59433 februar 27, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

HVA ER DISTRUPTIV ENDRING?

Disruptiv endring er en ikke-lokalisert fremtid og endring som påvirker en del av næringen i verden. Dette kan være forårsaket av endringer i markedstrender som fører til at endringene i en produksjon passer til kundens krav. Vi kan ta et eksempel med mobiltelefoner.

Før var det vanlige analoge telefoner som hadde både dårlig lyd, bilde og var dyr. Prisen for de nåværende telefonene øker og øker fordi produsentene gjør telefonene bedre, med tanke på kamera, lyd, skjerm, prosessor, system osv. Vi husker Nokia telefonene som var uknuselige, og aldri ble ødelagt. De hadde også et utrolig sterkt batteri som holdt utrolig lenge. Vi ser på forskjellen mellom en Nokia og en Apple iPhone. Apple lanserer nye modeller hvert eneste år. Der designet nærmest er uendret, mens alt inne i telefonen er endret til det bedre. Dette er utenom batteriet i forhold til en Nokia telefon. Med en iPhone må man lade nærmest hver dag, eller annenhver dag, ut ifra hvor mye du bruker den, og hva du bruker den til.

https://twitter.com/DroidIndonesia/status/640775118680010752/photo/1

Den viktigste årsaken til disrubtiv endring er teknologisk
innovasjon. Dette er ikke noe nytt som har kommet frem de siste årene, men som
har vært et tema i de siste 2 hundre årene og mer. Bruk av roboter, kunstig
intelligens og automatisering. Det mekaniske og teknologiske tar over jobber
for oss mennesker, men samtidig gjør livet litt enklere på hverdagsligbasis.

Vi kan også ta for oss store selskaper som Spotify, Amazon, Apple og Tesla. Alle disse selskapene holder på med disruptiv innovasjon. Vi kan ta for oss Spotify. Vi som har levd noen år vet at vi lastet ned musikk ulovlig gjennom PirateBay, Napster og LimeWire før iTunes inngikk en avtale med store musikkselskap om å selge musikk fra deres side. Dette holder de fortsatt på med, og de gjør store penger på det. Senere kom Spotify på banen, de lagde en applikasjon som inneholder all verdens musikk. Du kan høre på disse gratis, men det er da med reklame. Dem tilbyr også abonnement for en rimelig sum i måneden, der reklamene er borte og du kan lytte på så mye musikk du vil, og samtidig laste ned sangene på denne applikasjonen.

London, UK – July 31, 2018: The buttons of the music streaming app Spotify, surrounded by Podcasts, Apple Music, Facebook and other apps on the screen of an iPhone.
https://techcrunch.com/2020/02/05/spotify-is-buying-the-ringer-to-boost-its-sports-podcast-content/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAEzUS076Sj7hjxKRvZWp93B9YdsUmSaG4MITrVs3Wu5cDKqpa9X-ScLAxvvMdK0KfIv4MJXTIer25RnBPneXRTawlWnfT-oS03W6CKWNMHqnfjnbtf_EEopYz6RjF7dIN1fcRDoC2Afckk8Yvyisv-8YVrnsFIoWuRBVQ1EUcG8-

Men det er ikke bare teknologi som er en innovasjon som vi legger ekstremt merke til om dagen. Vi har også disruptiv innovasjon på grunn av regulatoriske forhold. ”Grønn etterspørsel” er lønnsomt på grunn av dette. Et eksempel er el-bilsalg i Norge. Miljøutfordingen vil presse fram flere slike reguleringer i tiden fremover. Og vil til slutt ha som mål å ha de største byene i Norge bensin- og diesel bil frie.

HISTORISKE DISRUPTIVE SYKLISKE ENDRINGER

Alt startet med den første bølgen som inneholdt endringer i jern, vannkraft, mekanikk og tekstiler. Dette har vært en nødvendighet for at vi har det sånn vi har det i dag i verden. Neste bølge bestod av jernbane, stål og bomull produksjon. Denne bølgen er en av de viktigste for slik det er i verden nå. Den tredje bølgen inneholder elektrisitet, kjemikalier og intern forbrennings motorer.

Bølge fire som begynte på 1950-tallet, banet vei for elektronikk, verdensrommet, fly og petrokjemi.

Så sent som på 1990-tallet kom den femte bølgen. Her er det de moderne systemene som kom til verden. Digitalt nettverk, bioteknologi, programvare informasjon og teknologi. I denne fasen var det de smarteste menneskene som fant opp selskaper som Apple, Microsoft, Facebook og mange flere.  Det bringer oss til det nåværende året. 2020 er året der den sjette bølgen innenfor disruptiv endring har nådd toppen (foreløpig). Biomekanikk, grønn kjemi, fornybar energi, grønn nanoteknologi og Substanbility. Verden er stadig i endring, men vi ser at de siste 5-10 årene, har det skjedd utrolig mye innenfor dette temaet. Så med dette kan vi se store disruptive endringer fra den første bølgen i 1785, til den siste som vi kjenner til nå i 2020.

Kilde: 25 feb_grønt entreprenøskap og markedsstrategi.pdf

Så vi kan trygt si at disruptiv endring er positiv og det trengs
for at verden og samfunnet skal utvikle seg til det bedre!