karolinegjerdingen februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Dersom det er noe du lurer på, vil google ofte være det første stedet du søker informasjonen. Mange ser på google-søk som enkelt og lettvint, men kan ofte lede til frustrasjon dersom du ikke får svar på det du spør om. Google består av søkemotorer som leter frem informasjon for oss, og søkemotorer er den mest brukte formen for kunstig intelligens. Resultatet du får når du gjør er google-søk er basert på tidligere søk og reaksjoner.

Jeg har nå gjennomført et kurs i Google Powersearch, der jeg lærte hvordan jeg kan bruke google på en bedre måte, og hvordan jeg på best måte skal få opp de resultatene jeg søker etter. Det kan være svært frustrerende å søke seg rund på google og aldri egentlig få opp det du leter etter. Det skjer stadig vekk at jeg får opp artikler som er irrelevant i forhold til det jeg søker. Her er noen tips og triks til hvordan du kan bruke google på en bedre måte:

Tips og triks

 • Sortere bilder:
  Et av triksene jeg lærte var at det er mulig å filtrere inn søkene på bilder. Du kan eksempelvis søke på «sofaer» og velge hvilken farge du er ute etter. Da vil bildene sorteres ut og det vil kun dukke opp bilder av den fargen på sofa du er ute etter.
 • Autokorrekt:
  Du kan også søke på ting du kanskje usikker på hvordan staves, og likevel finner google det du leter etter. I den ene videoen i kurset, viser de at de har 30.000 forskjellige måter å stave navnet til Britney Spears feil. Så dersom du skal søke opp Britney Spears, men ikke vet eksakt hvordan det staves, vil du mest sannsynlig få opp det du søker etter uansett. De retter altså på skrivefeilene dine.
  Ofte kan det være at de retter på ting du kanskje ikke ønsker at de skal rette på. Det du må gjøre da er å er å sette det du søker på i anførselstegn. Da forteller du google at du vil ha den stavelsen og ingen rettelse.
 • Spesifikke ord:
  Dersom man har funnet frem til riktig artikkel, men leter etter spesifikke ord i en tekst, kan du taste CMD+F på Mac. Dersom du har windows må du trykke CTRL+F. Da vil du få opp et søkefelt øverst til høyre på siden der du kan skrive det ordet du leter etter. Da vil du få opp hvor mange ganger det spesifikke ordet blir brukt i teksten, i tillegg til at du vil se hvor det blir brukt.

Kildene jeg har brukt:
https://forskning.no/data-partner-universitetet-i-stavanger/sokemotorer-er-verdens-mest-brukte-form-for-kunstig-intelligens/1347290
http://www.krokan.com/arne/2016/01/25/bloggoppgave-om-hvordan-soke-smartest-mulig-pa-google/
Kurset: https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course