christinalundsten mai 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I forrige uke fikk vi i utfordring av våre forelesere om å lage en video om hvordan jeg lærer best. I følge min personlighetstest på 16personalities.com er jeg en ekstrovert, riktignok bare 56%. Jeg er nemlig super introvert når de kommer til videoer og å snakke til et kamera så dette er en real utfordring for meg, men jeg har gjort mitt beste.

Bilde lånt fra siblingandco.com

Eksempelvis:
Jeg jobber sammen med en del voksne mennesker som ikke er vant med sosiale medier i den mengden vi gjør per dags dato, så hver gang noen fra senterets ledelse kommer og skal lage en video som materiale for markedsføring peker alle sin finger på meg.. Jeg stiller gjerne opp til bilder hvis jeg har stelt meg og fått på sminken, men ellers vil jeg aller helst ikke. Film er absolutt No-Go for meg uansett hvor stelt og fornøyd jeg er.

Derfor lagde jeg en video.. Den ble som den ble. Jeg legger den ut under her, men jeg legger ved en litt mer forklarende og god tekst.

Tips

#1 jeg tar opp i videoen er det å faktisk møte opp i forelesninger. Det er noe eget med å være til stede og å høre hva foreleseren har å si om emnet. Foreleserne har egen erfaring, og med det kommer det med mange gode erfaringer – og ikke minst relevante erfaringer i et reelt arbeidsliv. Dette semesteret er litt spesielt for alle studenter, hvor skolene fremdeles ikke er åpnet. Personlig har dette vært bedre for meg, fordi en live-forelesning gjør det lettere for meg å få med meg forelesningen, da jeg hadde veldig lett for å la vær å møte opp på skolen. Det var veldig tiltak for meg å stå opp tidlig, sitte på toget i 45 minutter for å så ha 3 timer på skolen med samme turen hjem igjen.

Bilde lånt fra thesprouce.com

#2 er å legge bort macen/pc/ipad (eller strikketøyet..) og finne fram det gode gamle penalet og en skrivebok.

Ja, jeg har sittet i forelesning ved siden av en som strikket. Hun strikket med strømpepinner og hun mistet dem på gulvet hele tiden, fordi de sklei ut av garnet. ANBEFALES IKKE.

Hjerneforsker Audre van der Meer og Ruud van der Meer har testet hvorfor det er sånn at man lærer bedre av å skrive notater for hånd. 18 studenter ble testet og de fulgte med på hvordan hjernen fungerer når man noterer. Det viser seg at når man noterer for hånd så bruker du større deler av hjernen, det vil si at vi husker bedre fordi flere sanser blir brukt på samme tid.
Det å notere på en pc gir kun en og samme bevegelse, og derfor er det vanskeligere å huske hva man skriver (VG.no)

Det er også verdt å nevne hvor utrolig lettvint det er å skifte fokus når man har en pc tilgjengelig foran seg. Man er alltid ett tastetrykk unna en nettbutikk, Facebook eller lignende.

Bilde lånt fra freepik.com

#3 er å diskutere stoffet med andre. Hvorfor ikke ta opp temaet for sjefen din, hvis du jobber med noe relevant? En sparringspartner gjør at du både må bruke hodet for å sette ord på tankene, samtidig som at partneren kan komme med spørsmål eller motargumenter som gjør at man kan lære enda mer.
Tenk om en av foreldrene dine sitter på skjult informasjon om faget? Den har mest sannsynlig en del erfaring også, og hva er vel bedre enn å lære av noen som sannsynligvis allerede har feilet en gang eller to.

Bilde lånt fra freepik.com

#4 er å lære andre. Dette faller litt innenfor det samme som å diskutere med noen andre, men hvis man heller prøver å ta på seg rollen som lærer vil man oppleve en enorm læringskurve. Snakk med nye studenter eller folk som ikke har hatt faget før – og lær dem din spesialitet. For det første vil man nok merke at man kan mer enn man tror, samtidig som at man får muligheten til å sette seg mer inn i det grunnleggende.

Bilde lånt fra freepik.com

#5 er å gjøre det du har lært i praksis!Forskning.no skriver de følgende:

“Mer enn hver fjerde leder (26 prosent) svarer at den viktigste læringsarenaen er gjennom praktisk utførelse av arbeidsoppgaver. Neste like mange (23 prosent) mener de har lært mest gjennom å praktisere sammen med kolleger eller i samtaler og diskusjon med kolleger (22 prosent).”

Det bekrefter vel bare at de overnevnte punktene kan bevises at er fungerende tiltak.

Sist men ikke minst,
#6 er å skrive blogginnlegg!
Som jeg nevner i videoen over så har dette vært obligatoriske oppgaver for oss, men jeg kan med hånden på hjertet si at det er her jeg har lært aller mest. Samtidig som jeg har “valgt en retning og implementert som et helvete” og googlet alt jeg kommer over.
Høres det kjent ut?
Takk til vår fantastiske foreleser Karl Philip som står på for at alle skal få det til. Vi trenger en foreleser som er litt tøff med oss.

Kilder:
VG.no
Forskning.no