Brage Tellebon februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Google Powersearch

Google Powersearch er et kurs for å gjøre deg til en bedre søker på nettet. Kurset tar omtrent 4 til 5 timer på å gjennomføre, inkludert noen oppgaver underveis. Kurset er delt inn i 6 deler, samt disse øvingsoppgavene for å teste hva du har lært underveis. Kurset viser en variasjon av enkle og mer avanserte teknikker for å optimalisere måten du bruker Google sin søkemotor. Målet med kurset er å hjelpe deg med å finne relevant informasjon raskt og effektivisere måten du bruker Google på.

Googles søkemotor

Google bruker søkealgoritmer for å sortere mengder med informasjon og rangere søket ditt. Systemet sorterer alle treffene i Google sin indeks for å finne det mest relevante søket for deg. Det kan være nøkkelord, hvor ofte ordene er i teksten, relevans, om nettsiden inneholder synonymer og ekspertisen til kildene. For å oppnå best mulig resultater blir alt dette koblet sammen og Google kommer opp med en liste med nettsider som er relevant for deg. Google viser også resultater basert på deg som bruker, med all informasjonen de har om deg.

Det er flere tips og triks du kan benytte deg av for å optimalisere søkene dine i kurset. Men hvis du ikke har tid til det, har jeg laget en liten liste med noen av de beste tipsene. 

Noen tips for å gjøre deg til en Google Powersøker

Spesifikke bildesøk

Google lar deg søke på bilder og du kan for eksempel filtrere bildene basert på hvilken farge du er på utkikk etter. Ved å klikke på «verktøy» får du opp flere valgmuligheter. Du kan filtrere etter størrelse på bildene, hvilken farge du vil ha, om du har rettigheter til å bruke bildet og etter hva slags format bildet har. Nedenfor kan du se hva jeg har googlet, forskjellen er filtrene.

Ekskluderende søk

Noen ord kan bety flere ting, kontekst er alt. Derfor har Google en funksjon for å fjerne ord du ikke vil ha med på søket ditt. Skal du for eksempel søke opp noe kan, men vil ekskludere visse sider, kan du bruke denne for å fjerne visse resultater. Skriver du «Movie trailers -Youtube» vil du ikke få opp noen resultater for Youtube. Det er viktig å ikke ha mellomrom mellom minustegnet, gjør du ikke det forstår ikke søkemotoren at det ordet skal være ekskludert. 

Søke etter spesifikke ord

Dette trikset fungerer ikke bare på google, men de fleste nettlesere og tekstbaserte programmer, uansett er det et godt knep for å effektivisere søket ditt om du ikke har tid til å lese en lang nettside for å finne det du leter etter. Ved å trykke på «ctrl + F» på PC og «cmd + F» på Mac, får du opp et søkefelt hvor du kan skrive inn det du leter etter.

Jeg anbefaler kurset til alle, samme om du har et ønske om å bli en Powersøker eller ikke, fordi det vil spare deg masse tid.

Lenker

Arne Krokans blogg – Bloggoppgave om hvordan søke på Google
Google Powersearch kurset – HER!