emewad januar 22, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

H

I den digitale verden prater vi gjerne om Algoritmer. Men hva er det egentlig og hva slags funksjoner har de?

I følge Yngvild Neset, konsulent i Insight & Data hos Capgemini er Algoritme en serie med instruksjoner på hvordan datamaskinen skal løse en oppgave. Når man surfer på nettet eller sjekker Facebook-feeden, plukker algoritmene et lite utvalg av all tekst og innhold som finnes på mange sider, og utvalget vises på våre skjermer.

Algoritmene baserer seg ofte på ting du har sett tidligere og vist en form for interesse for, i form av av stoppe på skjermen, trykke liker eller kommentere. På denne måten vil selskaper som Facebook, Google, Instagram og Netflix vise deg anbefalinger på det du har likt før.

En annen mer kritisk side av dette er at vi kan risikere å ikke bli eksponert for andre alternativer; dette kan være både politisk, sosialt eller vitenskapelig. Dette kan igjen gi ringvirkninger da vi mister muligheter til eksempelvis å se to sider av samme sak.

Algoritmer og chat-both.

Ved å se spesifikt på markedsføring, har algoritmer kommet inn for å påvirke både mindre oppgaver som annonsekjøp, til store strategiske beslutninger. Med de riktige dataene, kan algoritmene automatisere disse beslutningene for å redusere kostnader og effektivisere arbeidet.

Fler og fler organisasjoner oppretter “chat-bots” ut mot kunder på nett. Denne “chat- Bot” en vil det være stor forskjell på, på lanseringstidspunktet – og ett år etterpå. Det er fordi den helt i starten en programmert med et x-antall algoritmer, men jo flere henvendelser den får – desto mere informasjon, algoritmer, vil den samle seg og bli smartere og smartere.