Juliehopp februar 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg har gjennomført kurset «Google Power Search» og i den forbindelse vil jeg i dette innlegget dele mine beste tips med dere, som jeg sitter igjen med etter kurset.

Foreleser i faget digital markedsføring Arne Krokan, oppfordret oss studenter til å gjennomføre kurset Google Power search for å kunne bli ordentlig gode søkere. Dette kan alle som aktivt bruker søkemotoren Google dra nytte av.

Mennesker over hele verden søker etter informasjon på internett. Google sin søkemotor står for 65 % av alle søk. Mange av oss vet hvordan man søker på nett, men ikke alle like gode på det. Et godt søk handler om å finne frem til den mest relevante og aktuelle informasjonen på raskest mulig vis. I hverdagen kan det gi praktiske fordeler som at det sparer deg for tid og øker kvaliteten på arbeidet ditt ved at du for eksempel kun eksponeres for pålitelige nettsider.

Google Power Search

Google Power Search er et kurs av Daniel Russel som forklart i all enkelhet tar for seg hvordan Google fungerer. Gjennom kurset lærte jeg alt fra hvordan Google sin søkemotor er bygget opp og hvordan den fungerer, til hvordan du ved en rekke mindre eller mer avanserte måter kan søke effektivt på nett. Kurset er delt opp i seks ulike deler med en midtveis og avsluttende prøve. I tillegg til at kurset skal gi en innføring i hvordan du kan bli en bedre søker, gir det også en forståelse av søkemotoren til Google og på hvilken måte Google rangerer sider. Dette er svært nyttig for å optimalisere en nettside slik at den rangeres høyere i et søkefelt. Første del av kurset bygges opp av nokså grunnleggende informasjon som sannsynligvis mange kan noe om fra før fordi de selv har funnet ut av dette gjennom prøving, feiling og erfaring.

Følgende video forklarer godt hvordan Google søk fungerer og mye nyttig informasjon formidles, absolutt verdt å se:

Etter at jeg begynte å studere har jeg tenkt at jeg er relativt god til å søke etter informasjon, nettsider og forskjellig teori på internett. Men jeg lærte likevel noe nytt ved å gjennomføre kurset og jeg vil legge ved mine beste tips og triks her. Tipsene vil sannsynligvis være nyttige for flere enn bare meg!

Bli en god og effektiv søker med disse tipsene:

Ekskluder treff

Du har sannsynligvis opplevd å få opp resultater som oppleves lite relevant for det du søker etter. Men med dette tipset kan du enkelt filtrere ut treff som er uinteressante; et minustegn foran ordet du ikke ønsker å oppnå treff ved gjør at disse treffene filtreres bort. Et eksempel kan «mobile -apple», på den måten slipper du å få opp mobiltelefoner produsert av Apple. Du kan også filtrere bort nettsider. Søker du etter informasjon om 2. verdenskrig men ikke ønsker å lese artikler på Wikipedia, kan du skrive «2.verdenskrig -site:Wikipedia.com».

Benytt deg av Googles ressurser

Google tilbyr mange muligheter, bruk dem! – Dersom du ønsker å undersøke et tema kan det være en fordel å bruke mer enn kun søkeresultatet i tekst. Google tilbyr ressurser som kan gi deg bedre og mer konkrete resultater. Ved et Googlesøk kan du velge å søke i videoer, bilder, nyheter, bøker og kart. På den måten vil søke ditt gi mer konkrete resultater. Dersom du for eksempel kun vil lese nyhetsartikler om 2. verdenskrig kan du huke av ved «nyheter».

Bildesøk: skreddersy ditt resultat

Et filtreringsverktøy gjør det mulig å finne akkurat den informasjonen eller det bildet du er på jakt etter. Ved denne funksjonene kan du filtrere søkeresultater med farger, type, størrelser på bildet, tidspunkt, feks «det siste året» osv. Søker du for eksempel på «food» og velger fargen grønn, viser Google deg bilder med grønn mat. Smart spør du meg!

Bruksrettigheter: Dette filteret gir deg mulighet til å sortere etter opphavsrett, for oss som studenter og bloggere er dette genialt. Huker du av på «merket for gjenbruk» kan bildene som dukker opp brukes fritt – helt lovlig.

Rekkefølge på søkeord

Ved et søk blir hvert ord brukt som et verktøy for å finne gode resultater, derfor er det viktig at du bygger opp setningene som du bruker til å søke på en god måte.

Bildesøk

Et godt tips jeg også vil dele med dere er bildesøk. Denne funksjonen gir deg mulighet til å få mer informasjon om et bildet du har, finne relevante nettsider i tilknytning til bildet, andre lignende bilder og mye mer. Mulighetene er mange.

Dersom du ønsker å lære mer om søkemotoren Google og flere tips og triks, vil jeg anbefale deg å ta kurset.

Sitter du inne med noen gode tips og triks som du får bruk for når du gjennomfører et Googlesøk? Legg gjerne igjen en kommentar.