sanderguldseth februar 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Mennesker over hele verden søker etter informasjon på google hver dag. Google er nemlig det mest populære stedet for å søke opp informasjon. Hele 65% av alle søk på internett blir gjort igjennom Google sin søkemotor. De fleste vil nok anse det å søke på google som lett, men det ligger mye mer bak et søk og det går faktisk an å være gode på å foreta et søk. Mange ganger så får man opp mye rart før man kommer frem til den kilden som er mest relevant for ditt søk, men et kurs i Google Powersearch vil du finne frem til relevant informasjon på en rask måte som til slutt gjør at du sparer tid og kan øke kvaliteten på arbeidet ditt.

I valgemnet digital markedsføring har Arne Krokan anbefalt oss å gjennomføre Google Powersearch kurset. 

Hva tar Google Powersearch for seg?

Google powersearch tar for seg hvordan søkemotoren til Google fungerer. Man går igjennom en rekke enkle og avanserte måter å søke på som lett viser deg forskjellen på et godt og et «dårlig søk».

Det finnes 1 030 000 000 resultater når man søker på «Donald Trump». Hvorfor kommer de spesifikke sidene opp først? Og hvordan vet google hvilken nettside som innehar mest relevant og best innhold? Disse nettsidene som blir vist dukker opp grunnet flere faktorer. «Spiders» er en programvare google bruker for å se hvor mange som linker til nettstedet ditt. Denne programvaren følger linkene til et par nettsider som igjen følger linkene til andre nettsider og så videre. Da sitter man plutselig med flere milliarder sider som danner et «nett» av nettsider hvor det til slutt blir laget en «index». De nettsidene som til slutt har flest nettsider linket til seg antas og være de sidene med best innhold og mest relevant innhold kontra de som har færre nettsider linket til seg. Slik vil da sannsynligheten til de nettsidene med mest linker ha størst sjanse for å dukke opp i ditt søkeresultat. 

En annen faktor kan være hvor mange ganger algoritmen spør seg selv. Et slikt eksempel vil da være hvor mange ganger er søkeordet nevnt på nettsiden? Står det i søkeordet i overskriften eller under? Inneholder siden synonymer med søkeordet?

Kurset vil jeg si er veldig nyttig for enhver person som bruker google som søkemotor og jeg vil helt klart anbefale alle og ta det. Det handler ikke kun om å bli bedre til å bruke søkemotoren, men at man også skal ha en bedre forståelse av hvordan søkemotoren fungerer og hvorfor de ulike nettsidene dukker opp. Dette er ikke bare nyttig for å kunne søke bedre, men også hvis man selv skal lage en nettside som man vil skal dukke opp i flest mulige google søk. Dette kan da være meget relevant og ta med seg inn i fremtidige jobber ettersom alt blir mer og mer digitalisert.

I tillegg til det grunnleggende kurset finnes det også et kurs for viderekommende/advanced som består av 12 utfordringer i ulik vanskelighetsgrad.

Noen tips til hvordan man skal bruke google sin søkemotor

Kurset tok i over kant av 4.5 – 5 timer å gjennomføre så det betyr at det ikke er alle som har tid eller kapasitet til å gjennomføre dette kurset. Derfor skal jeg dele mine «key points» til hvordan man skal bruke søkemotoren. Disse punktene handler både om hvordan man bruker søkemotoren, men også hvordan man bør tenke.

  • Ekskluder treff. Man vil alltids få opp resultater som er helt uinteressante eller noe man ikke ønsker. For at man skal slippe å bla igjennom disse så kan man for eksempel søke på «taco uten kjøtt» eller «taco – kjøtt» så vil det dukke opp tacoretter som ikke bruker kjøtt. Har du en spesifikk side du vil ekskludere som for eksempel wikipedia? Da kan du søke «Donald Trump – site:wikipedia.no»
  • Søk på en spesifikk filtype. Mange søker opp nettsider med informasjon, kun for å kopiere, lime inn i Word og deretter printe ut. Om jeg skal ha en informasjonstekst som jeg vil printe ut så søker man: filetype:pdf detjegvilsøkepå
  • Bruk kunnskapen om hvordan søkemotoren funker til fordel for deg selv. Tidligere i innlegget så nevnte jeg programvaren «Spiders» som google bruker for å se hvilke sider som er linket til hvilke og hvor mange linker de ulike sidene har, kun for å kunne bestemme hvilke sider som har best PageRank og havner på toppen i ulike google søk. Dette kan du bruke til din egen fordel slik som det jeg gjør i alle mine blogginnlegg. Jeg linker til ulike nettsider slik at jeg forhåpentligvis kan få en god PageRank slik at min blogg havner øver i google søkene.
  • Bruk alle funksjonene google har tilknyttet et google søk. For å få en bedre forståelse av det man søker på så burde man bruke alle de funksjonene google har tilgjengelig når du søker.
  • Alltid vær kildekritisk. De samme prinsippene gjelder for kildene til et vanlig google søk som på eksamen. Man kan ikke bare ta første man finner og mene at det er det beste, noe som nødvendigvis ikke stemmer. Jo mer du ser på kilder du ikke liker, jo fler slike sider vil dukke opp i dine søk. I tillegg så kan formuleringen din gjøre at du får opp sider som ikke har best og mest relevant innhold i forhold til det du egentlig leter etter.

Om du finner dette spennende og får lyst til å lære mer om Google sin søkemotor så linker jeg til Google Powersearch kurset sin side her. Håper du fikk noen gode tips til hvordan du kan bruke google sin søkemotor og at du ender opp med å ta kurset, akkurat som meg.

Kilder