
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen
Mange bruker Google når de gjennomfører søk. Ofte bruker man søkemotoren flere ganger om dagen. Det kan være et fint verktøy når man søker etter reiser, artikler i skolesammenheng eller når man skal finne et sted å spise. Alle er likevel ikke klar over at det finnes enkle metoder som gjør at du kan nå frem til de beste resultatene på en effektiv måte.
Hva er Google Powersearch?
Vår foreleser Arne Krokan tipset oss om Google Powersearch, som er et gratis digitalt nettkurs, og som kan forbedre dine søkeferdigheter. Daniel Russel fra Google guider deg gjennom dette kurset der du får en detaljert forståelse av hvordan Googles søkemotor fungerer. Her kan du få tips og triks som gjør at du finner frem til det du søker etter, gjennom flere enkle funksjoner som kanskje ikke alle er klar over finnes. Dette kurset går ut på å bli en bedre søker i Google. Du kan enten lese deg gjennom kurset, eller så tar du det ved å se på video, slik at du ser hva som blir gjort underveis. Det var oppfølgingsoppgaver etter hver modul, og en liten test midtveis og en på slutten. Kurset er delt opp i seks forskjellige moduler, og med fem videoer i hver modul. Videoene var fra 5 til 10 minutter.
Gjennom dette kurset fikk jeg ny kunnskap om tips og triks jeg kan bruke når jeg foretar en søkeprosess. Tips som kan komme godt med neste gang man gjennomfører et søk i Google. Her er noen av tipsene jeg kan anbefale etter å ha tatt kurset:
- Gjøre søk med bilder
Noen ganger ønsker man å gjøre søk med bilder, men det er ikke alltid man får de bildene man ønsker med en gang. Gjennom å bruke «verktøy» som vist på skjermbildene under dukker det opp nye muligheter til å kunne få et resultat som ønsket.


Når man har trykket på verktøy-funksjonen kommer det en ny meny opp der du kan velge mellom flere funksjoner. Som i eksempelet over kan du trykke på «farger» for å få det resultatet du ønsker. Slik får du frem biler i den fargen du måtte ønske. Man har også funksjonen «brukerrettigheter» der man kan se om bildet kan brukes, for eksempel på egen hjemmeside eller «type» der man kan få bilder av biler i GIF, eller som er tegnet med streker.
2. Ukjent bilde
Det kan hende du har et bilde liggende på PC-en eller telefonen som du ikke vet hvor kommer fra, og du ønsker å finne ut mer om det. Gjennom å søke med bildet i Google kan du få akkurat den informasjonen du leter etter. I skjermbildene som følger ser du hvordan dette gjøres.

Trykk på «bilder» som er ringet rundt oppe i høyre hjørne på skjermbildet over. Deretter trykker du på «søk med bilde» som du ser i skjermbildet under.


I skjermbildet over, ser du hvordan du kan legge inn URL-adressen til et bilde eller laste opp det opp fra PC eller mobil. På denne måten kan du bruke bildet til å gjøre søk i Google.
3. Ulike typer filer
Når du søker etter noe i Google, for eksempel en artikkel, kan du få denne artikkelen i forskjellige filformat. Det kan være jpeg, Power point eller i pdf. Ønsker du innhold som er skrevet om kunstig intelligens i pdf kan jeg søke på denne måten: «kunstig intelligens filetype:pdf».
4. Søk etter ord på side
Noen ganger, når du er inne på en side, kan artiklene du leser gjennom være veldig lange. Da kan det være vanskelig å finne det du leter etter, og som bare kan være en liten del av artikkelen. For å gjøre dette enklere kan du trykke på «Ctrl + F» på PC eller «cmf + F» på en Mac og da dukker det opp et søkefelt på siden. I dette feltet kan du så skrive inn ordene du søker etter. I søkefeltet vil du da få opp hvor mange ganger du kan finne ordet i artikkelen. Samtidig gjør funksjonen det enklere for deg, da ordet er markert med farge, slik at du ser det enkelt når du blar deg nedover i artikkelen.
5. Ekskludere ord
Når du søker i Google hender det at det dukker opp resultater du ikke synes er relevante for søket ditt. Disse treffene kan filtreres bort ved at du bruker minustegnet. Dette kan du bruke til å sette foran ord du ikke ønsker skal være med i søket ditt. Et eksempel kan være «Henrik Kristoffersen -Pinturalt» . Da jeg først gjorde søk på bare Kristoffersen dukket det opp flere treff på Pinturalt. Ved å sette minustegnet foran navnet hans ble disse treffene borte. Det er også mulighet til å filtrere bort nettsider. I innledende søk, der man bare søkte etter Henrik Kristoffersen, dukket det opp et par treff fra VG. Ønsker du å ekskludere disse kan man søke: «Henrik Kristoffersen -site:vg.no»

6. Tenk over hva som er troverdig
Når du gjør et søk i Google er det lurt å vurdere informasjonen fra treffene som søkemaskinen har filtrert ut til deg. For eksempel kan du gjøre et søk på hvem som står bak nettsiden, eller finne mer informasjon om forfatteren bak en artikkel du finner. Selv bruker jeg Magma.no ofte når jeg skriver oppgaver. Her finner du ut om artikkelen er fagfellevurdert og hvem som er forfattere. Under disse artiklene er det også lagt til kilder slik at du kan sjekke om det er brukt kilder med stor troverdighet.
7. Bruk flere av Google sine ressurser
Når du søker i Google er det flere ressurser tilgjengelige utenom «alle resultater». Ved at du ser på «bilder», «videoer», «Google Maps» eller «shopping»,kan det hende det dukker opp ny informasjon, som gjør at du får mer kunnskap om det du søkte etter.
Gjennom dette kurset har jeg lært meg flere ting om Google sin søkemotor som jeg ikke var klar over fra før. Flere av disse tingene kommer jeg til å ta med meg videre. Synes du også dette hørtes spennende ut anbefaler jeg deg å ta kurset. Det kan hende du plukker opp flere tips du kan få nytte av.
Bilde hentet fra Pixabay.com:
Kilder: