theaorn februar 14, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Blockchains er et utrolig populært ord om dagen, men hva er egentlig teknologien blockchain? Hvordan fungerer det? Og hva kan vi bruke det til? Idag tillater moderne teknologi oss å kommunisere direkte med hverandre gjennom en samtalte som kommer rett fra en enhet til en annen gjennom for eksempel telefonsamtaler. Uansett hvor langt unna de er fra hverandre er det oppdrettet en tillit mellom personene, men når det kommer til penger må personer stole på en tredjepart for å fullføre en transaksjon, som for eksempel en bank. Hvorfor er det sånn?

Hvordan er Blockchains bygget opp?

Som navnet tilsier er teknologien bak blockchains mange blokker som er festet sammen med lenker. Disse blokkene inneholder informasjon. Det kan minne om en distribuert hovedbok som er åpen for hvem som helst. Hver blokk inneholder:

  • data (informasjon)
  • (en) hash
  • hash fra den tidligere blokken.

En hash kan sammenlignes med et fingeravtrykk, det er et unikt nummer som identifiserer blokkens innhold.

Blockchain sin teknologi utfordrer dagens status på en radikal måte. Gjennom å bruke matte og kryptologi gir Blockchains en åpen, «desentralisert» database av hvilken som helst transaksjon som inkluderer verdi. Det at den er desentralisert betyr at den ikke kontrolleres av en sentral myndighet.

Bruksområdene til Blockchains

Bruksområdene til blockchains teknologien er utallige. Noen tror at om mindre en 10 år vil Blockchain for eksempel bli brukt til å samle inn skatt. Det vil også gjøre det lettere for immigranter å sende penger til familien i land hvor tilgangen på økonomiske institusjoner er minimalt og dyrt. Økonomisk svindel vi bli betydelig mindre med denne teknologien. Fordi hver transaksjon vil bli lagret på en offentlig og distribuert hovedbok. Denne «hovedboken» vil alle som bruker blockchain ha tilgang til. Eller så kan blockchains bli brukt som datertsikkerhet av ideer, på en måte som patent.

Blockchain vil bli en global desentralisert kilde med tillit, men ikke alle er klare for å ta denne teknologien i bruk. En stor andel av tillitsbaserte tjenester, som banker, vil oppdage utfordringer på pirs og volum, og i noen tilfeller også deres egne overlevelse.

Kilder: