Emeline Braatlund Larsen januar 18, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Norges Arktiske Universitet gir oss et godt bilde på hva en algoritme faktisk er.

25. juni 2009, klokken 2:26 lokal tid, begynte ryktet å gå om at popkongen Michael Jackson hadde dødd på UCLA Medical Center i Los Angeles, USA.

I løpet av kort tid strømmet millioner av mennesker til Google News for å søke etter informasjon som kunne bekrefte eller avkrefte ryktet. Overraskelsen var stor da de fikk opp denne meldingen i stedet:

«Vi beklager, men søket ditt ligner automatiserte forespørsler fra datavirus eller spyware. For å beskytte våre brukere kan vi ikke behandle ditt spørsmål nå.»

Dette kom som en overraskelse på dem som forventet å få opp ferske og relevante nyhetsartikler. Så hvorfor kom denne beskjeden i stedet? Jo, fordi Google tolket den enorme flommen av søk på de samme ordene «Michael Jackson død» som et dataangrep.

Det fikk søkemotorens algoritmer til å reagere slik de var programmert til under fiendtlige angrep: de avviste søkene. Det tok 25 minutter før Google fikk ordnet opp.”

Dette synes jeg er et godt eksempel på hvordan algoritmer fungerer i praksis. En mer teoretisk definisjon på hva en algoritme er kan vi hente fra Matematikk.net.

“En stegvis prosedyre. Eksempler på algoritmer kan være oppskriften på kjøttkaker, eller det kan være prosedyren for å legge inn en person i ringelisten på mobiltelefonen. Begge aktiviteter krever at ting gjøres i en bestemt rekkefølge. En løsning av et regnestykke krever at man gjør ting i en spesiell rekkefølge, altså bruker man en algoritme.”

Håper du har fått et litt bedre innblikk i hva er algoritme faktisk er.

  • Visste du at Facebook har sin egen algoritme? Den heter Edgerank! Google har også sin egen algortime, og den heter Pagerank.
Bilde hentet fra Brandwatch.com

/ Emeline Braatlund Larsen