David Hoiseth februar 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Velkommen til mitt første innlegg!

Denne uken er det FNs bærekraftsmål som står på agendaen. Hvis du ikke var klar over det så har FN satt opp 17 mål. Målene har som hensikt å sikre at den kommende utviklingen imøtekommer de behovene vi har i dag, uten å ødelegge for de fremtidige generasjonene. Dette er altså en kombinasjon av at vi ivaretar og forbedrer økonomien, klima og miljø, og de sosiale forholdene i verden.

Bilderesultater for fns bærekraftsmål
https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=535533

Denne uken så handler det om bærekraftsmålene. jeg har pekt ut en bedrift og vil utdype om hva akkurat denne bedriften gjør for å bidra til en bærekraftig utvikling.

FNs bærekraftsmål – Livet under vann

Mitt valg falt på FNs bærekraftmål #14, «Liv under vann». Dette målet handler om å bevare og bruke havets ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. Uten havet så vil ikke livet på jorden kunne eksistere. Blant annet så kommer over halvparten av all oksygenet vi puster fra havet.

Det er utrolige mengder med plastikk som ender opp i havet
hver dag. Ifølge WWF (World Wide Fund for Nature) slippes det ca. 15 tonn med
plastikk i havet hvert minutt, 80% av denne plasten kommer fra land.

Denne plastikken kan ha en levetid på opptil mange hundre år. Når plasten havner i havet så brytes den opp i mindre og mindre biter som til slutt er vanskelig å se med det blotte øyet. Dette er hva vi kaller for mikroplast. Dette har katastrofale konsekvenser for dyrelivet. dyrene spiser og svelger mikroplasten som gjør dyrelivet i havet sykt.

Det er ikke uvanlig f.eks for havskilpadder å spise plastikkposer fordi de ligner glassmaneter, eller for fugler å spise plast i havet fordi de ligner fisk.

Hva er det et selskap som Carlsberg gjør for å bidra?

Carlsberg er et verdensomspennende bryggeri som produserer øl og grunnlagt i 1847 av J.C. Jacobsen i københavn. Carlsberg har over 140 ulike brands og over 40 tusen ansatte.

De er altså en av bedriftene som har anerkjent dette plastikk problemet og har jobbet kreativt med å kutte ned deres bruk av plastikk. Plastikken rundt en 6-pack med øl er ikke nødvendig fra Carlsberg sitt perspektiv. de har derfor fjernet plastikken rundt og begynt å lime sammen ølen. Ved å gjøre dette så kutter de ned sin plastbruk med over 76%.

Bilderesultater for carlsberg øl
https://www.dagbladet.no/mat/carlsbergs-miljo-olbokser-fraktes-over-1000-kilometer/71407723

De har også begynt å eksperimentere med ølflasker laget av papir:

https://www.carlsberggroup.com/sustainability/sustainability-at-carlsberg/

Carlsberg har sitt eget initiativ for bærekraftig utvikling
som de kaller for ZERO. Målet med dette initiativet er å:

  1. ZERO CARBON FOOTPRINT – det vil si at de ønsker å fjerne all karbonutslipp fra deres bryggerier innen 2030 og bruke 100% fornybar energi innen 2022.
  2. ZERO WATER WASTE – Carlsberg ønsker å halvere vannforbruket på bryggeriene innen 2030. Samtidig vil de forsøke å jobbe med andre partnere for å forbedre håndtering og fordeling av vann i utsatte områder.
  3. ZERO IRRESPONSIBLE DRINKING – De ønsker å tilby en 100% distribusjon av alkoholfri øl innen 2022. de vil kjøre markedsføringskampanjer og tilby tilstrekkelig informasjon om konsum av alkohol.
  4. ZERO ACCIDENT CULTURE – målet er å klare en årlig reduksjon av ulykker og målet er å ha ingen ulykker i det hele tatt innen 2030.

Hvis du syntes dette er interessant og har lyst til å lære mer om hvilke andre ting Carlsberg gjør for å bidra til en bærekraftig utvikling så har jeg postet en av mange filmer som utdyper seg om akkurat dette. det er bare å klikke seg inn på deres youtube profil.

Filmen under er en kort oppsummering av hva jeg har nevnt ovenfor:

Håper du lærte noe nytt, vi blogges igjen neste uke!

-David Høiseth

Kilder som ble benyttet:
Bærekraftsmålene – https://www.fn.no/Om-FN/FNs-baerekraftsmaal

WWF Plast i havet – https://www.wwf.no/dyr-og-natur/hav-og-fiske/plast-i-havet?gclid=CjwKCAiAhJTyBRAvEiwAln2qB5gE8nEEDvn4dGFQEq5P1EYHZMr-We67768wsf64dSK_hmDWVswNTRoCeO8QAvD_BwE

Carlsberg CSR – https://www.carlsberggroup.com/sustainability/sustainability-at-carlsberg/

Carlsberg CSR – https://www.carlsberggroup.com/sustainability/our-ambitions/

Carlsberg, about us – https://www.carlsberggroup.com/who-we-are/about-the-carlsberg-group/