veggis86 mai 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Se for deg at du tenker å starte opp en ny bedrift eller ett lite foretak. Det første man tenker på er «hvordan skal jeg/vi skaffe oss kunder?». Tradisjonell markedsføring koster mye penger og er samtidig veldig tidkrevende. For de nye oppstartsbedrifter har det nå vokst frem en strategi som vi kaller for «Growth Hacking». Det dette begrepet handler om er en vekststrategi som nødvendigvis ikke trenger å koste mye penger om det blir gjort riktig. Det jeg mener med dette er at man vil alltid måtte prøve og feile for å se hva som kan fungere. Målet med Growth Hacking er å anskaffe seg mange nye brukere/kunder på en måte som koster mindre enn den tradisjonelle markedsføringen med plakater, TV-reklamer, aviser, radio etc.

Da internett kom..

Internett har forandret måten å markedsføre produkter og tjenester på, og stadig flere utnytter nettopp internett som verktøy for å få bedriften til å vokse. AirnBnB, Facebook, Twitter, Dropbox og LinkedIn er noen fantastiske eksempler på bruken av Growth Hacking. Mange vil nok si at Growth Hacking er fremtidens markedsføring nettopp fordi fokuset ligger på å få produktet til å sikre vekst fremfor å måtte jobbe hardt for å få brukere/kunder til å strømme til gjennom å bli eksponert av de tradisjonelle markedsføringskanalene.

Growth Hackers er gjerne de mer analytiske, nyskapende og nysgjerrige personene i organisasjonen, samlet sammen for å legge en slagplan for hvordan man raskt skal anskaffe seg nye kunder. Man blander gjerne personer fra flere avdelinger for å spare tid, men også sammen å bli enige på en mer effektiv måte for hvordan man skal markedsføres og bruker gjerne teknikker som søkemotoroptimalisering, innholdsmarkedsføring og analyser.

Bilde hentet fra: https://hypergrowth.consulting/

Hvordan utføres Growth Hacking?

Måter å utføre Growth Hacking på vil være å utføre aktiviteter som for eksempel å starte en blog med fokus på deling av innhold, bruke epost som strategi for å knytte bånd mellom brukere, skape følgere ved bruk av Podcasts eller å skape SoMe innhold som er lett å like/dele blant brukere.

Ta Dropbox som et eksempel. Det de gjorde var å belønne sine brukere til å få mer lagringsplass dersom de inviterte nye inn til å bruke Dropbox. Her jobber kundene selv for å spre budskapet og samtidig får de noe tilbake for det.

For at Growt Hacking skal fungere optimalt på en effektiv måte så er det lurt å regelmessig oppdatere seg på kundenes tilbakemeldinger, om kundene er villig til å betale for produktet/tjenesten. Her kan man analysere data for å optimalisere fremgangsmåten er effektiv eller ikke. Målet med Growth Hacking er å skape en trafikk av besøkende, få disse til å bli kunder og beholde kundene sine.

Det som gjør Growth Hacking så interessant og spennende er at man kan tørre å satse på noe helt nytt uten å måtte ha mye kapital på bankkontoen. Det skaper også muligheter for grundere å oppnå drømmen sin om starte opp noe eget og det synes jeg er kult.

Kilder:

https://grunderbloggen.e24.no/2015/01/28/legg-ned-markedsavdelingen-na-er-det-growth-hacking-som-gjelder/