Derya mai 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Begrepet growth hacking dukket opp allerede i 2010. Mannen bak begrepet er forfatteren og veksteksperten Sean Ellis, som har hjulpet en rekke internettselskaper med å oppnå en enorm vekst. Noen av disse selskapene fikk til og med en børsnotering. Growth hacking, eller vekstmarkedsføring, er en arbeidsmetodikk som går ut på å eksperimentere, prøve og feile og og lære. Denne nye måten å markedsføre seg på skiller seg fra tradisjonell markedsføring, og i dette innlegget gir jeg en innføring i hvordan og hvorfor ha et growth mindset.

Internett omdefinerer produkter og distribusjon

For flere år tilbake ble et produkt definert som ting som biler, sykler, sofaer og sjampo. Produkter pleide å være fysiske ting man kunne holde, ta og se på. Den definisjonen har endret seg radikalt.  I dag definerer vi tjenester som Twitter, Facebook og Dropbox som et produkt. Ny type produkt krever ny type tenking, og ny måte å markedsføre på. På samme måte som internett omdefinert produkter, har det også omdefinert distribusjonen av et produkt. Neil Patel har blant annet noen gode eksempler på hvordan internett har omdefinert distrubusjon:

  • I stedet for motoveier som gir en vei til mur og mørtelfirmaer, har vi søkemotorer som gir en vei til digitale virksomheter. De som behersker SEO blir sett av alle som «kjører forbi» digitalt.
  • I stedet for veier som fører oss til lokale kinoer, blar vi heller gjennom Youtube eller Netflix.
  • I stedet for å ta turen til en venn for å prate, velger vi heller å sosialisere oss på Facebook, Snapchat og Instagram.

Tradisjonelle markedsførere er dyktige på å forstå tradisjonelle produkter og hvordan de skal markedsføres. Omdefinerte produkter og distribusjon krever ny tankegang og arbeidsmetodikk. Og det er nettopp growth hackere som Sean Ellis som driver med datadrevet markedsføring forstår hva som er nytt med internettprodukter og hvordan vekst skapes.

Growth hacking i praksis

AirBnb er blant en av de store bedriftene som benytter seg av vekstmarkedsføring og tenker vekst-strategi når de utvikler sine produkter og tjenester med et brukersentrert perspektiv (Medium). AirBnB utnyttet blant annet plattformen Craigslist (amerikanske versjonen av Finn.no) for å øke brukerbasen sin. AirBnB integrerte produktet sitt et sted der brukerne de trengte allerede var samlet på et sted, og det var på den måten de fikk oppmerksomhet. Dette var noe som ingen hadde gjort på Craigslist før: å bruke plattformen for å kryss promotere et produkt. AirBnB tenkte på noe ingen andre hadde tenk før, og selv om det ikke var noe garanti på at det ville fungere, turte de å prøve.

Har du et growth mindset

Tror du at intelligens kan utvikles ved erfaring og læring (growth mindset) eller er du mer opptatt av å jobbe mer erfaringsbasert (fixed mindset)? Forskjellen på de to mindsetene er om man tør å prøve noe ingen har testet før og ta sjansen på å feile (som AirBnb) eller om man foretrekker det som er mest komfortabelt og sikkert.

Er man mer bevisst på å ansette mennesker med et growth mindset, er det enklere å få til en såkalt «growth culture», en selskapskultur som fokuserer først og fremst på vekst»

Randi Govertsen, Medium

Det er mulig å øve seg på å utvikle en growth mindset. Under oppsummerer jeg noen gode tips fra Neil Patel på hvordan.

  • Dokumenter alt du gjør og har gjort. Når du eksperimenterer noe nytt eller gjør en liten endring i det du driver med, noter det ned. På den måten får du og teamet ditt en slags markedsføringsoversikt på hva som funker og hva som ikke funker.
  • Aldri slå deg til ro med at ting er «godt nok». Man kan alltid bli bedre og større, og det viktig å prøve og feile, og utvikle intelligens ved læring. Se på konkurrentene dine og tenk på hva du kan lære av dem som du kan bruke for å skape vekst i din bedrift. Vær sulten på å lære.
  • «Spioner» på konkurrentene dine. Se hva konkurrentene dine gjør som gjør at de vokser mer enn deg. SEMRush og WhatRunsWhere er verktøy man kan bruke for å spionere på konkurrentene dine.
  • Hold deg oppdatert. På grunn av internett og nyere teknologi er ting i konstant forandring. Hold deg oppdatert på siste nytt og hva som er trendy.
  • Test, test, test! Og test om igjen det du har testet før!

// Derya


Kilder
https://www.youtube.com/watch?v=qQqRKOYBeOU
https://medium.com/inligo/growth-marketing-hva-er-det-de2d8d044078
https://www.quicksprout.com/growth-hacking/
https://medium.com/netlife/fra-growth-hacking-til-tick-tock-8c02d0dd5fe3
https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve?kui=vhReJjXftU4-vS44o3-1FQ#t-211745