celineswang februar 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Etterhvert som digitaliseringen tar en større del av alle elementer
i samfunnet er det naturlig at dette også har innvirkning på økonomien vår. Da
mener jeg spesielt betaling mellom digitale tjenester.

Den digitale verden er basert på effektivitet og enkle
løsninger, det er derfor helt nødvendig at det opparbeides betalingssystemer
som innfrir disse faktorene.

En stor del av dette kalles for Blockchain. Blockchain er et
enkelt konsept som baserer seg på å kutte ut mellomledd og sørger for at
transaksjoner går direkte fra en aktør til en annen.

Tanken bak dette er å skape en teknologisk og trygg måte å overføre transaksjoner på. Det er absolutt en bra tanke, men hvor trygt er det egentlig?

Blockchain, eller blokk-kjede som vi kaller det på norsk har sin stamme i en digital hovedbok der all informasjon og data om forbruker både lagres og deles med dette nettverket som er åpent for alle. Kompleksiteten rundt denne løsningen er stor, og mye av trygghets aspektet baserer seg på antall lagringssteder. Tusenvis av datamaskiner samler dataen overalt for å sikre trusler som svindel og hackeforsøk. Blockchain maskinene blir kontinuerlig oppdatert som igjen sørger for at dataen som er lagret, ikke skal kunne hackes. vi kan derfor konkludere med at Blockchain er å betrakte som en trygg behandlingsmulighet.

Videre er dette en digital tjeneste som samfunnet virkelig har behov for. Etterhvert som verden blir stadig mer digitalisert er vi avhengig av å ha trygge og effektive betalingsløsninger. Det er stor enighet om at verden til slutt vil bli kontantløs. Vi er på vei i en retning der Blockchain skaper muligheter og løsninger som mange etterlengter. På tross av dette mener jeg at vi ikke kan si oss tilfredse enda. En tjeneste som denne vil ta tid å etablere og det vil være en kontinuerlig prosess med tilpasninger og forbedringer.

Det finnes utallige muligheter rundt et system som dette. Blockchain er ett av de første, store. Jeg er derfor spent på hvordan konkurrenter vil skape flere og nye forslag til betalingsløsninger. Sjef i Telenor Sigve Brevve forteller til VG innenfor bank kan aksjehandel og lånebehadling digitaliseres. Ved hjelp av algoritmer (du kan lese mer om dette her i mitt tidligere innlegg) og roboter vil dette skje automatisk gjennom gitt formler og referanser. Uansett hva utfallet blir sier jeg meg enig med Sigve Brekke og er spent på hvordan revolusjonen av digitalisering utvikler det.

/Celine