oleaaknes februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når vi hører google tenker vi automatisk på søk av informasjon. Men viste du at google har tilrettelagt søkeplattformen slik at det skal være enklere å finne fram til ditt ønskede søk? Jeg har i de siste dagene tatt en kurs i Google Powersearch som er laget av google som skal gjøre det lettere å søke for brukerne. Kurset er over nett og man lærer nyttige tips og triks som kan brukes for å få en lettere hverdag med søk. I dagens innlegg vil jeg ta for meg hva jeg lærte i kurset samt komme med tips og triks det er lurt å kunne. 

Hva er google powersearch? 

Som nevnt over er google powersearch et gratis kurs som går på digitale plattformer. Selve kurset er delt opp i seks ulike deler der kursholderen tar for seg ulike temaer. Alle delene er med filmer og partiske oppgaver underveis med en midtveis og avsluttende prøve. 

1.Å søke i tekst

Når man søker etter en spesiell ting la oss ta «ost» kommer det opp ekstremt mange treff på søket, men hvordan skal man finne det man leter etter? Når vi er inne på en artikkel på enten pc eller Mac har det blitt lagt inn en søkemotor som skal gjøre det enklere å finne frem i dokumenter. Ved å trykke «Ctrl» + f på fc eller «Command» + f på Mac får vi opp et søkefelt på siden. Her kan man søke på enkelte ord for å finne hvor i teksten ordene står. 

2. Å utelokke ord i søket

I mange tilfeller er et merke eller en produsent ledende innenfor et område. Om vi søke f.eks på telefon får man opp ekstremt mange treff på Iphone. Men om man ikke ønsker å se noen fra Iphone i resultatene av søke er det en enkel metode man kan benytte for å utelukke dem. Ved å ta minus foran ordet blir ordet utelukket i søket. Eks telefon – Iphone

over seg du søkeresultatet kun på telefon, under ser du resultatet når jeg har utelukket iPhone

3. søke etter bilder

Når vi søker i bilder er det mange ganger vi ikke finner nøyaktig det vi leter etter.  Jeg kan f.eks være på utkikk etter bilde av en gul bil. Men når vi søker på bil får man opp ekstremt mange andre farger (bilde 1) Google har laget et søkefiler som gjøre det mulig å sortere bildene etter farger. Det vi må gjøre er å gå inn på verktøy velge kategorien farge (bilde 2), og trykke på ønsket farge. (bilde 3) Google har også lagt ved flere funksjoner på dette søket. Her kan vi også filtrere om bildene har copyright eller om bildene er til fri bruk, og hvilken type bilde det er. (bilde 4)

over ser du søkeresultatet av gul bil som GIF

4. søke med bilder

Hvor mange ganger har du sitte med et bilde en gjenstand eller en logo og lurt på hva det er. Google har en funksjon veldig få vet om. Man kan nemlig søke ved bruk av bilder. Denne funsjonen virker ved at du laster opp bilde du ønsker å finne ut mer om. Deretter søker google for deg. 

Hvordan vil jeg bruke det jeg har lært i kurset

tidligere når jeg har tenkt på google, har jeg kun tenkt på dem som en søkeplattform der jeg har søkt på ord eller bilder. jeg har aldri brukt filter eller funksjoner for å få et bedre resultat av søket mitt.

Men nå som jeg har kunnskapen til å gjøre det vil jeg bruke funksjonene mer aktivt for å få en mer effektiv søkeprosess. funksjonene er lett tilgjengelig og jeg mener egentlig alle bør gjennomføre kurset. det er både lærerikt og er med på å endre hverdagen til det enklere.

kilder – https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

bilder – screenshot – google