fridasundbye februar 12, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Google Search Console er et verktøy man benytter seg av om man vil oppnå bedre resultater på nettop Google Search. Måten tjenesten fungerer på er at man får verktøy og rapporter som gir deg hjelpen du trenger for å måle nettsidens søketrafikk og få din nettside til å rykke opp til førsteplassen på resultatlisten.

Du tenker kanskje hvorfor skal jeg gjøre dette, eller hva har det å si for meg som ikke har noen bedrift jeg skal promotere. Men tvert imot så er dette viktig for alle. I dag fikk klassen min i oppgave av Karl Philip Lund å Google oss selv. Selv om hele klassen har blogget i litt over en måned, hadde hele 17 av 56 elever ikke en gang bloggen på første side av Google resultatene. Og når dette som er vårt fremste verktøy for å presentere oss selv for fremtidige arbeidsgivere, ikke kommer opp, har det ingenting å si at det er lagt mange timers arbeid inn i design og innlegg. Det samme gjelder om det er en nettbutikk eller bedriftsnettside man administrerer.

Hvordan fungerer Google?

Først litt bakgrunnsinformasjon om hvordan Google fungerer. Google har en egen indeks, der informasjon om alle nettsider Google vet om ligger. Når Google indekser en side, vil det si at Google henter en nettside, leser gjennom den og legger den til i sin index. Det finnes ingen eksisterende oversikt over hvilke nettsider som eksisterer, så Google registrerer nettsider i sin indeks enten etter Google har gjennomført et søk og funnet den nye nettsiden selv, eller ved at nettsiden har linket eller blitt linket til av allerede eksisterende sider. For å finne nye nettsider crawler Google nettet. Å crawle er enten noe Google gjør for å finne nye nettsider, eller at allerede eksisterende nettsider oppdateres med nye sider eller nytt innhold som deretter registreres i indeksen. Det er automatiserte crawlere som utfører denne prosessen, hos Google er denne boten kaldt Googlebot.

På grunn av dette er Search Engine Optimization (SEO) et utrolig viktig verktøy å ha med seg og vite noe om. SEO handler helt enkelt om å hjelpe søkemotorer forstå og presentere innholdet som ligger på nettsiden. For å gjøre dette må man vite hvordan de fungerer, hvordan de søker etter nytt innhold og deretter rangerer innholdet og presenterer det for brukeren. Google oppsummerer tjenesten sin i fire punkter: optimaliser innholdet ditt med søkeanalyse, få innholdet ditt på Google, bli varslet om problemer på nettsiden din (og korriger dem) forstå hvordan Google Søk ser sidene dine.

Så, nå når viktigheten av dette verkøyet og bakgrunnsinfoen er etablert, la oss gå videre til verktøyet, hvordan man kobler det til sin nettside og hvordan man kan bruke det for å få sin nettside opp som første søkeresultat i Google.

Hvordan koble Google Search Console til din nettside
Legg inn nettadresser til nettstedet du vil optimalisere. I mitt tilfelle blir dette adressen til bloggen min.

Screenshot.

For å verifisere at det faktisk er du som eier nettsiden, ber Google deg om å gjøre ett av disse stegene:

Screenshot.

Jeg valgte å implementere legge til en HTML-tag på startsiden for bloggen min. Om du trenger hjelp til å finne ut hvordan koden skal settes inn kan du se denne YouTube videoen.

Etter du har fullført ett av verifiseringsmetodene er det bare å klikke på fullfør, og om alt er i orden kommer du rett til ytelsessiden. Det vil ta et par dager før det oppdaterer seg, så med en gang vil det se slik ut.

Screenshot.

I og med at jeg først koblet Google Search Console til bloggen min i dag, er det ikke noe data å hente ut enda. Men jeg kommer til å lage et innlegg om hvordan jeg optimaliserer tjenesten i forhold til bloggen min senere.

Hvordan kan det være nyttig å bruke Google Search Console?

Når jeg får begynt å bruke tjenesten er det spesielt 4 punkter Det er mye Synlighetsbloggen nevner som er features jeg kan tenke å benytte meg av og som jeg tror flere kan ha nytte av:

  1. Sitemaps: dette er en funksjon som viser hvilke av siden på nettsiden din som er tilgjengelige for brukere av siden, inkludert crawlere. Å legge til sitemap for nettsiden din kan hjelpe til med å raskere bli indeksert og dermed gjør at det nye innholdet du publiserer blir funnet kjappere og blir vurdert som mer relevant. Sitemaps legger man til under crawl-undermenyen i sidebaren.
  2. E-post-varsel: Du kan få varsel direkte på e-post om synligheten din endrer seg, om du blir hacket eller om domenet ditt har blitt utilgjengelig. I tillegg kan man få varsel om antallet crawl-errors plutselig stiger. Denne innstillingen settes enkelt opp ved å gå til preferanser og klikke av i folden for epostvarsler.
  3. Crawl-errors: Her får du beskjed om hvilke sider på ditt nettsted som må jobbes med for å forbedre Google-rankingen. Mulige feil på siden kan være sider med kopiert innhold eller mangel på metatittel eller tekst.
  4. Trafikkdataanalyse: En av verktøyene man kan benytte seg av når det kommer til trafikkanalyse, er hvilke søkeord som genererer flest klikk inn til nettstedet ditt.

Hvordan får jeg bloggen eller nettsiden min til å havne øverst på Google søkene?

Svaret på dette er at det ikke er ett enkelt svar, men det er flere ting du kan gjøre i følge Google.

  • Ha innhold av høy kvalitet på siden din: Google prøver å finne det beste svaret til brukernes forespørsler, så det vil si at om dette blogginnlegget blir ansett å best forklare Google Search Console, er det dette innlegget som vil dukke opp øverst på siden over søkeresultater.
  • Gjør nettsiden din mobilvennlig: mange bruker mobilen når de gjør enkle søk, og når Google rangerer søkealternativene etter kvalitet tar de også med i betraktning hvilke sider som fungerer best med devicen man benytter seg av.
  • Bruk informative titler og utdrag: gode, tydelige titler og nøyaktige metatag beskrivelser gjør det enklere for Google å forstå nettsidens hensikt og å lage best mulig utdrag i søkeresultatene.