Libana3012 februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hva er Google Power Search?

Google Power Search er et online kurs som mennesker kan gjennomføre, for å kunne bruke søkemotoren på en mer effektiv måte. Kurset beskriver hvordan Google sin søkemotor fungerer i praksis. Kurset er delt inn i 6 deler der det fremkommer undertemaer med videoer og spørsmål. I dette innlegget vil jeg dele noen av tingene jeg lærte som virker interessant. 

Hvordan optimalisere dine Google-søk

  1. Bilde søk 

Alle mennesker har brukt google enn eller annen gang, til å søke etter bilder til ulike formål. Google har store data når det gjelder ulike bilder. Flere ganger når man søker på Google, så hender det at det bildet du var ute etter ikke dukker frem. Ved å ta i bruk «verktøy»funksjonen så kan man filtrere søket etter kriterier, for å kunne finne frem enklere frem til det bildet du er ute etter. Ved å trykke på verktøy knappen så kan man designe søket slik du vil ha det. For eksempel jeg skal søke etter ballonger, men jeg skal filtrere søket sånn at jeg kan bare få frem lilla ballonger.

3. Site calling
Med hjelp av denne operatøren kan du finne resultater publisert av den nettsiden du ønsker. La oss si at du skal finne ut noe om fjellras, og du vil bare ha artikler publisert av VG. Ved å skrive inn: fjellras side:vg:no, vil du bare få opp artikler som VG har skrevet om fjellras. Denne er en fin funksjon å bruke dersom du ønsker å finne helt spesifikk hva en en nettside sier om noe. Det er altså en god måte å kvalitetssikre informasjon, spesielt om du leter etter noe seriøst.

2. Utelate uønskede resultater

Du har sikkert opplevd å søke et ord på Google, men det dukker opp mange forskjellige unødvendige lenker opp. Fordi søkemotoren kan oppfatte ordet på mange forskjellige måter. Da kan man ta i bruk funksjoner som ekskluderer enkelte ord fra et søkeresultat. For eksempel så kan man søke opp oppskrifter på salater, men man liker ikke oliven på salaten. Så kan man skrive et minustegn foran ordet oliven. Man kan søke sånn (salat –oliven). Hvis man tar i bruk denne funksjonen, så slipper man å få opp oppskrifter på salater som inneholder oliven.

4. Ta vekk uønskede ord

Den neste funksjonen vi skal se på er hvordan du kan fjerne ord du ikke ønsker i ditt søkeresultat. Du skal søke etter ordet «Napoleon», men du ønsker ikke resultater som handler om Napoleon Bonaparte. Ved å skrive Napoleon Bonaparte i søkefeltet vil du få færre resultater og resultater som nødvendigvis ikke handler om hærføreren Napoleon Bonaparte. Så ved å sette et minustegn foran et ord, dukker det ikke opp i dine resultater.

5. Søk ved hjelp av bilde 

En veldig praktisk funksjon er tilgjengelig på Google sin søkemotor, hvor man kan søke seg frem til noe ved hjelp av et bilde. Dette brukes ofte hvis man lurer på hvor ett bilde er tatt fra, eller innhentet. Ved å laste opp bildet direkte på nettleseren så kan man spore bildets opphav.