monicafayad januar 8, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hvis du allerede har lest gjennom profilen min så vet du at jeg, i dette semesteret, valgte  å spesialisere meg i digital markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Forrige torsdag (04/01) hadde vi en faglig kick off, men det er først i dag at jeg skriver mitt første innlegg fordi… ja… bak disse ordene finnes det en blogger som ikke kan blogge (ennå). But keep calm & I will get there!

Allerede før vi begynte med forelesninger var jeg veldig spent på dette faget. Digital markedsføring er allerede en stor del av hverdagen vår, uansett om vi vil det eller ikke.

I dag hadde vi vår første forelesning med Arne Krokan, og der ble vi anbefalt å legge ut på vår blogg et innlegg relatert til noe vi snakket om i klasserommet. Første tips til dere som vil ta faget senere: ikke gå inn i klasserommet uten en datamaskin eller en notatbok. Den digitale verden er så bred og interessant at ideer og måter å koble forskjellige temaer sammen kommer til å dukke opp mens du mottar informasjon. Det jeg opplevde idag var et hav av informasjon, og et varsel: hvis du allerede er en leder, eller hvis du vil bli en leder i fremtiden, så du MÅ være oppdatert!

Blant flere forskjellige og spennende temaer, var det noes om heter “Social Credit System (SCS)” i Kina, som fikk min oppmerksomhet. For å forklare hva SCS er, må jeg først snakke litt om en Netflix-serie som viser et lignende system i en av sine episoder, men på en mer dramatisk måte.

Oppsummert,  er Black Mirror en science-fiction serie som viser konsekvensene teknologien kan påføre samfunnet som en helhet i fremtiden. Episoden som er relevant for dette innlegget vedrører et samfunn der folk evaluerer hverandre gjennom en app, der du kan bli vurdert mellom 1 og 5 stjerner. Kort sagt, jo nærmere du kommer til fem stjerner, desto bedre blir du sett av menneskene rundt deg, og jo mer sannsynlig er det at du får en lovende fremtid, med tanke på at det blir lettere å få skoleplass til barnene dine, lån, osv. Jo mer avstand du har  fra 5 stjerner, jo mindre sjanser har du til å oppnå det som er nevnt ovenfor.

Jeg husker at da jeg så på episoden for mange uker siden så ble jeg overrasket over kreativiteten folk hadde til å ta temaet “teknologi” til et nivå “ut av vår virkelighet”, og jeg innrømmer at jeg  trodde at måten serien rapporterte måten teknologi kommer til å dominerer våre daglige aktiviteter var litt overdrevet. Men jeg tok feil. Black Mirror er bare en redegjørelse av samfunnet vi lever i, og av hvor mye ny teknologi virkelig dominerer alt! Og her kommer vi tilbake til  SCS. Det kinesiske systemet (som virker til å ha kommet rett ut av Black Mirror) ble planlagt til å overvåke og evaluere kinesiske statsborgere. Alt (fra hva de kjøper, hvem de henger sammen med, om de har betalt skatt, osv.) overvåkes og brukes til å vurdere en som en  statsborger er til å stole på eller ikke.

Den følelsen jeg har er at Instagram har kommet ut fra mobiltelefonskjermen til virkeligheten. Folk skal blant annet bli scoret i forhold til hvem de henger sammen med, hvordan de kjøper og hva de kjøper, og poengene de får skal styre hva de kan gjøre i livet  og hvilke muligheter de får. Folk skal begynne å late som de er lykkelige hele tiden, også i virkeligheten, og ikke bare bak telefonskjermen. Hva du eier, hvor mye lån du kan få i banken, hvor du kan reise… alt dette skal skille deg fra andre mennesker. En som har scoret høyt skal være et forbilde for de som har scoret lavt, på samme måten som en som har mange følgere på Instagram kan være et forbilde for de som har få. Så skummel, men samtidig så fasinerende er teknologi! Vi vet at det kommer til å bli konsekvenser. Kanskje de kinesiske statsborgere blir flinkere til å betale skatt tidsnok, og kanskje de blir lykkeligere og alle begynner å oppføre seg “riktig”? På den andre siden, kanskje sykdommer som depresjon kan øke, og kanskje selvmordsraten øker som en konsekvens av dette? Det vet ikke vi. Det vi derimot vet, er at den digitale verden og den virkelige verden har blitt en, og at den beste måten å forutsi fremtiden er ved å skape den. Kan det virker som at kineserne allerede ligger foran alle oss andre?