christinalundsten mars 1, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hva er egentlig en grønn disruptiv endring?

Kort forklart er det en endring eller nyskapning i et marked som allerede eksisterer. Dette kan være med på å endre måten folk tenker på eller hvordan folk gjør ting. Dette kan være en teknologisk innovasjon eller en markedsdrevet nyskapning som er “revolusjonerende”. En grønn disruptiv endring er når det oppstår en endring til fordel for samfunn, miljø og klima, med andre ord i favør av bærekraftig utvikling.

Spotify og andre strømmetjenester er eksempler på ny teknologi som er mer bærekraftig og som erstatter og forstyrrer et marked som allerede finnes. Hvor mange går og kjøper seg en DVD eller CD lenger? Tror også mange av oss kan se tilbake og le litt av tiden vi gikk rundt med discman og headset i skolesekken, og dro opp CD’ene fra skolesekken.

Den viktigste årsaken til disruptive endringer er teknologisk innovasjon, men dette er ikke noe vi ikke har hørt før. De siste to hundre årene har maskiner i økende grad erstattet mennesker på ulike områder. Vi husker jo alle panikken som oppstod da damp maskinene ble oppfunnet. Forskjellen fra da til nå er at endringene skjer mye hyppigere på grunn av bruk av roboter, kunstig intelligens og automatisering. 

En annen sammenheng til at grønne disruptive endringer oppstår er grønn etterspørsel. I dagens samfunn er ungdommen mer og mer opptatt av miljøvennlige produkter og bærekraftige løsninger. Dette gjør at markedet blir nødt til å endre seg, og skaper nye produkter – som for eksempel elbiler. Etterspørselen er skyhøy og Tesla er et eksempel på noen som klarte å gjøre en disruptiv endring innenfor deres marked.

Norges Varemesse hadde gleden av å være vertskap for bilprodusenten Tesla som hadde utlevering av sine nye el-bil modeller av typen Model X og Model S.

Tesla modellene har klart å oppnå suksess i den skalaen av at deres toppmodeller blir sammenlignet med andre luksusbiler som Mercedes S-klassen. Dette er det ingen andre innen for elbil bransjen som har fått til.

Jeg avslutter dagens innlegg med en video som handler om et nytt prosjekt som heter The Explorer som skal koble Norges grønne og innovative løsninger sammen med resten av verden.