akmal March 21, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi fikk utlevert en
eksamensoppgave på skolen. Den eksamensoppgaven gikk ut på å lage en full
funksjonell nettbutikk. Dette skulle vi klare på egenhånd, men fikk en liten
hjelpende hånd hvis vi satt fast. Dette var veldig skremmende, fordi jeg hadde hørt
at det å lage en nettbutikk er det verste. Det er så mye som jeg må passe på,
og hente ut informasjon, og sørge for at informasjonen var riktig. Hvis jeg
selger fysiske produkter, så var det et HELVETE med logistikk og at
lagerstatusen stemmer til en hver tid. Du blir også bombardert med spørsmål fra
kunder og klager, og mye surr. Uff! Dette var noe jeg gruet meg til!

Vi fikk informasjon om at det finnes forskjellige type plattformer som vi kan benytte oss av for å få laget en nettbutikk. Foreleseren vår, Karl Phillip, foreslo, og jeg tror de fleste i klassen gikk for dette, Shopify. Dette skulle være den enkleste og letteste måten, og det var den mest brukte når det gjelder å starte sin egen nettbutikk. Med dette tenkte jeg at nå må jeg lære meg koding og programmering for å få dette til å fungere, og sette dette sammen! Jeg tenkte på HTML koding, noe som jeg virkelig ikke likte!!!

Var ikke så ille

Jeg fikk ansvaret for nettbutikken, og jeg satt meg ned, og begynte å se litt på Shopify, og utrolig nok så var det faktisk ikke så vanskelig. Jeg skjønte konseptet ganske fort. Det var litt banning i begynnelsen, men det var bare å skjønne hvordan ting fungerer sammen. Jeg trengte ikke å vite forskjellige koder. Jeg trengte heller ikke å vite noe om HTML! Jeg trengte bare å vite hva jeg skal selge, hva slags bilder jeg skal bruke og hva jeg skal skrive på siden. Resten fikser Shopify. Når jeg skulle sette i gang, så kom jeg på en ting jeg lærte på jobben. Det var faktisk en leverandør som kom for å holde en kurs om hvordan vi kunne bli bedre selgere. Jeg husker det han sa når vi pratet utenom kurset, var at «jeg startet å holde kurs fordi det var mye enklere å holde styr på økonomien til bedriften, når jeg ikke har noe logistikk. Jeg selger jo ingen fysiske produkter, bare at jeg kommer og snakker». Han er veldig kjent kursholder, og gjør det veldig bra. Med dette tenkte jeg at jeg kan også selge kurs på nettet. Da slipper jeg å ha fysiske varer, så jeg slipper logistikk problemer, som å sende varen til kunden og sørge for at det er riktig antall varer på lageret osv. Jeg slapp også å lage betalingsløsning på nettet, fordi kundene skulle betale ved oppmøte. Videre måtte vi lage et mål ved å bruke OKR metoden. Hva er OKR? Klikk her for å finne ut. Genial arbeidsverktøy! For hver uke som gikk, så måtte jeg oppdatere OKRen og se hvor nære vi var målet. Vi hadde så mange ideer, men vi måtte prioritere det viktigste først.

Så enkelt, så stolt!

Shopify er virkelig det
enkleste verktøyet du kan bruke for å starte din nettbutikk. Det er helt genialt,
med så mange løsninger. De har en egen «app-store» der du kan finne forskjellige
funksjoner som du vil ha på nettsiden din, og koble dem bare til din nettside.
Eksempler på dette er hvis du har en facebook side for din nettbutikk, og du er
alltid tilgjengelig på messenger via facebook siden. Da kan du koble den opp
mot å vise messenger ikonet på din nettbutikk. Da kan du snakke med dine kunder
via din nettside, uten at kunden trenger å finne deg på facebook.

Etter å ha fullført nettbutikken og lansert, så må jeg si at jeg er ganske stolt av at jeg klarte å lage dette. Det var faktisk ganske enkelt. Dette er min første nettbutikk, og det å se at det fungerer er så bra!!