sebastianstensli april 21, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette blogginnlegget skal jeg oversette blogginnlegget «how to build a brand from nothing» som er skrevet av Hiten Shah. Grunnen til at jeg valgte dette blogginnlegget var flere. Først og fremst  syns jeg dette blogginnlegget var utrolig interessant og vil være en  utrolig relevant læring i henhold til eksamen vi nå jobber med som er å starte en egen nettbutikk. Videre er det verdt å nevne at jeg studerer markedsføring og merkevareledelse, så å få Shah sine tanker rundt det med å bygge et merke fra intet vil ikke være annet enn nyttig for min del.  

Før jeg går i gang med oversettelsen, er det verdt å nevne at jeg har tatt i bruk bilder og sitater som tilhører Hiten Shah. 

How to build a brand form nothing

I Leo Widrichs første måneder som medstifter av Buffer, skrev han to til tre gjesteblogginnlegg hver dag. Han begynte i selskapet i januar 2011, og i april hadde han fått merkevaren deres omtalt i over 100 blogger. I løpet av ni måneder hadde de registrert seg over 100.000 brukere.

Folk kaller det Leo gjorde for «innholdsmarkedsføring», «kundeoppkjøp» og «å gjøre ting som ikke skaleres», men det går glipp av det større bildet.

I løpet av ni korte måneder bygget Leo Buffer til et meningsfylt merke!

Viktigheten av merkevare

«Du har bygd et merke når du har kommet deg inn i kundens bakhode»

Tenk på hvorfor Amazon er så avhengighetsskapende – de ligger i alles bakhode. Når vi tenker på å kjøpe nesten hvilket som helst produkt, er vår første tanke å gå på Amazon og få det til den laveste prisen. Jeg vet at jeg kan åpne appen, trykke to ganger og ha den hjemme om to dager.

Tidligere betydde det å bygge et merke at du begynner å få direkte, upåvirkede gjester som kommer til nettstedet ditt. Dette er folk som besøker nettstedet for ingen annen grunn, unntatt at du ligger i deres bakhode. De hadde en tanke som utløste dem til å besøke nettstedet ditt.

«På lang sikt betyr det at merket ditt sprer seg. Fordi du har plass i folks minne, folk tenker på deg, og det betyr at de snakker om deg og forteller sine venner og familie om deg.»  

Derfor er det viktig å bygge merkevarer.  Det er det som får deg ut av tankesettet » ting som ikke lønner seg» og dytter deg mot en ekte vekst. 

For å bygge merkevaren din fra ingenting, trenger du to ting: Det som skiller seg fra konkurrentene og repetisjon.

Det som skiller seg fra konkurrentene

Verdien av å være ny, original eller unik 

Siden 1999 har 37signals blogget om hva de gjør, hvorfor de gjør det, og hvordan de tenker på å bygge virksomheten sin. Da SaaS startet, var det utrolig uvanlig. Ingen andre delte hvordan de balanserte å bygge merkevarer med rågiving eller hvrdan de A/B-testet.

De er frontfigurer i SaaS for hvordan man kan skille seg ut fra konkurrentene ved å dele, utdanne og hjelpe andre mennesker med å lære.

Slik definerte KISSmetrics hvordan de skillet seg ut:   vår tidlig på KISSmetrics:

Vi vil dele alle og alles markedsføringsanalyseinnhold, så lenge det var av høy kvalitet og virkelig nyttig.

De definerte merkevaren deres ved å være nyttig, og det gjorde at Twitter var en kanal de valgte å bruke, der de kunne lære mer om å analysere. Over tid vokste Twitterprofilen enormt til over 200.000 av bare organiske søk uten å bruke et eneste øre. 

Slik definerte Leo det med å skille seg ut, med eller uten Buffer: 

Hvordan gjøre det bra på Twitter, med eller uten buffer.

Over tid ble flere elementer lagt til merket deres som gjorde at de skilte seg ut. Med deres vitenskapelige tilnærming til lykke og produktivitet, samtidig som de hadde dderes radikale tilnærming til selskapets åpenhet. De var i stand til å holde det med å skille seg ut ferskt og få den til å vare, fordi den kom fra et autentisk og ekte sted.

For å bygge et merke, kan du ikke bare snakke om å skille seg ut. Du må faktisk sette den i praksis og skape en ny opplevelse for mennesker.

Repetisjon 

For å holde en plass i bakhode til noen, trenger du å lure deg inn i hodet deres gjentatteganger helt til de ikke klarer å glemme deg. Med andre ord, du trenger repetisjon. 

«Innholdet» i «innholdsmarkedsføring» er nøkkelen her:

Innhold kan være en tweet, et Facebook-innlegg, et blogginnlegg eller noe som kan produseres og distribueres gjentatte ganger.

Kraften til innholdet er at det kan skaleres, både når det gjelder det uendelige antallet mennesker som kan konsumere et enkelt innhold, og de utallige måtene innholdet kan pakkes og produseres på. Den skalaen er det som skaper repetisjonen som gjør merkevaren.

Når Leo snakker om sin bloggstrategi for gjestene, understreker han viktigheten av å «velge kvantitet fremfor kvalitet», eller sagt på en annen måte: 

Folk overvurderer ofte stoffets substans og undervurderer merkevaregentagelse.

Leo holdt stoffet smalt og sentrert helt og holdent rundt hvordan man gjør det bra på Twitter. Han satte fokus på repetisjon og la ut over 150 gjesteposter, og det var det som gjorde Buffer til en autoritet på de beste måtene å bruke Twitter.

Quick Sprout var et merket bygget sammen med Neil Patel. De satte nesten identiske bilder av ansikte til Patel på forsiden, på sidefeltet til bloggen, på hans Twitter, på hans personlige nettsted og mer. All den repetisjonen legger opp til å gjøre et minneverdig inntrykk og skjære ut plass i folks hoder.

Skjermdump fra

Flere eksempler på repetisjon som bygger merkevaren

På AdEspresso sine bilder drakk alle på hele teamet en espresso av de samme koppene. De brukte også de same bildene på sine Facebook og Twitter profiler.

Medstifter Armando Biondis ord er det “frekvensen med lav intensitet som bygger merkevare og tillit”, han mener det er det som er grunnen til at de gikk fra 0 til 1 million dollar i årlig rekruteringsinntekt.

På ReadMe setter de «ugleoppstartsmaskotten» sin overalt på nettstedet deres, de bruker den i alle sine sosiale medier og kommunikasjon med kunder, og de har det over hele kontoret. De gjør det også morsomt.

For grunnleggeren Greg Koberger betyr gjentakelsen at «kundene våre kjenner Owlbert nå, men enda viktigere, de vet at selskapet vårt er litt annerledes.»

Den beste måten å skape en merkevare, starter med deg selv

Når du begynner fra ingenting, er du det beste merket du kan bygge for din virksomhet. Dette er den lekeparken som gjorde at folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich kunne bygge både personlige merker og selskapets merkevarer fra bunnen av.

  • Det som gjør at de skiller seg ut er er basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten.
  • Tidlig i fasen er repetisjon lett fordi du kan rette det mot deg selv og din historie. Folk liker historier, og de vil alltid høre om hvorfor du startet virksomheten.

Det er når du gjør det, at du vil samle den kollektive stammen rundt deg, du vil starte å forbli i folks bakhode. Gjennom repetisjon og opprettholdelse av det som skiller seg ut kan du ta større og større plass i folks bakhode. 

Før du vet ordet av det, tenker folk regelmessig på deg og din virksomhet. Fordi de tenker på deg, snakker de om deg og deler produktet ditt med vennene sine.

Å bygge et merke handler om mer enn å gi ut gratis smaksprøver med logoen din på. Det handler om å lage historier. Ditt produkt og din bedrift eksisterer for dine kunder og for å hjelpe dem å nå suksess. 

Det er flere verktøy og produkter i SaaS i dag enn noen gang før. For hver jobb som trenger å gjøres, er det mange verktøy som fyller plassen. Til syvende og sist er det din merkevare som skiller din bedrift og dine produkter fra andre i hode til kundene dine. Merkevare er det du trenger å fokusere på for å kunne konkurrere i dagens utrolig tøffe marked. 

Sebastian 

Litteraturliste

Hinten, Shah. u.d. Funnet April 2021, 21. https://hitenism.com/build-brand/.