WilliamHofsnes mai 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Growth hacking høres mer ut som en ulovlig aktivitet oppfunnet av en haug med kodere, enn en markedsføringspraksis. De siste årene har det blitt et hett tema som mange startups og bedrifter ønsker å forstå. Spesielt startups er på jakt etter growth hackere. Hovedgrunnen er ganske enkel: Hvem ønsker vel ikke at sin bedrift skal vokse latterlig raskt og skaffe millioner av både brukere og inntekter.

Bildet hentet fra medium.com
https://medium.com/@trendsnj/growth-hacking-2020-all-you-need-to-know-28053b4756c

Med sitt opphav blant startups i Silicon Valley hvor markedsføringsbudsjettene var begrensede, så bedriftseiere seg nødt til å finne nye innovative måter til å utvide virksomhetene sin raskt, og til en minimal kost. Sean Ellis(grunnlegger og CEO i GrowthHackers) var mannen som først definerte growth hacking i sitt blogginnlegg i 2010. Som en konsulent har han hjulpet flere bedrifter med å oppnå massiv vekst, for eksempel Dropbox. Allikevel, hver gang han forlot en startup for å forfølge nye satsninger, syntes han det var vanskelig å finne en erstatter. Altså en som skulle overta ansvaret for å få bedriften til og vokse videre. Ellis gikk gjennom hundrevis av søknader hver gang, alt som egentlig skisserte en jobb for markedsførere. Men rene markedsførere kunne ikke utføre denne type jobb som Sean var ute etter. De måtte vurdere budsjetter, utgifter, konverteringer osv. En growth hacker bryr seg derimot ikke om noen av disse tingene. Sean, med sine egne ord, så etter «a person whose true North is growth».

Hva er growth hacking?

Growth hacking er en datadrevet metodikk og samling av smarte markedsføringsteknikker. Man tar i bruk raske eksperimenter på tvers av forskjellige markedsføringskanaler, for å kartlegge de mest effektive måtene å få bedriften til å vokse. For å skulle oppnå suksess med growth hacking, kreves det kontinuerlig testing og optimalisering. Det er en strategi som er ofte brukt hos startups, men veletablerte B2B-selskaper kan tjene like mye på det, selv om de kun bruker growth hack-strategier på et nytt produkt, og ikke hele virksomheten.

Forskjellen på growth hacking og digital markedsføring

Forskjellen mellom en digital markedsfører og en growth hacker forvirrer mange mennesker. Målet for begge roller er det samme: Å finne og konvertere målgrupper til en lojal kundebase. På overflaten kan det virke som en grad av likhet og overlapping, men det finnes flere viktige forskjeller.

Digitale markedsførere sitt mål er å oppnå merkevarebevissthet og kundelojalitet for å markedsføre produktet eller tjenesten de finner mest nyttig for sine kunder. For å gjøre det, kreves det mye planlegging for å finne de beste «veiene», slik at det de tilbyr skal være tiltalende for brukerne. Som det ligger i ordet digital markedsfører, så bruker de mange digitale plattformer for å få frem budskapet deres. Ved å ta i bruk sosiale medier og markedsføringsmuligheter gjennom for eksempel E-post, kan de enkelt engasjere seg med kundene. Selskapene de jobber for gir kapitalen som behøves for å kunne gjennomføre suksessfulle kampanjer og betale nettstedtrafikk ved å bruke PPC-kampanjer. (PPC er betalt annonsering som vises på søkemotoren). Som et resultat har digitale markedsførere tilgang til midler de måtte trenge for å hjelpe dem med målene som er satt.

Growth hackere er alltid på jakt etter små, men kraftfulle «hacks». Det vil si triks og snarveier med høyt potensiale og lave kostnader. Grunnet den store utviklingen innen teknologi, er det nå blitt mulig få et tydeligere bilde av hva som nøyaktig driver konverteringer og dermed forteller hva man bør bruke tiden, energien og pengene på. Growth hackere er kun interessert i det som fungerer og vil fortsette å teste helt til de finner ut hva det er. For de handler det ikke om hvor langt det når ut, men heller hvor effektivt. Det spiller ingen rolle hvor mange som har hørt om bedriften, hva som betyr noe er at de rette kundene vet om deg. Nemlig de kundene som har det største potensialet til å bli lojale kunder. På grunn av et lavt budsjett hos en startup, tar growth hackere i bruk kreative, innovative og moderne strategier for å oppfylle sine mål. En growth hacker kan komme fra hvilken som helst bakgrunn og jobbe i hvilken som helst avdeling innenfor en bedrift. Det eneste de skal fokusere på, er å skaffe meningsfulle resultater for selskapet og få det til å vokse.

Bildet hentet fra Advantagemedia.com
https://advantagemedia.com.au/growth-hacking-what-is/

Eksempler på hacks

Paypal – Ble grunnlagt i 1998 og hadde store utfordringer med å få nye kunder. De prøvde forskjellige annonser og reklamer, men den prosessen ble altfor dyr. Istedenfor bestemte selskapet seg for å heller gi penger til kundene. Nye kunder fikk 10$ ved påmelding, mens eksisterende kunder fikk 10$ for henvisninger. Veksten akselererte som bare det og Paypal endte opp med å betale 20$ for hver nye kunde. Dette var med på gi selskapet mange nye kunder tidlig og denne «hacken» var med på de vokste seg så store.

Gmail – Da Gmail lanserte tok i bruk et invitasjonssystem for å drive vekst. FOMO(Fear og missing out) er en effektiv markedsføringsteknikk og har du et produkt som folk virkelig vil ha, vil de respondere på denne formen for markedsføring. Å ha en invite-only growth hack fungerte så bra at folk til og med auksjonerte bort Gmail-invitasjoner på Ebay.

Instagram – I juni 2018 hadde Instagram nådd en milliard aktive brukere hver måned. Appen er et av de mest populære sosiale nettverkene verden over. Hva gjorde at Instagram fikk en rask vekst? De har et supert produkt med nøyaktig de funksjonene brukerene ønsker. Videre har de fokusert på brukeropplevelse og gjort appen latterlig enkel å bruke. Før Instagram lanserte lot de folk få prøven appen gratis, noe som gjorde at folk begynte å prate om denne nye bildedelingsappen. På lanseringsdagen hadde appen 10 000 følgere innen en time.

Tips hvis du skal starte din egen growth hacking kampanje

Før man oppretter en vekst hacking kampanje, er det noen punkter som bør vurderes.

1. Ønsker folk produktet ditt?
Før du begynner prosessen med å finne kunder, må du vite om det er et behov for det du skal selge.
2. Finn din ideelle kunde. Ha en klar ide om hvem som vil ha mest utnytte av å bruke produktet ditt. Den beste måten å gjøre det på, er å få tilbakemeldinger. Er det noe ved produktet ditt som folk ikke liker, så blir du kvitt det. Se hva folk liker og fjern alt de ikke liker med produktet. En annen måte for å se om produktet ditt godkjennes av massen, er å selge det. Hvis ingen vil betale for produktet ditt har du en god del jobb foran deg.
3. Er produktet ditt skalerbart? Da ditt hovedfokus er vekst, må du være sikker på at du kan følge etterspørselen. Hvis du ikke kan det, vil forbrukerne miste tillit og merkevaren din kan dø like raskt som den dannet seg.
4. Er produktet ditt enkelt å bruke? Utdann kundene dine slik at de vet hvordan produktet ditt skal brukes. Få tilbakemeldinger når produktet er under utvikling da det kan komme til nytte. Snakk med forbrukerne under utviklingsfasen. Om noe er forvirrende eller vanskelig å bruke, kan du gjøre oppgraderinger slik at produktet blir mer tilgjengelig for alle.

Kilder

https://nadersabry.com/blog/growth/what-is-growth-hacking/
Hva er forskjellen på PPC og CPC i Google AdWords?
https://optinmonster.com/growth-hacking-examples/#growtheg6
https://growthhackers.com/about
https://thenextscoop.com/growth-hacking-stories-from-successful-startups/
https://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/
https://www.campaignmonitor.com/blog/email-marketing/2019/02/growth-hacking-vs-digital-marketing-5-things-to-know/