idagarder February 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

De fleste kan søke online, men færre er gode på det. Å bruke Google riktig kan gjøre søke-opplevelsen din raskere og enklere. Ved å forstå hvordan google arbeider når du gjennomfører et søk, og å kunne “skjulte” verktøy i Google søkemotoren kan du enklere finne det du søker etter.

Arne Krokan har oppfordret oss studenter til å ta et kurs av google i det å søke. “Google Powersearch” er et kurs som går gjennom litt av hvordan Google fungerer og hvordan sider kommer høyere opp eller ned når du utfører et søk. Kurset går også grundig gjennom en del tips og triks man bør få med seg når det gjelder det å søke. Kurset inneholder videoer som forklarer hvordan du kan bruke filtre, søke i en side og mange andre ting som er nyttige å vite.

I første delen av kurset snakkes det om hvordan sider kommer høyere opp når du gjør et søk. Først og fremst handler det om søkeordene som er brukt og hvor og hvor mange ganger de dukker opp på siden. Google samler opp sider ved noe som kalles “spiders”, dette er linker mellom sider. Det er altså slik at google finner en side som handler om et tema, så går det “spiders” fra den siden og videre til linker på den siden som viser videre til andre lignende sider. Det kalles “spiders” fordi det blir som et edderkoppnett som kobler sammen mange sider. Og sånn går det videre og videre til google har et enormt stort hav av informasjon. Hvilke sider som havner høyest på siden påvirkes også av om siden er linket til av mange andre sider, og om disse sidene som linker er gode og pålitelige sider.

Hvordan ord-søke i en side

En av oppgavene vi gjorde i kurset var å lære om command+F (mac) og ctrl+F (pc). Dette brukes til å søke i et dokument. Gjerne kommer du inn på sider som er lange, hvor kun en brøkdel handler om det du ønsker å lese om. Når man trykker inn de tastene kommer det opp en søkeboks. I denne søkeboksen kan du skrive inn søkeord som du ønsker å finne på siden. Si for eksempel i statsbudsjettet så vil du finne ut hvor de skriver om cøliaki, da kan du enkelt trykke command+F og skrive inn cøliaki. Her er et eksempel fra min egen blogg der jeg brukte søkeordet “ai”.

Det siden vil gjøre da er å hoppe ned til første stedet ordet cøliaki blir nevnt. Du vil også ved siden av boksen få informasjon om hvor mange ganger i dokumentet ordet er nevnt. Du kan også bruke piltastene ved søkeboksen til å trykke deg nedover til neste gang ordet er nevnt, eller bruke enter knappen. Dette gjør det enklere for deg ettersom du da slipper å sitte å bla ned side på side for å finne det du leter etter.

I oppgaven fra “Google Power search” om dette måtte man bruke funksjonen selv på en nettside med mye informasjon. Dette for å vise hvor enkelt og raskt man kan finne informasjon om man bruker denne metoden.

Hvordan søke mer effektivt?

Å filtrere søket ditt. Dette kan du gjøre ved å bruke verktøyene som kommer opp rett under søkeboksen når man gjør et google søk. Man kan filtrere etter hvordan innhold du ønsker, som video eller bilder. Eller fargen du ønsker å se på bilder, når sidene skal være publisert mm. Ved å trykke på de knappene vil google kunne gi deg mer konkret svar på det du ønsker.

Å bruke anførselstegn i søket. Når man bruker ” foran og bak en setning som du vet skal stå sammenhengende, viser du Google at du ønsker svar der ordene står i den rekkefølgen du skriver de. For eksempel om du ønsker å finne en sangtekst, men kun husker en linje bør du skrive linjen inn i anførselstegn for å få treff på sangen, og ikke ordene hver for seg.

Bruk konkrete søkeord. Ved å bruke konkrete søkeord er det enklere for Google å finne relevante sider. For eksempel vil man i stede for å skrive “hva er klokka i Florida nå” skrive “klokka Florida”. Man behøver ikke å skrive i fulle setninger, snarere tvert om.

Søk med bilde. Om du har et bilde av det du ønsker å søke opp, dra det inn i søkeboksen. Google tillater nemlig søk med bilder. Dette kan for eksempel brukes om du ønsker å søke opp en bil, men ikke husker hva den heter. Da kan man dra inn et bilde av bilen og sannsynligvis få mange treff på like og lignende biler.

Det var litt om kurset “Google Power Search” er, hva man lærer og hvordan søkemotoren fungerer. I tillegg til noen enkle tips og triks som vil gjøre din søking enklere og raskere. Om du er interresert i å lese mer om hvordan man søker i Google har Arne Krokan selv skrevet et godt innlegg om det her, som du gjerne må lese.