kristooid mai 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

På tide med nytt blogginnlegg, og denne gangen handler det om noe som er veldig relevant for meg og min eksamensgruppe som holder på å opprette en nettbutikk, men også veldig mange andre som har begitt seg ut på eventyret om å starte en egen bedrift.

Denne uken går jeg i forbindelse med eksamensoppgaven vår i digital markedsføring, derfor inn på temaet «Growth Hacking». Hva er det? Hva er det bra for? Hvordan kan dette hjelpe deg i konkurransen med større bedrifter med ressurser som overgår det meste?

Det kan være utfordrende å starte en ny bedrift, spesielt med få ressurser. Dette er noe vi som en gruppe studenter har fått kjenne på underveis i opprettelsen av vår nettbutikk, artbyx.no. Ettersom vi har få ressurser å rutte med, er det viktig at veksten akselererer i høyt tempo, for å bruke få ressurser underveis. Growth hacking er derfor et perfekt utgangspunkt for en bedrift som oss, hvor strategien går ut på å skaffe så mange brukere av produktet som overhodet mulig, på kortest mulig tid. (https://optinmonster.com/glossary/growth-hacking/)

Hva er «Growth hacking»?

Formålet med Growth hacking er å kunne markedsføre sitt produkt, uten like mye bruk av ressurser som de store selskapene, men med tilsvarende effekt. Det legges altså vekt på at man skal gjøre at produktet i seg selv skal sikre vekst, ikke markedsføringen av produktet. Her er du altså avhengig av at folk kjøper produktet fordi de liker det, ikke fordi de synes markedsføringen deres er interessant. Målet er å ha et produkt som kunden er så fornøyd med at de frivillig deler på sosiale medier, til venner, familie og klassekamerater/kolleger. «En growth hacker bruker blant annet sine kunnskaper om koding, utvikling, analysering, optimering, innhold og testing for å markedsføre produktet eller tjenesten.» (Slette, 2015). Dette er altså årsaken til at en slik metode bør tas i bruk av nye bedrifter, da det er typisk at de allerede har tilgang til de ovennevnte punktene fra før, selv om det er lite penger på bok.

Figur

Growth hacking i Norge

Det finnes ikke så altfor mange eksempler på vellykket growth hacking i Norge da det ikke er en spesielt utbredt strategi å bruke. Det har seg derimot slik at flere bedrifter bruker en viss form for growth hacking i sin strategi, selv om det ikke er hovedfokus. Et selskap som har lyktes med growth hacking i stor grad i Norge, er Kahoot.

Kahoot.it er en quiz-nettside som har basert sin markedsføring hovedsakelig på WOM (word of mouth). Strategien deres har gått ut på at de har klart å skaffe èn fast bruker av tjenesten, men siden dette er et quiz-program, spiller man det helst ikke alene. Noe som vil si at den ene personen har ført det videre til sin familie/vennekrets, som igjen har ført det videre til sine venner og familier og så videre og så videre.

I ettertid har vi sett at Kahoot har gjort det eksepsjonelt bra, uten å ha noen aggressiv form for markedsføring. Jeg personlig fikk vite om Kahoot ved at en kompis av meg insisterte på at vi skulle kjøre i gang en quiz med vennegjengen, hvor han alene gjorde at 12-15 personer selv ble bruker av Kahoot.

Internasjonalt

Et annet eksempel på bedrift som har gjennomført denne strategien med stor suksess utenfor Norge, er Airbnb.

Airbnb er som kjent et nettsted hvor du kan «låne» boligen til andre privatpersoner, typisk kun i noen netter, for en billig penge. Ettersom Airbnb var den første på markedet med en alternativ løsning til hotellene, hadde de et solid grunnlag for å gjøre det stort. Bedriften ble startet i 2008 og allerede i 2014 hadde nettsiden 10 millioner gjester og 550 000 forskjellige leiligheter rundt om i verden som var klare for å leies ut.

For å kunne nå gjennom med denne ideen, måtte grunnleggerne av Airbnb tenke utenfor boksen. De hadde ikke penger til å drive med markedsføring via reklamer på facebook og google o.l. Og måtte derfor finne på noe nytt. Den mest kjente «growth hack» airbnb gjennomførte skjedde altså først i 2010. De klarte å implementere sine annonser på airbnb, til å automatisk også dukke opp på det som heter Craigslist, Amerikas svar på Finn.no. Craigslist hadde nemlig 1 ting Airbnb ikke hadde, en hel haug med brukere. Dette var altså begynnelsen på Airbnb, som i dag er ekstremt vellykket, og er per dags dato verdt 38 milliarder dollar (omtrent 380 milliarder kroner).

Oppsummert

Growth hacking er altså en strategi man kan bruke, gjerne som en startup-bedrift for å kunne måle seg opp mot de store bedriftene i markedet. Her bruker man kunnskap man har tilegnet seg på en innovativ måte, slik at man når ut til flest mulig, på billigst mulig måte. Målet her er altså ikke å reklamere for produktet ditt overalt, for å bære produktet via markedsføringen, men heller det stikk motsatte, å bære markedsføringen gjennom produktet. Selger ikke produktet så bra som du hadde håpet? Se på hva som gjør at folk ikke kjøper produktet, ikke press på og bruk enda mer penger på å reklamere.

Det finnes altså flere bevis på at en slik tilnærming fungerer, og at man ikke nødvendigvis må ha mye ressurser for å påvirke markedet. Man trenger bare et bra produkt som folk er villig til å kjøpe, og en lur idé på hvordan man kan få folk til å prøve produktet i utgangspunktet.

Dette er informasjon jeg selv vil bruke i en eventuell oppstart av en ny bedrift, enten det er noe jeg starter for meg selv eller med andre. Vi vil også ta i bruk en slik tilnærming i vår eksamensoppgave hvor vi oppretter nettbutikken Artbyx.no.

Kilder

https://growthhackers.com/growth-studies/airbnb

Slette, Kjartan. «Legg ned markedsavdelingen, nå er det Growth hacking som gjelder» Grunderbloggen. 28.01.2015 https://grunderbloggen.e24.no/2015/01/28/legg-ned-markedsavdelingen-na-er-det-growth-hacking-som-gjelder/ Hentet 24.05.2020