synnejacobsen mai 23, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Growth hacking er et hett tema som flere innen markedsføringsfeltet mest sannsynlig har hørt om. Fenomenet er et hovedfokus blant startup bedrifter som jager vekst, og er grunnen til at vi ser noen bedriften vokser i rekordfart.

Hva er growth hacking?
Vekst er en avgjørende faktor for en nyoppstartet bedrift. Enten så vokser de, eller så dør bedriften ut. Ofte for en ny bedrift handler det om å bruke verktøy med lave kostnader som er analytiske, kreative og innovative for å hjelpe bedriften til å vokse. Kort fortalt er det dette growth hacking handler om. Growth hacking er en holdning, et mindset og en måte å jobbe på. “Markedsføringspodden” med Even Ødegård og Eivind Bodding hadde besøk av Lars Bratberg fra Growthtribe. Bratberg forklarte i podcasten at denne type markedsføring var “en holdning og arbeidsmetodikk som er særlig prosessstyrt”.

For eksempel WOM, word of mouth er et hjelpemiddel som både er billig og full av kraft for å bidra til vekst. Det handler om å ha et produkt/tjeneste som er skalerbart og som fortsetter å bli bedre eller som andre kan dra nytte av å bruke. Eksempelvis Uber. Om du skal til et selskap en lørdagskveld, vil mest sannsynlig flere spørre hvordan du kom deg dit eller hvordan du har tenkt til å komme deg hjem igjen. Du svarer «Uber» og ordet sprer seg rask blant de andre gjestene.

Hvordan bruke growth hacking?
For å benytte seg av growth hacking handler det om å teste og eksperimentere på alle områder. Kjør hypotesetesting, og test i alle ledd av prosessen som fører til at alle jobber sammen og har forståelse for prosessen.

Som nevnt tidligere så er growth hacking mer tips og triks, eller et mindset om hvordan man jobber fremfor et verktøy. Derfor er det viktig at man tar vare på de man jobber med, og informerer de slik at de også har forståelse for hvordan prosessen utspiller seg.

Først bør man ha et produkt eller tjeneste som folk faktisk ønsker seg. Spør og svar på spørsmål, hva sier forbrukerne? Få tak i feedback tidlig for å kartlegge hva forbrukerne tenker og ønsker seg. Tørr å teste, og feile. Ikke alle tester er til for å vinne eller være den rette kilden til suksess.

Samtidig bør man ikke ha for bred målgruppe. For å vokse må produktet eller tjenesten før adapteres av målgruppene som er innovative og liker å adaptere nye ting. For å skille en god ide fra en dårlig kan man benytte seg av pirate metrics, eller akronymet AARRR. Fra AARRR kan du analysere nøkkeltall for å se hvor godt innsatsen eller ideen din går, eller skille ut det som ikke går fullt så godt.

  1. Acquisition: Hvordan få folk til å gjenkjenne din merkevare.
  2. Activation: Hvordan gi kundene et godt førsteinntrykk og opplevelse.
  3. Retention: Hvordan få kundene til å komme tilbake.
  4. Revenue: Hvordan få inntekt fra kundene.
  5. Referral: Hvordan få kundene til å fortelle om din merkevare til andre.
facebook historical user count graph
Bilde hentet fra neilpatel.com

Alt på nett endrer seg raskt
Growth hacking handler også mye om å følge med på digitale trender. Hva er det nye store, hva er den nyeste muligheten til gå viralt? Alt på internett er i konstant endring, og det samme bør gjelde bedrifter som opererer på internett og som benytter seg av digital markedsføring. I forrige innlegg skrev jeg om 7 trender innen digital markedsføring i 2020, og kort oppsummert handler alt om å følge med på hvordan trendene utspiller seg – sammen med tradisjonelle verktøy som består i tid. Kundene er i konstant endring, og da burde også produktene/tjeneste som tilbys endres i takt med forbrukerne.

Kilder: