotor. Den forteller deg noe om hvilken modus søkeren er i – avhengig av hvor mange søkeord som blir brukt.

Slik kommer du først i køen

Naturlig nok bruker små og nyoppstartede bedrifter mindre tid og ressurser enn de store på SEO arbeid, men uavhengig av størrelse på nettsiden kan du ta nytte av de fem neste tipsene:

  1. Tittelen og meta beskrivelsen må være på plass. Blir meta taggen lenger enn 155 bokstaver får leseren og søkemotorene «…» på slutten. Det vil du unngå.
  2. Gjør et grundig arbeid med nøkkelord. Er det stor konkurranse i bransjen jobber du mot å finne nisje-nøkkelord. Har du en personlig side jobber du for nøkkelord som treffer deg. Husk at her velger du kampene du tar digitalt i fremtiden, da alle med like nøkkelord konkurrerer med hverandre, så velg smart.
  3. Optimaliser URLene dine. www.dinbedrift.com/xyz123seo fungerer dårlig for søkemotorene, men www.dinbedrift.com/seo fungerer.
  4. Tenker du på bildene på siden din? Søkemotorer ser ikke hva det er bilde av, men de ser navnet. IMG_0042.jpg er ikke et veldig smart navn lenger da. Bruk navn som inneholder nøkkelordene dine eller som er relevante til innholdet.
  5. Innhold er viktig. Lag innhold folk leser, deler og linker til. Søkemotorene fanger opp dette og rangerer deg høyere. Når flere linker til det må det jo være bra er tankegangen her.
  6. Kvalitet over kvantitet. Godt innhold blir verdsatt, selvom det tar tid. Skriv godt, ha gode videoer og skap innhold andre vil linke til. Slik får du også flere inngående linker.

 

Husk til slutt at SEO arbeid ikke er noe du ser resultater av med en gang. Det tar tid, men ved å gjøre det skikkerlig kan det virkelig lønne seg. Selv har jeg ikke hatt mye SEO i arbeidet mitt så langt, men det endrer seg nå!

 

Ressurser:

(1)https://www.smartinsights.com/search-engine-marketing/search-engine-statistics/

Forelesning av Håkon Njøten ved Høyskolen Kristiania

The post Først hos søkemotorene appeared first on Kristian Østlie.