anetteb april 22, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Markedskommunikasjon er en måte for en bedrift å nå ut til forbrukeren. Et eksempel kan være en bedrift som skal lansere et nytt produkt og må finne ut hvilken type markedskommunikasjon de vil benytte seg av for å promotere produktet. Men hva vil det si for en bedrift å bruke grønn markedskommunikasjon? Det er diverse omgivelser som spiller inn og som kan påvirke bedriftens markedskommunikasjon ved å skape usikkerhet hos forbrukerne. Det er også bedrifter som heller bruker penger på å reklamere og promotere for bærekraftigheten i et produkt, fremfor å faktisk skape et bærekraftig produkt. Dette kaller vi for grønnvasking

Å bruke grønn markedskommunikasjon i en bedrift

Det finnes mange forskjellige typer markedskommunikasjoner, både toveis og enveis. For å nå ut til kunden og fortelle om produktet til bedriften er det viktig med riktig kommunikasjon. Når det er snakk om grønn markedskommunikasjon er det derfor viktig å ha med konkrete bevis og fakta på at produktet ditt er bærekraftig. For å signalisere til forbrukerne at produktet er bærekraftig eller miljøvennlig, blir ofte merker som Svanemerketbrukt på produktene. Dette kalles for øko- co- branding. 

Nøkkelhullet

Nøkkelhullmerket er også et eksempel på et øko-merke. Dette blir brukt på matvarer som er godkjent innenfor Helsedirektoratets kostråd om å spise sunnere. Nøkkelhullmerket blir brukt i både Norge, Sverige, Danmark og Island. Det er da forskjellige krav som må være oppfylt for at et produkt skal kunne ha nøkkelhullmerket på seg.  

Ifølge www.helsenorge.noer det ikke alle produkter som kan få nøkkelhullmerket: 

Disse matvarene kan få Nøkkelhullet:

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
  • Alle friske grønnsaker, frukt, bær, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullprodukter selv om de ikke er merket.
  • Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke få Nøkkelhullet. (Tatt fra helsenorge.no)

For kundene blir det lettere å se hvilke produkter som er det «grønneste» alternativet på grunn av produktet er merket med nøkkelhullet. Kunden er også klar over hvilke krav som må til for at et produkt skal få dette sertifiseringsmerket. 

Hva er Grønnvasking?

Det finnes flere bedrifter som reklamerer for bærekraftige produkter, men hvordan kan man vite hvem som faktisk er bærekraftig? Grønnvasking er et begrep som definerer de bedriftene som «lurer» kunden til å tro at produktene er miljøvennlige. Et eksempel kan være Volkswagen og flere av deres modeller. De reklamerte for at dette var biler som hadde lavere CO2 utslipp enn det som egentlig var testet. De hadde jukset på CO2 testene, og endte derfor opp med å måtte betale flere milliarder dollar i erstatning. 

Volkswagen brukte altså mer penger på å fremstille produktet som miljøvennlig via reklame og PR, enn det de brukte på å faktisk gjøre produktet mer miljøvennlig. Martin Winterkorn som er var CEO for VW under skandalen, sa opp stillingen sin i 2015 etter at det vekket mistanke hos flere. Han innrømte ingenting før i 2020. 

Grønn markedskommunikasjon går ikke bare ut på at fakta og målinger må være riktige, men også å formidle det ut til kunden. Det er masse forskjellige merkevarer å velge ut ifra og man vet ikke alltid om målingene bedriftene har gjort er riktige eller om de er “grønnvasket”. Derfor er det fordel for bedriftene å ha co-branding eller øko-co-branding for å øke troverdigheten til produktene hos kunden.

Ser du etter svanemerket eller nøkkelhullet når du handler? Eller andre merker?

Kilder: