mariannewangbrustad februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I første delen av kurset har Arne Krokan oppfordret oss til å gjennomføre Google Powersearch. Dette kurset skal hjelpe oss til å bli enda bedre på å søke etter det man leter etter, spesifikt via google sin egen søkemotor. I dette innlegget skal jeg gi dere en bredere forståelse av hva kurset går ut på, og tips til hva man bør være obs på.

Hva er Google Power Search?

Det er et gratis digitalt kurs som tas over nettet, når man selv skulle ønske. Kurset består av 6 ulike deler og har blant annet videoundervisninger og flere praktiske oppgaver. Det er viktig å følge med fordi kurset har 3 vurderinger med enkle spørsmål, for å se om man henger med underveis i kurset. Til slutt avslutter man med en prøve for å teste kunnskapene og hukommelsen.

Hva får du ut av å ta kurset Google Power Search?

-Hvordan søke motoren deres fungerer

-Enkle teknikker, for å finne informasjon som er mest relevant

-Optimaliserer søkeprosessen

  1. Vær kritisk

Når man søker etter noe på Google kan man få veldig mange resultater, hvor av ikke alle er like relevante for søket. Dersom man er presis, når man søker vil Google finne raskere hva du mener. Fordi store ord som ikke er spesifikke, vil dukke opp som resultat dersom søket ikke er optimalisert. 

Når man skriver inn en setning, så vil google antageligvis finne alle dokumentene som kobles til dine ord.  Mest sannsynlig vil det være flere treff som er potensielle ved ditt søk. Videre vil google filtere ordene dine ved å sjekke hvor mange ganger ordene finnes i dokumentene dine. De finner ut om dokumentene er av kvalitet og hvor mange som har linket til de potensielle sidene. For å finne mest relevant informasjon, må man søke smart og være nøye med ordvalg. 

  • Filtrer etter farge

Google består av så mye mer enn bare ord søking, bl.a bilder, video, kart, nyheter osv.. Bildesøk er en av de grepene man kan la seg prøve av. Først så søker man på et produkt eller et ord for å videre trykke på bilder. Når man ønsker seg et spesifikt produkt, uten å lete igjennom alle bildene på google som de foreslår. Kan man filtrere f.eks. etter farge. Dette gjøres enkelt ved å trykke på «verktøy», under søkefeltet. Når man trykker på verktøy får man opp et panel som viser ulike alternativer. Dersom man ønsker kun en «hvit golfbil»,  så velger man «hvit», for å optimalisere søket hvor google finner bilder som assosieres eller har fargen hvit på bilen. 

  • Søk etter tekst

Dette er et verktøy som fungerer på flere type plattformer. Man finner ord i en tekst mye raskere, uten å måtte lese hele nettsiden. Dette kan gjøre ved å trykke på «command F», og et søkefelt i høyre hjørne vil poppe opp. Dermed søker du etter et spesifikt ord, og programmet vil merke av ordene du har søkt etter. Slik at det er lettere for brukeren å finne frem ordene i den aktuelle teksten. 

  • Bildesøk

En glemt funksjon som ikke alle vet om, men går ut på at man kan søke med egne bilder. Dersom man har bilde av et klesplagg, og ikke vet hvor plagget er kjøpt ifra. Har google en funksjon hvor man kan «laste opp bilde», slik at de kan finne samme bilde eller bilder som assosieres med «eget bildet. 

  • Ekskluderende ord

Et søk i google, gjør ikke at ordet er riktig beskrivelse av hva man er ute etter. Derfor kan man ekskludere enkelte ord fra resultatet. Slik at produktet man leter etter blir uten «ordet», man selv har egen definert. Eks. «Pasta -ost», da vil resultatet som kommer opp, være retter av pasta uten ost! 

Kilder

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

-Mariannebrustad