helenezeylon januar 31, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Som de aller fleste andre i min generasjon, går jeg alltid til Google om det er noe jeg ønsker å finne svar på. Men selv om jeg benytter meg av Google nesten hver dag, vet jeg lite om hvordan jeg skal søke for å få de mest nøyaktige treffene. For et par uker siden fikk vi i oppgave av Arne Krokan å gjennomføre Googles Powersearch kurs, som er laget for å “utdanne” Googles brukere i hvordan man kan utnytte søkemotoren optimalt.

Hvordan gjennomføre kurset?

Google har utviklet to ulike Powersearch kurs, Power Searching og Advanced Power Searching. Disse kursene er tilgjengelig for alle via Powersearchingwirthgoogle.com , og er gratis å gjennomføre.

Kurset jeg har gjennomført i forbindelse med denne bloggoppgaven er Power Searching og dette kurset består av 6 deler som er delt inn i 4-6 “lessons” i form av videosnutter på ca 5 minutter. Hver av disse videoene er etterfulgt av øvningsoppgaver som skal gjennomføres for å teste ut det man har lært.

Kurset inneholder også 3 vurderinger i form av en slags prøve med en rekke enkle spørsmål for å se om man har fått med seg noe underveis. Det er plassert en slik prøve før start, for å teste dine forkunnskaper, en underveis og en etter man har gjennomført alle 6 delene.

5 nyttige ting jeg lærte

Valg av søkeord:
Valg av søkeord er en viktig del av å få et vellykket googlesøk. Ifølge kurset er det flere ting som kan være viktig å tenke på. Det første som er viktig å tenke på er at du må tenke på hva du prøver å finne svaret på, og hvilke ord du skal bruke for å finne frem til dette, og hvilke ord du kan utelukke. Den andre tingen å tenke på er å bruke de ordene du tror vil dukke opp på siden du leter etter, hvilke ord tror du forfatteren av nettsiden har brukt? Det tredje tipset de kommer med i kurset er å prøve å sette en selv inn i hvordan forfatteren tenkte når han eller hun skrev artikkelen. Fjerde og siste tips er å ikke glemme å bruke synonymer av ordene du leter etter, disse kan også være med på å gjøre søket sterkere og finne nøyaktig det du leter etter.

Benytt de ulike ressursene: 
Når man gjør et google søk kan det ofte være nyttig utforske mer enn bare de treffene som kommer opp under “Alle”.  Under søkefeltet får man muligheten til å spesifisere søket etter hva man ønsker å finne, som for eksempel Bilder, Video, Google Maps, Nyheter eller Bøker. Ved å utforske søkene ved hjelp av disse verktøyene kan man få en bredere forståelse og mer spesifikk informasjon om det man undersøker.

Avanserte søk: 
Denne funksjonen er en av de jeg har visst om at fantes, men egentlig aldri brukt fordi jeg ikke har visst helt hvordan den skal brukes. Men etter å ha gjennomført dette kurset har jeg fått åpnet øynene litt mer for denne funksjonen. Avanserte søk funksjonen finner man under innstillinger i menyen under søkefeltet.

Ved bruk av avanserte søk kan man for eksempel søke etter en spesifikk filtype som pdf. eller doc. Dette er genialt om man foretrekker å skrive ut informasjonen man finner, noe som er mye enklere om det allerede er skrevet i en pdf eller et word dokument.

Man også velge å kun få opp bilder og artikler om er tilgjengelige for å fritt dele og endre på i egne kanaler. Dette er jo genialt for oss dette halvåret når vi skal blogge, for å passe på at vi ikke bryter noen rettigheter på det vi deler på bloggene våre.

Spesifiserte bildesøk:
En annen lignende funksjon jeg fant veldig nyttig er at man kan spesifisere bildesøkene etter for eksempel farge, hva bildet inneholder, når bildet er tatt eller etter hvor stor bildefilen er. Denne funksjonen finner man under verktøy på menyen inne på Google bildesøk.

Denne funksjonen kan for eksempel være veldig smart om man leter etter en bok man ikke husker hva heter, men man husker hva den handler om og hvilken farge boken har på forsiden.

Søke med et bilde:
Sist men ikke minst ønsker jeg å nevne funksjonen som gjør det mulig å søke med et bilde. Denne funksjonen gjør det mulig å finne informasjon om et bilde du allerede har. Her kan man for eksempel legge inn et bilde av en bro og dermed få informasjon om hvor denne broen er lokalisert. Helt genialt om man ser et kult landemerke på Instagram for eksempel og ønsker å finne ut hvor dette ligger.

Funksjonen finner man på Google forsiden, helt øverst i hjørnet og man kan dermed dra bildet inn i søkefeltet der man ellers ville ha skrevet søkeordet.

Alt i alt føler jeg at jeg lærte masse av dette kurset og synes det var veldig interessant selv om det tok en del lenger tid enn jeg hadde ventet. Jeg har prøvd å oppsummere det jeg føler var mest nyttig til mitt bruk, men det var selvfølgelig mye mer innhold i kurset enn de 5 punktene jeg har skrevet om i dette innlegget.

Om du synes dette virket interessant og lærerikt anbefaler jeg deg virkelig å gjennomføre kurset! Det tar litt tid, men man kan styre tempoet helt selv og om man vil kan man også velge å ta det over flere dager.