WilliamHofsnes mars 2, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Grønn disruptiv endring er et begrep som har blitt brukt de senere årene for å beskrive apper, innovasjoner og prosesser som er med på å endre hvordan vi gjør ting. Vi lever for tiden i en verden av uendelige muligheter og valg hvor tjenester og produkter lanseres i et stadig raskere tempo. Nye løsninger kan bygges på toppen av eksisterende teknologi raskere enn noen gang før og det er nettopp her disruptiv endring/innovasjon kommer inn.

https://www.corporatecomplianceinsights.com/sustainability-performance-esg-reporting/

Hva er en disruptiv innovasjon?

En disruptiv innovasjon eller «en banebrytende innovasjon» ble først definert i 1995 av Clayton M. Christensen som «en nyskapning som forstyrrer et eksisterende marked ved å gjøre en eksisterende forretningsmodell irrelevant».

Så, hvordan fungerer det?

Når en bedrift med begrensede økonomiske tiltak er i stand til å utfordre de store og veletablerte aktørene i markedet, beskrives dette som en disrupsjon. Mens de store aktørene fokuserer på å forbedre sine varer og tjenester, ignorerer de ofte konkurransen fra de andre markedssegmentene. I disse «low-end» markedssegmentene har nye selskaper nå mulighet til å kapre markeder med en lavere pris enn de store aktørene kan tilby. Dette er produkter og tjenester som regel vil være billigere, enklere og «gode nok» enn de veletablerte aktørene sine tradisjonelle produkter. De nye inntrengerne tar seg inn i markedssegmenter som store aktører ser på som lite attraktive. Etter en stund vil inntrengerne ta seg opp i hovedsegmentet med bedre kvalitet på sitt produkt eller tjeneste. Kunder velger heller å bruke inntrengeres tjenester, enn de store aktørene og disrupsjon er realisert. Disrupsjon oppstår i low-end markeder(som nevnt ovenfor) og/eller i new-marked hvor inntrengerne klarer å snu ikke-kunder til kunder.

Et prakt eksempel på disruptiv innovasjon er strømmetjenesten Netflix. De brukte en ny forretningsmodell med ny teknologi for å «forstyrre» et eksisterende marked. Fra å tilby en DVD-per-post leietjeneste, til å lansere en online filmstrømmetjeneste. De så markedssegmenter som ble oversett av Blockbuster, en gigant innen filmutleie på slutten av 90-tallet. I dag brukes Netflix av over 100 millioner mennesker globalt hvor det er mulig å se alt fra filmer og serier til dokumentarer.

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/P9B3ze/netflix-ker-prisene-i-norge

Hva med grønn disruptiv endring?

En grønn disruptiv endring står i favør av bærekraftig utvikling og fordeler dette medbringer for vårt samfunn, miljø og klima. Forbrukere i dag, spesielt ungdommer, har tatt et større ansvar for bærekraftige løsninger og miljøvennlige produkter. Skal selskaper overleve må de finne nye innovative løsninger som er med på å skape en grønnere verden.

Elbiler

Første tanken jeg hadde når jeg leste meg opp på grønn disruptiv endring, var elbiler. Teknologien innen elektriske kjøretøy har gjort et kjempesprang de siste årene, hvor spesielt utviklingen innen batteriteknologi har utmerket seg veldig. Det har aldri før vært så mange mange bilmerker og modeller å velge mellom innen elbil-industrien. Og flere skal det bli. Elektriske kjøretøy i Norge har tatt helt av og utgjør en stor markedsandel av bilsalget. Vi skal ikke langt tilbake hvor vi så en markedsandel på én prosent. Det beviser at disrupsjon er en prosess som ikke bare er gjort over natten, men kan ta flere år før det blir en suksess.
Som ansatt hos en bilforhandler, var jeg selv vitne til overgangen fra biler med fossilt drivstoff, til helelektriske biler . Fra å ha en bilbutikk bestående av store SUVer, til tøffe sportsbiler, bestod nå salgshallen av E-Golf, Nissan Leaf og Kia Soul EV.

Fordelene med elbiler er at de er langt mer energieffektive enn biler med forbrenningsmotor. Elbilene kjører utslippsfritt og har et mye lavere CO2-utslipp enn bensin-og dieselbiler. Andre fordeler økt gjenbruk av råvarene i batteriene, ny batteriteknologi basert på mer klimavennlige og bærekraftige råvarer, i tillegg til flere endringer som skal gjøre elbilen enda mer klimavennlig.

Grønn disruptiv endring/innovasjon er absolutt positivt og viktig for den bærekraftige utviklingen. Vi ser en stor utvikling innen nye innovasjoner og metoder for å gjøre verden et bedre sted for oss og kommende generasjoner å bo.

https://www.autocar.co.uk/car-news/best-cars/top-10-best-premium-electric-cars

Kilder:
https://www.viima.com/blog/disruptive-innovation
https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hva-er-disruptiv-innovasjon
https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/P9B3ze/netflix-ker-prisene-i-norge
https://elbil.no/om-elbil/elbil-energi-og-miljo/
https://www.autocar.co.uk/car-news/best-cars/top-10-best-premium-electric-cars
https://www.corporatecomplianceinsights.com/sustainability-performance-esg-reporting/