ninamagnussen January 29, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal vi se på Business model canvas, et populært verktøy utviklet av Alex Osterwalder. Verktøyet fungerer som et rammeverk bestående av ni byggeklosser, og hjelper deg å kartlegge alle aspektene ved din bedrift, enten den er stor eller liten. Ved å bruke Business model canvas som en dynamisk plan, som du reviderer og oppdaterer etterhvert som du tilegner deg mer kunnskap og får nye ideer, vil du bedre kunne forstå bedriften og dens forbedringspotensiale.

Videoen under vil vise hvordan verktøyet fungerer.

Business Model Canvas Explained av Strategyzer

Hvordan fungerer det?

1. Kundesegmenter
Som bedrift har vi ofte flere kundesegmenter, og vi skal her liste opp tre segmenter vi ønsker å fokusere på. Her er det lurt å tenke på hvilke segmenter som gir mest inntekt. For hvem er de beste kundene våre?

2. Verdiløfte
Som bedrift ønsker vi å løse et problem, eller tilfredstille et behov. Hva er det vi tilbyr kundene i form av tjenester eller produkter, som enten dekker deres behov, eller løser deres problem? Ikke minst, hva er det som gjør at kundene velger oss fremfor andre?

3. Kanaler
Det er gjennom våre kanaler at vi kommuniserer verdiløftet til kunden, og vi må derfor tenke gjennom hvordan vi kommuniserer med kundene våre, og hvordan vi leverer verdiløftet.

4. Kunderelasjoner
Hvordan holder du kontakten med kundene dine? Dette kan innebære alt fra kundeservice på telefonen, chat, eller oppfølging etter et kjøp. Måten du samhandler med kundene dine på, vil naturligvis avhenge av hvor stor bedrift du har, og hva slags produkter/tjenester du tilbyr.

5. Inntektsstrøm
Hvilke er de beste innteksstrømmene dine? Dette er bedriftens profitt, etter du har trukket fra utgifter? Skriv ned de tre beste inntektskildene dine på, og hvis bedriften utfører ting gratis som genererer penger, er det fint å skrive ned de også.

6. Ressurser
Her handler det om menneskene, kunnskapen, midlene og pengene du trenger for å drive virksomheten din, på en måte som gjør at kundene velger deg fremfor andre bedrifter. Hva er du avhengig av, og er det noe du kan bruke mindre penger på?

7. Kjerneaktiviter
Hvilke aktiviteter er det du gjør hver dag for å levere verdiløftet til kunden, og ikke minst, generere penger til bedriften?

8. Partnere
Hvem er dine viktigste partere, og hvilke partnere er det du ikke kan klare deg uten?

9. Kostnader
Det aller meste bedriften gjør, koster også penger. Produktet/tjenesten i seg selv, kommunikasjon av verdiløftet, eller måten vi kommuniserer med kundene på, kommer også med en pris. List ned de høyeste kostnadene, spesielt basert på aktiviteter og ressurser. Hvor ligger de høyeste kostnadene, og hvordan kan vi best optimalisere forholdet mellom utgifter og inntekter?

Photo by Kaleidico on Unsplash

Konklusjon

Business model canvas er et enkelt og oversiktlig verktøy, som hjelper å strukturere eller skape oversikt over en bedrift. I tillegg kan del brukes i både nyoppstartede bedrifter, så vel som godt etablerte. Ved å gjennomføre rammeverket som en del av teamarbeid, kan man også komme opp med gode ideer og smarte løsninger sammen, etterhvert som man reviderer det.


Kilder

StrategyzerAlex OsterwalderBusiness Models IncInnovasjon NorgeYoutube