robingalstad mars 9, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg skrive litt om grønn markedskommunikasjon, såkalt “grønnvasking” og begrepet “co-branding”.

Hva er Grønn markedskommunikasjon?

Grønn markedskommunikasjon er en måte for bedrifter å formidle til markedet det gode de står for opp mot miljøet og samfunnet. Jeg skal komme med et par eksempler før jeg skal dra inn noen merker jeg synes gjør en veldig god figur av grønn markedskommunikasjon.

Vanlige metoder som bruk av farger (oftest) blå og grønn blir brukt i grønn markedsføring. Disse fargene assosieres med bærekraft og miljøbevissthet. Det blir også benyttet motiver av natur.

Mange merker vil da benytte seg av disse fargene eller motivene i logoen sin. Nettopp for å bli sett på som bærekraftige ved første øyekast på logoen.

Thore snakket om et par merker som driver med grønn markedskommunikasjon i forelesningen:

Patagonia, som man ser ved første øyekast har naturmotiv i logoen sin. Patagonia er et av merkene som har utmerket seg mest med fokus på bærekraft og er ekstremt opptatte av miljøet. Thore snakket om deres omstridte reklame en tid tilbake som så sånn her ut:

Reklamen sier klart og tydelig at man ikke skal kjøpe jakken. Patagonia er ekstremt opptatt av plaggenes livssyklus og er ikke tilhengere av dette “bruk og kast”-samfunnet vi lever i. Her er det fokus på kvalitet, reparasjoner og panteordninger. Reklamen er brukt for å få folk til å tenke seg om før de kjøper et plagg nettopp for å unngå det overdrevne forbruket av klær.

Et annet merke som vi snakket om i forelesningen og som jeg visste hva sto for fra før av er Toms. Toms bruker også fine farger som assosieres med natur i sin logo og med sin fine lyseblå farge er den veldig tiltrekkende.

Bilderesultater for toms

Toms har også mottoet “one for one” som er en ordning de har hvor de gir bort et par sko til barn som trenger det for hvert par som kjøpes. Dette påvirker kjøpere til å enkelt bidra til samfunnet og en god sak.

Hvis du ønsker å lese mer om det bra arbeidet Toms gjør for miljøet og samfunnet kan du ta en titt innom her:
https://www.toms.com/impact

Jeg må si at jeg selv blir veldig stolt over merker som bidrar til et bedre miljø og en mer bærekraftig klesindustri på måter som nevnt.

“Co-branding”
“Co-branding” er når et merke får et samarbeid med en sertifiseringsinstitusjon eller miljøorganisasjon og får deres merke på produktet sitt. Ved synlige “co-brands” merket på egne produkter vet kunden hvilke verdier, støtte og etikk merket står for. Eksempler vi alle kanskje kjenner til eller har sett er for eksempel

Svanemerket eller Fairtrade som er såkalt “Eco-co-branding”. Disse merkene krever sertifiseringer og grundige sjekker av produktene, produksjonen og arbeidsforholdene før et eventuelt samarbeid. Med “co-branding” med disse vet kunden hva den går til og støtter.

I disse logoene kan du også se at fargene som er brukt er grønn og blå. Vi hadde besøk av daglig leder i Fairtrade i forelesningen som også fortalte at det ikke var lov til å endre fargene i logoen på noen måte.

Bilderesultater for fairtrade
Bilderesultater for svanemerket

Hvis du vil vite litt om Svanemerket: https://www.svanemerket.no/om-svanemerket/

Mer om Fairtrade: https://www.fairtrade.no/om-fairtrade.html

Grønnvasking/Greenwashing
Det siste jeg skal ta opp i dette innlegget er begrepet “grønnvasking”. “Grønnvasking” handler om feilaktig presentasjon av et merke som gjør at det fremstår bærekraftig selvom det kanskje ikke er fullt så bærekraftig.

Misbruk av for eksempel farge- og bildebruk eller info som får produktet til å selge mer fordi det virker som det er bra for miljøet har blitt vanlig. Og det er altfor lett at folk tar i bruk slike virkemidler. Det er derfor viktig at vi som konsumenter er kritiske og undersøker ting på egenhånd.

Vi snakket om et tilfelle i forelesningen med Thore hvor han tok opp et såkalt “bærekraftig” flyselskap og viste reklame for dette. Dette eksempelet er en av de verre forsøkene på “grønnvasking” da flyselskap oppfordrer til å fly mer, men med deres merke og fly som flyr bærekraftig. Vi vet jo alle at det ikke på noen måte er bærekraftig å fly.

Et eksempel på disse virkemidlene:

Bilderesultater for eco friendly flights